Trick or treat; Αυτές τις μέρες, οι μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες πρωταγωνιστούν σε κάθε είδους ντεκόρ, λόγω Halloween… O σκοπός του Halloween δεν είναι μόνο να τρομάζουμε, έτσι σήμερα αποφασίσαμε να μην σκαλίσουμε απλώς τις κολοκύθες αλλά να αναλύσουμε τα οφέλη τους και να βάλουμε αυτό το λαχανικό που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου στη διατροφή μας, στην καθημερινότητά μας και γιατί όχι και στο πιάτο μας.

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Είναι αποθήκη βιταμινών. Περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και απαιτείται από τον οργανισμό για τη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και του βλεννογόνου των μεμβρανών. Είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Φυσικές τροφές, που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού σε ότι αφορά στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Επίσης η κολοκύθα περιέχει κι άλλες βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η κολοκύθα θεωρείται καλή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού ανήκει στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει πολυσακχαρίτες οι οποίοι εμποδίζουν την μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Η λήψη εκχυλισμάτων κολοκύθας βοηθά στη μείωση του σακχάρου, επίσης η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε καροτενοειδή (συμπεριλαμβανομένων της κολοκύθας) θα μπορούσε να παίζει προστατευτικό ρόλο κατά της υπεργλυκαιμίας. Γενικότερα τα καροτενοειδή, καθώς και ορισμένα είδη υδατανθράκων (πολυσακχαρίτες), που περιέχονται στην κολοκύθα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους. H κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που συνιστάται συχνά από τους διαιτολόγους τόσο για τα ωφέλιμα συστατικά του, όσο και για την συμβολή του σε προγράμματα μείωσης βάρους αφού τα 100 γραμμάρια, μας προσθέτουν μόλις 26 θερμίδες. Επιπλέον λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες αυξάνει πιο γρήγορα τα επίπεδα κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάτοι πιο γρήγορα.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητά της σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης περιέχει διάφορες πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η τακτική πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχρά κηλίδας και με χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν από την ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση.

Περιέχει μέταλλα. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό μας σύστημα.

Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Ταυτόχρονα ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν από κακοήθεια του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η κολοκύθα παρουσιάζει πλούσια αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στη βήτα καροτίνη (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α) και προστατεύει από φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Είναι ευεργετική για το δέρμα. Συνδυάζει βιταμίνες Α, Ε και C, διατηρώντας το δέρμα λαμπερό και υγιές, στο πλαίσιο πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Μας ανεβάζει τη διάθεση. Η κολοκύθα χάρη στην L-τρυπτοφάνη που περιέχει, μια χημική ένωση, προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας.

Στο παραμύθι της Σταχτοπούτας η κολοκύθα μεταμορφώνεται σε άμαξα. Στην πραγματικότητα πάλι έχουμε πολύ πιο νόστιμες ιδέες αφού έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε όλες τις γκουρμέ κουζίνες κι ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να την μαγειρέψουμε. Εκτός από τη γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα μπορεί να γίνει σούπα βελουτέ ή πουρές με εντυπωσιακό χρώμα και γεύση. Μπορούμε να τη γεμίσουμε με ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορούμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες ή να φτιάξουμε ακόμη και χορτοφαγικά μπέργκερ.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό σε ένα ριζότο ή μια τάρτα, αλλά και μέσα στη σαλάτα μας. Τέλος, μπορούμε να την επιστρατεύσουμε για να δημιουργήσουμε απίθανες σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.