Ένα βήμα πιο κοντά στη διαμόρφωση διατροφικών παρεμβάσεων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες (Post Traumatic Stress Disorder/PTSD) βρίσκονται επιστήμονες μετά την πρόσφατη μελέτη τους που εντόπισε τέτοιες ιδιότητες στη μεσογειακή δίαιτα.

«Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και του εγκεφάλου στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο της μελέτης μας, εξετάσαμε πώς παράγοντες όπως η διατροφή συνδέονται με τα συμπτώματα της διαραταχής PTSD. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, είμαστε πιο κοντά στο να μπορέσουμε να παρέχουμε διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη ή τη βελτίωση της διαταραχής» ανέφερε ο υπεύθυνος για την αλληλογραφία ερευνητής Yang-Yu Liu από τμήμα Ψηφιακής Ιατρικής του νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες αποτελεί ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας με προεκτάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, στην υγειονομική περίθαλψη και στην κοινωνία πέρα από τους πάσχοντες, για τους οποίους αποτελεί επιπλέον έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα και πρόωρος θάνατος. Η σχέση της με το μικροβίωμα του εντέρου, σχολίασε η Karestan Koenen από το τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ για τη σημασία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, «είναι ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο μελέτης έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε συστάσεις για την ανακούφιση των συνεπειών του PTSD στην υγεία».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Mental Health.

Τα ωφέλιμα και επιβλαβή τρόφιμα

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 191 συμμετέχοντες σε υπο-μελέτες της έρευνας Nurses’ Health Study II, κατατάσσοντάς τα σε τρεις ομάδες: πιθανής διαταραχής PTSD, με ιστορικό τραύματος χωρίς PTSD και απουσίας τραυματικής εμπειρίας. Συνέλεξαν από όλους τους συμμετέχοντες οκτώ συνολικά δείγματα κοπράνων, τέσσερα στην αρχή της μελέτης και άλλα τέσσερα έξι μήνες μετά, ώστε να υπάρχουν δεδομένα για το DNA του μικροβιώματος και να διασφαλιστεί η σταθερότητά του στη διάρκεια των έξι μηνών. Η σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας εξετάστηκε σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες όπως τα συμπτώματα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ηλικία και η διατροφή.

Διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι παράγοντες (ΔΜΣ, κατάθλιψη και χρήση αντικαταθλιπτικών) σχετίζονταν με τη δομή του μικροβιώματος και επιπλέον ότι:

  • οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερα συμπτώματα
  • η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με την εμφάνιση συμπτωμάτων PTSD.
  • τα φυτικά τρόφιμα δεν σχετίστηκαν με εκδήλωση συμπτωμάτων.

Όπως σημείωσαν εντούτοις οι ερευνητές, συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν στη μελέτη δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αιτιατού.

Μελετώντας τη σύνδεση συμπτωμάτων και σύνθεσης του εντερικού μικροβιώματος, συμπέραναν ότι το βακτήριο Eubacterium eligens (E. eligens), το οποίο έδρασε προστατευτικά σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές, συσχετίστηκε θετικά με τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια, αρνητικά δε με το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας (το οποίο συνήθως αποφεύγεται από όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή).

Ένας βασικός περιορισμός της μελέτης, σημείωσαν οι ερευνητές, ήταν η χρήση μιας σύντομης κλίμακας διαλογής για τα άτομα με διαταραχή PTSD και όχι επίσημες κλινικές διαγνώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι και ανησυχίες: Μη διστάζετε να τα αντιμετωπίσετε – Το κόλπο των 4″ για να τα ξεπεράσετε

Δέκα top τρόφιμα που κάνουν καλό στο έντερο

Θυμός: Γιατί δεν πρέπει να πέφτετε για ύπνο με νεύρα – Το μυστικό για να κρατήσει η σχέση