Η μόνιμη ολική ικανότητα, η πλήρης ανικανότητα του ασφαλισμένου δηλαδή να ασκεί το επάγγελμά του -και το οποίο είχε δηλώσει κατά τη σύναψη του συμβολαίου– ή κάποιο άλλο ανάλογο με τα προσόντα, την εκπαίδευση, την πείρα, τη μόρφωση και την ειδικότητά του λόγω κάποια ασθένειας ή ατυχήματος, ασφαλίζεται σήμερα μέσα από διάφορα προγράμματα όπως προσωπικού ατυχήματος, προστασίας εισοδήματος και ζωής.

Βασικός στόχος των ασφαλίσεων αυτών είναι η οικονομική προστασία του ασφαλισμένου ή των δικαιούχων του, με ομοιότητες και διαφορές ανά πρόγραμμα και ασφαλιστική εταιρεία. Ειδικότερα όμως, στα περισσότερα ασφαλιστήρια ζωής εντοπίζεται μια κοινή περίπτωση για την οποία το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο (αποζημίωση) επί μόνιμης ολικής ανικανότητας ή απώλειας ζωής του ασφαλισμένου διπλασιάζεται· τα τροχαία ατυχήματα ή ατυχήματα με άλλα μέσα μεταφοράς κατά τα οποία ο ασφαλισμένος ήταν απλώς επιβάτης ή οδηγός αναλόγως την περίπτωση. Σε ορισμένα ασφαλιστήρια, ο διπλασιασμός προβλέπεται και τη μόνιμη μερική ανικανότητα συνεπεία των παραπάνω ατυχημάτων.

Κάποιες εταιρείες αναφέρουν γενικώς τις περιπτώσεις για τις οποίες ενεργοποιείται ο διπλασιασμός της αποζημίωσης για μόνιμη ανικανότητα, όπως ατύχημα στο οποίο ο ασφαλισμένος ήταν πεζός, οδηγός με νόμιμη άδεια ή επιβάτης ιδιωτικού επιβατικού οχήματος (φορτηγό, ημιφορτηγό, αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης κ.α.) είτε πεζός ή επιβάτης και ενεπλάκη σε ατύχημα με μεταφορικό μέσο στο οποίο πλήρωσε εισιτήριο και το οποίο εκτελεί συγκεκριμένο δρομολόγιο όπως μαζικές συγκοινωνίες (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, τρένα, μετρό), ταξί, αεροπλάνα και πλοία.

Σε άλλα προγράμματα, το ασφάλισμα θα διπλασιαστεί μόνο για την απώλεια ζωής κατά τις παραπάνω περιπτώσεις και επιπλέον για θανατηφόρο ατύχημα κατά την οδήγηση κάθε είδους γεωργικού μηχανήματος ως αγρότης με νόμιμη άδεια.

Η κάλυψη μπορεί να συνοδεύει τη βασική ασφάλιση ζωής και επί τούτω κάποιες εταιρείες διευκρινίζουν ότι ο ασφαλισμένος υποχρεούται να ενημερώσει σε περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος ώστε να γίνει επανεκτίμηση των δεδομένων και, σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου, η κάλυψη να αφαιρεθεί. «Άλλες φορές για την κάλυψη πρέπει να προηγείται συμφωνία μεταξύ εταιρείας και υποψήφιου αγοραστή ασφάλισης» αναφέρει ο πιστοποιημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, κ. Αντώνης Ξαγοράρης, προσθέτοντας ότι αυτός ο διπλασιασμός σχετίζεται με τη συχνότητα τέτοιων ατυχημάτων και την εμπλοκή και άλλων μερών στις αποζημιώσεις (π.χ. από την αστική ευθύνη του υπαίτιου για το ατύχημα κ.α.).

Διαβάστε επίσης: 

Ασφάλιση – Φιλικός διακανονισμός: Τι είναι και γιατί σας συμφέρει

Νοσηλεία σε συμβεβλημένο νοσοκομείο: 5 βήματα για την αποζημίωση

Διαφωνείτε με την αποζημίωση της ασφαλιστικής; Η διαδικασία που δίνει λύση