Για τους Αμερικανούς σηματοδοτεί την έλευση του Χάλογουιν, για εμάς όμως αποτελεί σημάδι ότι ήρθε το φθινόπωρο. Το πορτοκαλί χρώμα άλλωστε της κολοκύθας πρωταγωνιστεί στους χρωματισμούς της φύσης αυτή την εποχή.

Εκτός όμως από εντυπωσιακή εμφάνιση, οι κολοκύθες είναι εξίσου θρεπτικές. Περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που το καθένα έχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας. Η δρ. Hazel Flight, επικεφαλής του προγράμματος Διατροφή και Υγεία στο Πανεπιστήμιο Edge Hill, με άρθρο της στο The Conversation, απαριθμεί τρεις λόγους για να την εντάξουμε στη διατροφή μας.

Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Η υψηλή περιεκτικότητα των κολοκυθών σε αντιοξειδωτικά θα μπορούσε να σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ειδικότερα, το β-καροτένιο, που δίνει και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα, μετατρέπεται επίσης σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ακόμη και για τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, προσθέστε επίσης τις βιταμίνες C και Ε, αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να δημιουργήσει το κολλαγόνο, βασικό δομικό συστατικό για τα οστά, ενώ η βιταμίνη Ε λειτουργεί προληπτικά στο σχηματισμό θρόμβων και συμβάλλει επίσης στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Σημαντική πηγή μετάλλων 

Ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ, που βρίσκονται άφθονα στην κολοκύθα, προσφέρουν διαφορετικά οφέλη στον οργανισμό. Ο σίδηρος προστατεύει τους μύες και τους ιστούς του σώματος, ενώ παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση πολλών ζωτικών λειτουργιών, όπως η ενέργεια και η συγκέντρωση, οι γαστρεντερικές διεργασίες, το ανοσοποιητικό σύστημα, η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η νευρολογική ανάπτυξη.

Το φυλλικό οξύ, από την άλλη, υποστηρίζει το σχηματισμό του DNA και του RNA. H έλλειψή του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως των γενετικών ανωμαλιών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνες έχουν αποδείξει, επίσης, ότι συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου. Τέλος, οι κολοκύθες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Πολύτιμοι και οι κολοκυθόσποροι 

Μαζί με πολλά αντιοξειδωτικά που ήδη περιέχονται στη σάρκα της κολοκύθας, οι κολοκυθόσποροι δηλαδή ο πασατέμπος περιέχουν μαγνήσιο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίστοιχα, περιέχουν ψευδάργυρο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων, στη δημιουργία του DNA και των πρωτεϊνών και στην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών.

Τέλος, περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (συχνά γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη).

Διαβάστε επίσης

Αντιοξειδωτικά: 9 σοβαροί λόγοι να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

Επτά τρόφιμα για δυνατά πνευμόνια και καλύτερη αναπνοή