Είναι πεντανόστιμη, ζουμερή, δροσερή, έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να προστεθεί σε αμέτρητες διαφορετικές συνταγές, ωμή ή μαγειρεμένη, χαρίζοντας επιπλέον νοστιμιά. Ο λόγος για τη ντομάτα, ένα αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό που «στολίζει» τα πιάτα μας. Η χρησιμότητά της, όμως, δεν περιορίζεται εκεί. Στην πραγματικότητα, μια ντομάτα περικλείει στον κατακόκκινο κόσμο της  μια σειρά από ωφέλιμα για την υγεία συστατικά.

Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από την κατανάλωσή τους είναι:

1. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών

Μία μόνο ντομάτα παρέχει περίπου το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C. Εκτός, όμως, από αυτή την πολύτιμη βιταμίνη, οι ντομάτες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, την όραση και την υγεία του δέρματος, αλλά και βιταμίνη Κ, που συμβάλλει στην υγεία των οστών. Παράλληλα, περιέχουν κάλιο, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία της καρδιάς, τις μυϊκές συσπάσεις, τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα και την ισορροπία υγρών.

2. Προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό στο οποίο οφείλουν και το κόκκινο χρώμα τους. Οι επιστήμονες θεωρούν το λυκοπένιο το πιο σημαντικό συστατικό της ντομάτας, το οποίο απελευθερώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο ενισχύει τον κίνδυνο άλλων παθήσεων, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτης και εγκεφαλικό επεισόδιο.

3. Θωρακίζουν την όραση

Το λυκοπένιο ωστόσο, δεν είναι καλό μόνο για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και για την υγεία των ματιών. Στην πραγματικότητα, η όραση ωφελείται σημαντικά από την κατανάλωση ντομάτας, η οποία περιέχει επίσης λουτεΐνη και β – καροτίνη, συστατικά που έχουν συσχετιστεί με την υποστήριξη της όρασης και την προστασία έναντι διάφορων παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4. Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα υγρά και οι φυτικές ίνες της ντομάτας μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για όσους αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Θα πρέπει, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή της, καθώς η οξύτητα της μαγειρεμένης ντομάτας μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος και τη δυσπεψία.

5. Είναι «σύμμαχος» των ασθενών με διαβήτη

Οι ντομάτες μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη παρατηρήθηκε ότι οι διαβητικοί που κατανάλωναν μαγειρεμένες ντομάτες για 30 συνεχόμενες ημέρες παρουσίασαν μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων, μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, κατά την οποία οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στο λίπος, οδηγώντας σε βλάβες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

6. Χαρίζουν πιο υγιές και λαμπερό δέρμα

Η διαθέσιμη έρευνα έχει δείξει ότι ο συνδυασμός τοματοπολτού και ελαιόλαδου παρέχει προστασία ενάντια στην βλαβερή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή προ-κολλαγόνου, ενός δομικού συστατικού του δέρματος.

7. Έχουν αντικαρκινική δράση

Διάφορες παρατηρητικές μελέτες έχουν εντοπίσει συσχετισμό μεταξύ της ντομάτας και του μειωμένου κινδύνου προστάτη, καθώς και ωοθηκικού, πνευμονικού και στομαχικού καρκίνου, χάρη και πάλι στο πρωταγωνιστικό της στοιχείο, το λυκοπένιο.

Τώρα, λοιπόν, που ολοκληρώσατε την ανάγνωση, τρέξτε στο κοντινότερο παντοπωλείο για μερικές ζουμερές ντομάτες!

Διαβάστε ακόμη:

Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση

Το τρόφιμο που δυναμώνει το σπέρμα

Εννέα λαχανικά που μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένα και όχι ωμά