Προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν το σάκχαρο και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Τα μήλα δεν θεωρούνται τυχαία ως ένα φυσικό «φάρμακο», καθώς η συχνή κατανάλωσή τους ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από χρόνιες ασθένειες. Φαίνεται, όμως, πως είναι εξίσου πολύτιμα και για την υγεία του εγκεφάλου.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Vincent Candrawinata, επιστήμονας τροφίμων, ερευνητής και κλινικός διατροφολόγος, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πού όμως αποδίδονται αυτά τα πολύτιμα οφέλη; Τα μήλα περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που σχετίζονται με τη διατήρηση της μνήμης, όπως τα φλαβονοειδή. Τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, εκτός από τα μήλα, περιέχονται και στη μαύρη σοκολάτα, στα μούρα, στο τσάι και στο κρασί.

Ο Δρ Vincent Candrawinata επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη σε 2.800 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 50 έτη, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τροφές λιγότερο πλούσιες σε φλαβονοειδή είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς παθήσεις σε μια περίοδο 20 ετών.

«Τα φλαβονοειδή είναι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν σε φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια και σε λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι. Μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και στη σοκολάτα και στο κρασί! Οι ενώσεις αυτές, όταν απορροφώνται σωστά, είναι ευεργετικές για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη φλαβονοειδών και της υποκατηγορίας τους, των φλαβονολών, μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ» επισημαίνει.

Καταναλώνοντας περισσότερες τέτοιες φυτικές τροφές, ο οργανισμός τροφοδοτείται με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη νευροτοξικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

«Η νευροτοξικότητα εμφανίζεται όταν το νευρικό σύστημα του σώματος εκτίθεται σε φυσικές ή τεχνητές τοξικές ουσίες και μεταβάλλει τη φυσιολογική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Τελικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαταραχή ή τη θανάτωση των νευρώνων του εγκεφάλου» εξηγεί ο Δρ Candrawinata.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες: «Η νευροτοξικότητα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, στην ακτινοθεραπεία, στις φαρμακευτικές θεραπείες ή ακόμη και στην έκθεση σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, φυτοφάρμακα, βιομηχανικούς διαλύτες και διαλύτες καθαρισμού και καλλυντικά» σημειώνει.

Ο κλινικός διατροφολόγος καταλήγει στο ότι, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία ή έστω γνωστή αιτία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έχει σημασία να εστιάσουμε στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Tα πέντε τρόφιμα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο

Το τραγανό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και προστατεύει την καρδιά – Ένα την ημέρα αρκεί

Τέσσερα κιλά μείον και λιγότερο λίπος στην κοιλιά με αυτό το φρούτο πριν το γεύμα