Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BJU International η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μην επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μεν, αλλά η ανθυγιεινή και μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης επιθετικής μορφής της νόσου.

Η μελέτη αξιολόγησε τη διατροφή 15.296 ανδρών στην Ισπανία την περίοδο 1992-1996. Συνολικά εντοπίστηκαν 609 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης διάρκειας 17 ετών. Η διατροφή που ακολουθούσαν οι άνδρες κατηγοριοποιήθηκαν ως δυτική, «συνετή» ή μεσογειακή. Το δυτικό διατροφικό πρότυπο συνίστατο σε υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών, γλυκών, θερμιδογόνων ποτών, έτοιμου και σάλτσας, καθώς και χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και δημητριακών ολικής αλέσεως. Το «συνετό» διατροφικό πρότυπο χαρακτηριζόταν από υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και χυμών. Το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο περιείχε πολλά ψάρια, όσπρια, βραστές πατάτες, φρούτα, ελιές και φυτικά έλαια και χαμηλή πρόσληψη χυμών.

Δεν παρατηρήθηκε κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη για όσους ακολουθούσαν ένα συνετό ή μεσογειακό πρότυπο διατροφής, αλλά παρατηρήθηκε ένας ανησυχητικά επικίνδυνος συσχετισμός αναφορικά με το δυτικό διατροφικό πρότυπο. Αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο για επιθετικούς όγκους.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αποφυγή ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών θα μπορούσε να είναι η καλύτερη διατροφική στρατηγική για την πρόληψη του επιθετικού καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Adela Castelló-Pastor,από το Carlos III Institute of Health and CIBERESP, στην Ισπανία.

«Η αντικατάσταση της πρόσληψης προϊόντων διατροφής δυτικού τύπου από προϊόντα που είναι χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άλλων χρόνιων ασθενειών», πρόσθεσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ Marina Pollán.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο

Καρκίνος Προστάτη: Η διατροφή που μειώνει πάνω από 50% τον κίνδυνο εξέλιξης και υποτροπής

Καρκίνος Προστάτη: Ο κόκκινος χυμός που μειώνει τον κίνδυνο