Η μεγάλη σε μέγεθος και εντυπωσιακή πορτοκαλί κολοκύθα είναι ένας διατροφικός θησαυρός που περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών και πλεονεκτημάτων για την υγεία. Ας τα δούμε αναλυτικά.

1. Πολύ θρεπτική και πλούσια σε βιταμίνη Α
Η κολοκύθα διαθέτει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας (245 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 49
  • Λιπαρά: 0,2 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 2 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 12 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 3 γρ.
  • Βιταμίνη Α: 245% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Βιταμίνη C: 19% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Κάλιο: 16% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Χαλκό: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Μαγγάνιο: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β12: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Βιταμίνη Ε: 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Σίδηρο: 8% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Μικροποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος και αρκετών βιταμινών Β.

Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, η κολοκύθα έχει και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθώς συνίσταται κατά 94% από νερό. Επιπλέον, οι σπόροι της κολοκύθας, ο γνωστός πασατέμπος, είναι βρώσιμοι, θρεπτικοί και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

2. Αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων
Οι αυξημένες ελεύθερες ρίζες στο σώμα δημιουργούν οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Η κολοκύθα περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η α-καροτίνη, η β-καροτίνη και η β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας τις βλάβες στα κύτταρα.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, οφθαλμοπαθειών και άλλων προβλημάτων υγείας. Χρειάζονται, ωστόσο, περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους για τον σχεδιασμό σχετικών συστάσεων.

3. Βιταμίνες που ενισχύουν την ανοσία
Η κολοκύθα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το βασικότερο από όλα είναι η β-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αντίθετα, οι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης Α είναι πιθανό να έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κολοκύθα είναι, επίσης, πλούσια, σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθά τα ανοσοκύτταρα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και των τραυμάτων.

Ακόμη, η κολοκύθα αποτελεί καλή πηγή και βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυλλικού οξέος, στοιχεία που έχει αποδειχθεί πως βοηθούν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Στοιχεία που προστατεύουν τα μάτια
Η εξασθένιση της όρασης με το πέρασμα του χρόνου αποτελεί συχνό φαινόμενο. Ευτυχώς, η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης, με την κολοκύθα θα περιέχει πολλά από αυτά που έχουν συνδεθεί με τη δυνατή όραση, καθώς το σώμα γερνά.

Για παράδειγμα, η κολοκύθα περιέχει β-καροτίνη που αποτελεί πρόδρομη μορφή της απαραίτητης βιταμίνης Α, η έλλειψη της οποίας συσχετίζεται με προβλήματα όρασης. Μάλιστα σε μια ανάλυση 22 μελετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη β-καροτίνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη.

Επιπλέον, η κολοκύθα αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ενώσεων που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Τέλος, περιέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C και Ε, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να αποτρέψουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα των ματιών.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Πέντε νόστιμα τρόφιμα που ρίχνουν την πίεση – Δοκιμάστε τα

Καρκίνος: Τι να αλλάξουμε στη διατροφή μας για να προστατευτούμε

Οι SOS τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού