homescreen

Νόσος Πάρκινσον: Ο απλός τρόπος να καθυστερήσετε και να μειώσετε τα συμπτώματα

Νόσος Πάρκινσον: Ο απλός τρόπος να καθυστερήσετε και να μειώσετε τα συμπτώματα


ygeiamou.gr team

Ο βαθμός τήρησης μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον ή ακόμα και να αποτρέψουν την ανάπτυξη της ίδιας της νόσου

Παρόλο που τα κινητικά προβλήματα είναι τα κύρια συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, οι πάσχοντες από την ασθένεια συχνά αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατάθλιψη για 10 ή περισσότερα χρόνια πριν την έναρξη των κινητικών προβλημάτων. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, λοιπόν, υποδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία μπορεί να συνδέεται με λιγότερα από αυτά τα προϋπάρχοντα συμπτώματα.

«Παρόλο που η μελέτη δεν παρέχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, σίγουρα υποδεικνύει έναν ακόμη λόγο να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί ο λόγος που η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον σε ανθρώπους που έχουν ήδη αυτά τα προϋπάρχοντα συμπτώματα», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Samantha Molsberry.

Στη μελέτη συμμετείχαν 47.679 άνθρωποι, οι οποίοι από τη δεκαετία του 1980 -όταν βρίσκονταν στη μέση ηλικία της ζωής τους- και κάθε τέσσερα χρόνια ανέφεραν τη διατροφή τους στους ερευνητές. Έπειτα το 2012 ρωτήθηκαν αν είχαν βιώσει κάποια από τις δύο παθήσεις που είναι συχνές σε ανθρώπους που αργότερα διαγιγνώσκονται με νόσο Πάρκινσον: δυσκοιλιότητα και μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται ταχεία κίνηση των ματιών (REM). Την περίοδο 2014-2015, 17.400 από τους συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για πέντε ακόμα συμπτώματα που μπορεί να προηγηθούν της νόσου Πάρκινσον και περιλαμβάνουν την απώλεια της όσφρησης, την αχρωματοψία, την υπερβολική υπνηλία μέσα στην ημέρα, το σωματικό άλγος και την κατάθλιψη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο η διατροφή των συμμετεχόντων ακολουθούσε τις επιταγές είτε της εναλλακτικής μεσογειακής διατροφής, που είναι παρόμοια με τη μεσογειακή αλλά περιλαμβάνει μόνο δημητριακά ολικής άλεσης και καθόλου γαλακτοκομικά, είτε του Εναλλακτικού Οδηγού Υγιεινής Διατροφής. Σημειώνεται ότι και οι δύο τύποι διατροφής ενθαρρύνουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων και αποδοκιμάζουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες βάσει του πόσο πιστά τηρούνσαν κάποια από τις δύο διατροφές, με τα ευρήματα να δείχνουν τελικά ότι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη προσκόλληση σε αυτούς τους τύπους διατροφής ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν τρία ή περισσότερα από τα συμπτώματα που προηγούνται τη νόσου Πάρκινσον, σε σχέση με όσους είχαν μικρότερη προσκόλληση. Όσοι, μάλιστα, βρίσκονταν στην ομάδα τηρούσε πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες για τρία ή παραπάνω συμπτώματα.

Πιο αναλυτικά, από τις 29.899 γυναίκες της μελέτης, το 37% όσων ανήκαν στην ομάδα που δεν τηρούσε πιστά τη μεσογειακή διατροφή έπασχε από δυσκοιλιότητα, σε αντίθεση με το 32% της ομάδας πιστής τήρησης της διατροφής. Από τις 11.493 γυναίκες με όλα τα μη κινητικά συμπτώματα, το 15% αυτών με μικρή τήρηση της διατροφής βίωνε σωματικό άλγος, αντίθετα με το 13% της άλλης ομάδας, ενώ στις ίδιες 11.493 γυναίκες το 17% της πρώτης είχε συμπτώματα κατάθλιψης, αντίθετα με το 14% της άλλης ομάδας.

Όσον αφορά στους 17.770 άνδρες της μελέτης, το 22% όσων ανήκαν στην ομάδα που δεν τηρούσε πιστά τους κανόνες τις μεσογειακής διατροφής είχαν δυσκοιλιότητα, σε σύγκριση με το 12% της άλλης ομάδας. Από τους 5.907 με μη κινητικά προβλήματα, το 14% της ομάδας μειωμένης προσκόλλησης και το 16% της ομάδας πιστής τήρησης της διατροφής βίωναν σωματικό άλγος και το 13% της πρώτης ομάδας και το 12% της δεύτερης ομάδας είχαν συμπτώματα κατάθλιψης. Η Δρ. Molsberry σημείωσε ότι το σωματικό άλγος και η κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάστηκαν σε υψηλότερα ποσοστά στη μελέτη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, πράγμα που ωστόσο λήφθηκε υπόψη κατά τη στατιστική ανάλυση.

Στα αποτελέσματα αυτά κατέληξαν οι ερευνητές μετά την προσαρμογή σε άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιων συμπτωμάτων, όπως η φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Τέλος, οι ερευνητές βρήκαν μια παρόμοια ισχυρή σχέση ανάμεσα στο διατροφικό μοτίβο του Εναλλακτικού Οδηγού Υγιεινής Διατροφής και στην ύπαρξη τριών ή περισσότερων από αυτά τα μη κινητικά συμπτώματα.

Εξετάζοντας ξεχωριστές διατροφικές ομάδες, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων και μέτριας ποσότητας αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τριών ή περισσότερων από τα προϋπάρχοντα συμπτώματα.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι, παρόλο που αυτά τα συμπτώματα, ειδικά συνδυαστικά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον, αν κάποιος εμφανίσει κάποιο ή πολλά από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταλήξει να αναπτύξει τη νόσο», επισημαίνει η Δρ. Molsberry.

Καταληκτικά, να αναφέρουμε πως ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν για τα προϋπάρχοντα συμπτώματα κατά την έναρξη της μελέτης, επομένως κάποιοι μπορεί να είχαν ήδη αυτά τα συμπτώματα, πράγμα που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τη διατροφή τους.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πέντε καίριες απορίες για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον

Μεσογειακή Διατροφή: Πόσο γρήγορα αρχίζει να ωφελεί τα αγγεία της καρδιάς

Νόσος Πάρκινσον: Η πρωτεΐνη που εντοπίζει τη νόσο 20 χρόνια πριν την διάγνωση


Best of Network


Απόρρητο Απόρρητο