Έχετε δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Προσπαθείτε να διαχειριστείτε τον διαβήτη ή μήπως θέλετε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη; Η απάντηση σε όλα είναι κοινή: Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί κατά καιρούς γι’ αυτό το θαυματουργό φυσικό συστατικό και όχι άδικα, αφού πράγματι διαθέτει πολύτιμες ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

Ιδιαίτερη φήμη, μάλιστα, φαίνεται να αποκτά τελευταία μια συγκεκριμένη διαλυτή ίνα, ο φλοιός ψυλλίου, κυρίως χάρη στη φημολογούμενη ιδιότητά της να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Ισχύουν, όμως, οι φήμες; Η διαιτολόγος Julia Zumpano, αποκρυσταλλώνει το θολό τοπίο, αποκαλύπτοντας τα διαπιστωμένα οφέλη του φλοιού ψυλλίου:

«Η εν λόγω διαλυτή ίνα δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να προστεθεί σε γεύματα και ροφήματα, με στόχο την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών», εξηγεί αρχικά η δρ. Zumpano.

Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η διαλυτή ίνα κρύβει σημαντικά οφέλη για την υγεία:

  • Ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα: Όλες οι διαλυτές ίνες διευκολύνουν την απομάκρυνση των αποβλήτων από το έντερο. Η έρευνα δείχνει ότι ο φλοιός ψυλλίου λειτουργεί αποτελεσματικά, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.
  • Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα διάρροιας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου: Έχει διαπιστωθεί ότι αυτή η διαλυτή ίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο.
  • Βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Το ψύλλιο επιβραδύνει τον ρυθμό της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους με διαβήτη.
  • Ρυθμίζει τη χοληστερόλη: «Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να απομακρύνει τη χολή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης», εξηγεί η δρ. Zumpano.

Μπορεί ο φλοιός ψυλλίου να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

«Γενικά, οι φυτικές ίνες χαρίζουν ένα αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μειώνει την όρεξη και τη συνολική πρόσληψη τροφής», εξηγεί η δρ. Zumpano. «Βοηθούν, επίσης, στις τακτικές κινήσεις του εντέρου, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη διαχείριση και την απώλεια βάρους», προσθέτει, επισημαίνοντας όμως ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να κάνουν «μαγικά» στη μείωση του σωματικού βάρους.

Ποια η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης της φυτικής ίνας;

Ο φλοιός ψυλλίου θεωρείται γενικά πολύ ασφαλής για κατανάλωση, όπως διευκρινίζει η δρ. Zumpano. «Ξεκινήστε με μια μικρή δόση, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού και αυξήστε σταδιακά», συμβουλεύει. «Βεβαιωθείτε, επιπλέον, ότι καταναλώνετε άφθονο νερό». Μπορείτε να καταναλώνετε έως και 1 κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα.

Ωστόσο, η δρ. Zumpano προειδοποιεί ότι τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησίες στη λειτουργία του εντέρου θα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν παρενέργειες όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία, φούσκωμα ή κράμπες στο στομάχι. Για το λόγο αυτό, η ειδικός συμβουλεύει να μιλήσετε με έναν ειδικό, πριν ξεκινήσετε την πρόσληψη της φυτικής ίνας.

«Οι φυτικές ίνες γενικά είναι πολύ χρήσιμες για τη γενική υγεία», καταλήγει η δρ. Zumpano.

Διαβάστε ακόμη:

Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»

Τέσσερα μυστικά για καλύτερη πέψη και γερό στομάχι

Φυτικές ίνες: Μπορούν να υποκαταστήσουν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας; Η ειδικός απαντά