Το λυκοπένιο, ένα θρεπτικό συστατικό που περιέχεται στη σάλτσα ντομάτας μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα του σπέρματος υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη European Journal of Nutrition.

Υγιείς άνδρες που έλαβαν το αντίστοιχο δυο κουταλιών της σούπας συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας την ημέρα ως συμπλήρωμα διαπιστώθηκε ότι είχαν βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος.

Το λυκοπένιο όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος έχουν γίνει αντικείμενο προηγούμενων ερευνών για την αντιοξειδωτική τους δράση που σημαίνει ότι προλαμβάνουν την οξείδωση των κυττάρων, συνεπώς και την κυτταρική φθορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sheffield χορήγησαν placebo ή συμπλήρωμα λυκοπενίου στους άνδρες της έρευνας (η αντίστοιχη ποσότητα περιέχεται σε δύο κιλά μαγειρεμένες ντομάτες) στο πλαίσιο μιας έρευνας δώδεκα εβδομάδων.

Το σπέρμα τους ελέγχθηκε στην αρχή της έρευνας, στις έξι εβδομάδες και στο τέλος της μελέτης και παρότι δεν υπήρχε διαφορά στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η αναλογία των υγιών σπερματοζωαρίων καθώς και η κινητικότητά τους ήταν αυξημένη σε όσους λάμβαναν λυκοπένιο.

Η Δρ. Liz Williams ειδικός στην διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και επικεφαλής της έρευνας σχολίασε ότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά το δείγμα ήταν μικρό, οπότε το επόμενο βήμα είναι να επαναληφθεί η μελέτη σε άνδρες με διαγνωσμένο πρόβλημα υπογονιμότητας για να διαπιστωθεί αν το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.