Τα κατάγματα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες που μπορεί να καταλήξει κάποιος στα επείγοντα του νοσοκομείου για άμεση φροντίδα και αποκατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open και διεξήχθη σε περισσότερους από 300.000 Δανούς ηλικίας 50 ετών και άνω, που είχαν υποστεί κάταγμα, δύο είναι οι σοβαρότεροι παράγοντες που καθορίζουν την κρισιμότητα ενός κατάγματος σε ηλικιωμένους.  Oι ερευνητές που μελέτησαν τα κατάγματα σε ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσαν υψηλότερο ποσοστό θανάτου, όταν τα κατάγματα ήταν πιο κοντά στο κέντρο του σώματος και όταν οι ασθενείς είχαν συγκεκριμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Επιπρόσθετα, το κλείσιμο στο σπίτι λόγω της πανδημίας οδήγησε σε σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας, ειδικά για τους μεγαλύτερους ενήλικες και σε αύξηση του κινδύνου πτώσεων και καταγμάτων.

Ακόμη και μια ομολογουμένως καλή συνήθεια – η βόλτα με το σκύλο – μπορεί να εξελιχθεί σε περιπέτεια για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας! Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medicine Science in Sports Exercise, ανέλυσε δεδομένα από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Τραυματισμών των ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 422.659 ενήλικες χρειάστηκαν περίθαλψη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για τραυματισμούς που προέκυψαν από τη βόλτα με το σκύλο με λουρί από το 2001 έως το 2020.Σχεδόν οι μισοί από όλους τους ασθενείς ήταν ενήλικες ηλικίας 40 έως 64 ετών και το 75% αυτών ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονταν σε πτώση μετά από έλξη, εμπλοκή ή παραπάτημα από το λουρί που φορούσε ο σκύλος.

Η αποζημίωση

Οι κάτοχοι νοσοκομειακών προγραμμάτων έχουν μια έννοια λιγότερη σε περίπτωση κατάγματος καθώς όλα τα νοσοκομειακά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών παρέχουν κάλυψη και αποζημιώνουν για ατυχήματα αμέσως μετά την έναρξη της ασφάλισης. Καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας για το δωμάτιο, την τροφή αλλά και τις αμοιβές γιατρών, χειρουργού και αναισθησιολόγου. Παράλληλα στην αποζημίωση περιλαμβάνονται τα φάρμακα που δίνονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, εξετάσεις που σχετίζονται άμεσα με την αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, τα έξοδα του χειρουργείου καθώς και το υγειονομικό υλικό που είναι απαραίτητο για την νοσηλεία.

Σε περίπτωση που η νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, τότε η αποζημίωση δίνεται απολογιστικά. Αρχικά λοιπόν ο ασφαλισμένος θα καλύψει το ποσό και στην συνέχεια βάσει αποδείξεων θα του αποδοθούν όλα τα αναγνωρισμένα έξοδα.

Αντιθέτως, αν επιλέξει να νοσηλευτεί σε συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα τον καλύψει με απευθείας πληρωμή, μετά την κάλυψη της συμμετοχής από τον ίδιο. Αυτό σημαίνει πως αν η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 500 ευρώ και η δαπάνη της νοσηλείας μαζί με την επέμβαση κοστίσει 3.000 ευρώ, τότε η ασφαλιστική επιβαρύνεται με το ποσό των 2.500 ευρώ.

Δεδομένου πως υπάρχει και άλλος ασφαλιστικός φορέας που θα καλύψει μέρος των αναγνωρισμένων εξόδων νοσηλείας με ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του ποσού συμμετοχής του ασφαλισμένου, τότε δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου με το ποσό αυτό.

Παράλληλα, ο ασφαλισμένος μπορεί να δικαιούται χειρουργικό επίδομα εφόσον περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο του, το οποίο δίνεται εφάπαξ για οποιαδήποτε επέμβαση σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται από την βαρύτητα της επέμβασης όπως αυτή αναφέρεται στον αντίστοιχο πίνακα.

Πρέπει να σημειώσουμε πως όλες σχεδόν οι ασφαλιστικές διαθέτουν προγράμματα σχετικά με την ασφάλιση του εισοδήματος. Αν αποδειχθεί πως το κάταγμα εξαιτίας της πτώσης στερεί την δυνατότητα εργασίας για ένα διάστημα, τότε ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να λάβει μηνιαίο εισόδημα εφόσον γίνει αποδεκτό κάθε πιστοποιητικό και έγγραφο από την εταιρία.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση – Μόνιμη ανικανότητα: Πώς ορίζεται το ύψος της αποζημίωσης

Ανικανότητα από ατύχημα ή ασθένεια: Γιατί είναι απαραίτητη η ασφάλιση

Νοσοκομειακό πρόγραμμα: Έξι σημεία προσοχής για να επιλέξουμε το κατάλληλο