Προέρχεται από μια προσβάσιμη και οικονομική πρώτη ύλη και είναι εξαιρετικά εύκολος στην παρασκευή του. Ο ντοματοχυμός απο φρέσκιες ντομάτες είναι από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας. Αποτελείται από 95% νερό και είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ έχει χαμηλά λιπαρά. Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα στις βιταμίνες Α, C και Β6, ενώ είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.

Σε πολλές χώρες, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θρεπτικά ροφήματα. Θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία, παρέχοντας  τόνωση και ανεβάζοντας τη διάθεση. Συμβάλλει, επιπλέον, στην πέψη και την αντιμετώπιση της αναιμίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρείται ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι ο χυμός ντομάτας είναι αρκετά όξινος, επομένως η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, διαφορετικά είναι πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία.

Τι προσφέρει ένα ποτήρι χυμού ντομάτας στον οργανισμό; Ανακαλύψτε 7 σημαντικά οφέλη του θρεπτικού ροφήματος:

  • Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Τα θρεπτικά συστατικά αυτού του χυμού συμβάλλουν στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος. Είναι γνωστό ότι το μικροβίωμα αποτελεί δείκτη γενικής υγείας, αφού το έντερο αλληλεπιδρά με άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η υψηλή περιεκτικότητα του χυμού ντομάτας σε βιταμίνη C ισοδυναμεί με καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, ενώ ενθαρρύνει την παραγωγή της βιταμίνης Ε, που θεωρείται ευεργετική για το ανοσοποιητικό, ενώ διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

  • Αποτελεί πλούσια πηγή λυκοπενίου

Ο χυμός ντομάτας είναι πλούσιος σε καροτενοειδή και ιδιαίτερα λυκοπένιο. Τα καροτενοειδή αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που έχει την ικανότητα να αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύει από τον καρκίνο και καθυστερεί την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

  • Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Εκτός από τα άλλα οφέλη του, το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Ειδικότερα, δε, τα περισσότερα επιστημονικά ευρήματα έχουν αναδείξει την ντομάτα ως ιδιαίτερα προστατευτική έναντι του καρκίνου του προστάτη. Μια σειρά ερευνητικών ανασκοπήσεων υποστηρίζει ότι ο χυμός ντομάτας φαίνεται να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη έως και 11%.

  • Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στο λυκοπένιο και την καρδιακή υγεία. Παράλληλα, η ντομάτα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, χάρη στο λυκοπένιο, τη βήτα-καροτίνη και τη γ-καροτίνη που εμπεριέχει. Αυτά τα συστατικά μειώνουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, αποτρέποντας παράλληλα την οξείδωση και την αθηροσκλήρωση. Τέλος, τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας βοηθούν το αίμα να διατηρείται υγιές.

  • Αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες

Ο χυμός ντομάτας μπορεί κάλλιστα να υποκαταστήσει τα «ενεργειακά» ποτά, καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου, ενός από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες του σώματος. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για την αποκατάσταση των μυών και την κυτταρική επικοινωνία. Μετά από μια κουραστική μέρα, οι ηλεκτρολύτες αποκαθιστούν πλήρως το σώμα και ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες είναι μέσω της κατανάλωσης χυμών ολόκληρων φρούτων.

  • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Μια μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ντομάτας για δύο μήνες βοήθησε στη μείωση του συνολικού σωματικού λίπους, της περιφέρειας της μέσης και του συνολικού βάρους. Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα αδιάλυτες, οι οποίες προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς να αφομοιώνονται από τον οργανισμό. Άλλωστε, η ντομάτα αποτελεί από μόνη της ένα γεύμα σχετικά χαμηλών θερμίδων, με αποτέλεσμα να χορταίνει, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής.

Τέλος, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών της ντομάτας κρύβεται στη φλούδα. Μην παραλείψετε, λοιπόν, να την συμπεριλάβετε στον χυμό σας.

Διαβάστε ακόμη:

Ο μεσογειακός χυμός που μειώνει πίεση και χοληστερόλη και «καθαρίζει» το δέρμα

Ντομάτα: Ο πανίσχυρος προστάτης του ήπατος

Ντομάτα: Έτσι θα αυξήσετε την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση της