Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine Letters έδειξε ότι η αξιολόγηση των γενετικών αλλαγών σε δείγματα κοπράνων μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια την κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος, προσφέροντας αρκετές πληροφορίες για την έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών. Το εντερικό μικροβίωμα είναι ο πληθυσμός των μικροοργανισμών που ζουν μέσα στο έντερο και συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας.

Στα ευρήματα της μελέτης, που διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Osaka σε 600 περίπου πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου, παρατηρήθηκαν αυξήσεις σε συγκεκριμένους μικροοργανισμούς του μικροβιώματος που συνδέονται με κακοήθειες σχετικές με τον καρκίνο, όπως ενδοκαρδιακοί όγκοι και αδενωματώδεις πολύποδες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι βιοδείκτες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάκριση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου από τα υγιή δείγματα.

«Πιστεύουμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου στη βάση του δεν είναι μόνο μια γενετική αλλά και μια μικροβιακή ασθένεια. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα εμφανίζονται στα πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, πράγμα το οποίο μπορεί προοπτικά να παράσχει ζωτικής σημασίας διαγνωστικά και αιτιολογικά στοιχεία για την ασθένεια», αναφέρει ο Shinichi Yachida, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το τρίτο συχνότερο είδος καρκίνου παγκοσμίως, είναι μια βραδέως εξελισσόμενη ασθένεια, που χρειάζεται αρκετό χρόνο για να φτάσει στο τελικό, θανατηφόρο στάδιο. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωσή του είναι σημαντική για την εξασφάλιση αποτελεσματικής θεραπείας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα κοπράνων από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση για να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά του εντερικού τους μικροβιώματος και πώς αυτά σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Τα αποτελέσματά μας αποκάλυψαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με μια αύξηση σε συγκεκριμένους παράγοντες του εντερικού μικροβιώματος, όπως επίσης και με την παρουσία κάποιων οργανισμών που σχετίζονται με τον καρκίνο. Οι μελλοντικές μελέτες θα εστιάσουν στη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και των χαρακτηριστικών του καρκίνου σε μεμονωμένους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, προκειμένου να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το ρόλο του μικροβιώματος στην ανάπτυξη της ασθένειας», συμπλήρωσε ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης, Takuji Yamada.