Όλοι γνωρίζουν πόση ενόχληση προκαλεί μια βλεφαρίδα που «μπήκε» στο μάτι. Εύκολα, συνεπώς, θα μπορούσαν να διανοηθούν τη δυσφορία που προκαλεί η κατάσταση όταν είναι μόνιμη και τέσσερις, πέντε ή παραπάνω βλεφαρίδες που γυρίζουν προς τα μέσα μπορούν να διαταράξουν την καθημερινότητα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, η τριχίαση είναι μια κοινή ανωμαλία του βλεφαρικού χείλους κατά την οποία οι βλεφαρίδες αναπτύσσονται με φορά προς την οφθαλμική επιφάνεια. Αν και συνήθως είναι ιδιοπαθής, μπορεί να αποτελεί συνέπεια κάποιας λοίμωξης, φλεγμονής, τραύματος όπως:

  • διστιχίαση, ανώμαλη έκφυση μιας δεύτερης σειράς βλεφαρίδων που μπορεί να στρέφονται προς τα μέσα
  • βλεφαρίτιδα, φλεγμονή των βλεφάρων
  • λοιμώξεις όπως το τράχωμα (κοκκιώδης επιπεφυκίτιδα)
  • εντρόπιο, μια πάθηση των βλεφάρων κατά την οποία το χείλος του κάτω βλεφάρου στρέφεται προς τα μέσα
  • οφθαλμικός έρπης ζωστήρας
  • τραυματισμοί και χειρουργικά τραύματα που συνοδεύτηκαν από ανάπτυξη ουλώδους ιστού
  • αυτοάνοσα νοσήματα
  • εγκαύματα

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ενόχληση, πόνο, αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, ερεθισμό, ερυθρότητα και δακρύρροια και συν τω χρόνω αλλαγές στην όραση όπως έκπτωση, θολότητα και φωτοφοβία. Αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, ο συνεχής ερεθισμός της επιφάνειας του οφθαλμού μπορεί να οδηγήσει σε κερατίτιδα (βλάβη στον κερατοειδή) και έλκος του κερατοειδούς και να θέσει σε κίνδυνο την όραση.

Οι θεραπείες και οι ασφαλιστικές καλύψεις

Μια πρώτη (προσωρινή) λύση είναι η αφαίρεση των βλεφαρίδων που γυρίζουν προς τα μέσα, η οποία μπορεί να γίνει σε κάποιον οφθαλμίατρο ή εξωτερικό ιατρείο και για να καλυφθεί από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας χρειάζεται κάλυψη για εξωνοσοκομειακές παροχές υγείας. Οι πάσχοντες μπορούν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία σε κάποιον συμβεβλημένο πάροχο υγείας.

Οριστικά αποτελέσματα μπορούν να δοθούν μέσα από πιο επεμβατικές λύσεις όπως ο καυτηριασμός των θυλάκων των τριχών με ηλεκτρόλυση, ραδιοσυχνότητες, laser κ.α., η κρυοπηξία και η χειρουργική επέμβαση για υποκείμενες αιτίες όπως το εντρόπιο.

Σε αντίθεση με την περίπτωση του εντροπίου που εντοπίζεται στα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης, για τις άλλες μεθόδους δεν υπάρχει κάποια ρητή αναφορά, χωρίς όμως να σημαίνει πως δεν θα καλυφθούν αν τη συστήσει ο οφθαλμίατρος και δώσει την έγκριση η εταιρεία.

Η «τριχίαση» ωστόσο αναφέρεται σε αρκετά προγράμματα ασφάλισης υγείας, στις μικρές συνήθως επεμβάσεις μαζί τη μέθοδο της γαλβανοκαυτηρίασης. Δεδομένου ότι οι μικροκαυτηριασμοί απαιτούν περισσότερες από μία συνεδρίες για οριστική αφαίρεση των βλεφαρίδων, υπάρχει μέριμνα και για «επαvαληπτική γαλβονοκαυτηρίαση τριχιάσεως», στις πολύ μικρές εν προκειμένω επεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικές καλύψεις: Τρεις ερωτήσεις για το θεραπευτικό botox

Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό

Πλαστική χειρουργική: Οι επεμβάσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας