Ακόμη ένας χειμώνας έφτασε και βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας από το κρύο και τις ιώσεις. Τα ζεστά ρούχα κατεβαίνουν, τα σπίτια ντύνονται με χαλιά και ο εμβολιασμός προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ανάμεσα σε όλα τα προληπτικά μέτρα, υπάρχει μια απλή, καθημερινή συνήθεια που μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού κρατώντας μας μακριά από αρρώστιες: η ισορροπημένη διατροφή.

σωστές διατροφικές επιλογές, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και της καθιστικής ζωής, ενδυναμώνουν τον οργανισμό, διασφαλίζοντας ανοσία ενάντια σε ιούς και ασθένειες. Σε πρώτο πλάνο τίθεται η ανάγκη πρόσληψης πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που ενισχύουν τα κύτταρα, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι συστατικά όπως οι βιταμίνες C και D, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο σίδηρος, αλλά και οι πρωτεΐνες είναι κρίσιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων.

Επομένως, ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και άφθονο νερό.

Αντίθετα, επιλογές όπως το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και το αλκοόλ συνθέτουν μια κακή διατροφή, που σαμποτάρει το ανοσοποιητικό. Τα τρόφιμα αυτά χαρακτηρίζονται από ένδεια πολύτιμων συστατικών, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή στο έντερο και καταστέλλοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Πλήθος επιστημονικών δεδομένων συσχετίζει την κακή διατροφή με βλάβες στην κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή αντισωμάτων, ενώ πολλές επιδημιολογικές μελέτες διαπιστώνουν πως, όσοι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βακτηριακών, ιογενών και άλλων λοιμώξεων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.10 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 28/10