Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρίες, ατύχημα προσδιορίζεται ως κάθε σωματική βλάβη που οφείλεται σε εξωτερική αιτία και έχει σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό εσωτερικών ή εξωτερικών οργάνων.  Κάποια από αυτά μπορεί να είναι επιπόλαια, ενώ άλλα μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχοντας προνοήσει και για τα απρόοπτα και τα ατυχήματα, έχουν σχεδιάσει προγράμματα που περιλαμβάνονται στα νοσοκομειακά προγράμματα ή αποτελούν ανεξάρτητο πρόγραμμα. Έτσι ο κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει βάσει των δυνατοτήτων και των αναγκών του εκείνο που του ταιριάζει καλύτερα.

Είναι πολύ σημαντικό όμως, να αναφέρουμε τις  πέντε βασικές καλύψεις ενός τέτοιου προγράμματος.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Οι εταιρίες καλύπτουν τα έξοδα των διαγνωστικών εξετάσεων, απόρροια ατυχήματος, που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της νοσηλείας και θεωρούνται ιατρικά αναγκαίες για την αντιμετώπιση της αιτίας νοσηλείας. Παράλληλα αποζημιώνουν για έξοδα σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρειαστεί να παραμείνει σε Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για λίγες ώρες ιδιωτικών και δημοσίων νοσοκομείων.

Ακόμα και αν ο ασφαλισμένος βρίσκεται στο εξωτερικό, οι τηλεφωνικές γραμμές των εταιριών παρέχουν πληροφορίες για το που πρέπει να αποταθούν για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος του. Τέτοιες πληροφορίες παρέχονται από κάποιες ασφαλιστικές και μέσω εφαρμογών των έξυπνων κινητών (smartphones).

Έξοδα νοσηλείας

Τα όρια των εξόδων νοσηλείας από ατυχήματα αναφέρονται στον πίνακα καλύψεων κάθε ασφαλιστικής εταιρίας. Πρέπει να σημειώσουμε πως το ποσό κάλυψης εξαρτάται από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Αυτό σημαίνει πως αν έχει συμφωνηθεί μια συμμετοχή στα 1.000 ευρώ και η νοσηλεία έχει κοστίσει 3.000 ευρώ, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα αποζημιώσει για 2.000 ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο.

Διαθέσιμα επιδόματα

Σε περίπτωση νοσηλείας συμπεριλαμβανομένης χειρουργικής επέμβασης εξαιτίας ατυχήματος, μια σειρά από επιδόματα είναι διαθέσιμα, αρκεί να περιλαμβάνονται στο νοσοκομειακό πρόγραμμα ή να έχουν αποκτηθεί ως ανεξάρτητα.

Το επίδομα που είναι συνδεδεμένο με την παραμονή στο νοσοκομείο είναι εκείνο της νοσηλείας. Αφορά ένα ημερήσιο χρηματικό ποσό, το οποίο μπορεί να επεκταθεί και κατά την διάρκεια της ανάρρωσης μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, βάσει της ιατρικής γνωμάτευσης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ασφαλιστική εταιρία εφόσον προκύπτει από το συμβόλαιο, καταβάλει χειρουργικό επίδομα στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί επέμβαση. Δίνεται εφάπαξ και το ύψος του καθορίζεται από την βαρύτητα της επέμβασης σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα. Ακόμα και στην περίπτωση που εκτιμηθεί πως ο ασφαλισμένος έχει ανάγκη από αποκατάσταση, κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν επίδομα αποθεραπείας για περιπτώσεις ατυχημάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα σπονδυλικής στήλης ακόμα και εγκαύματα.

Νοσηλεία στο σπίτι

Νοσηλευτικές υπηρεσίες στο σπίτι καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση ατυχήματος πάντα βάσει συμβολαίου. Περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων με ένεση, την αλλαγή τραυμάτων και την περιποίηση κατάκλισης.

Έξοδα για τεχνητά μέλη

Σε περίπτωση ακρωτηριασμού, οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν τα έξοδα για αγορά και τοποθέτηση υλικών και τεχνητών μελών όπως τεχνητό πόδι, χέρι, μόσχευμα κερατοειδή, υλικά οστεοσύνθεσης και αρθροπλαστικής.

Η επικοινωνία με το ασφαλιστικό διαμεσολαβητή καθώς και με τα κέντρα εξυπηρέτησης των ασφαλιστικών εταιριών σε έκτακτα περιστατικά όπως σε ένα ατύχημα, μπορεί να γλυτώσει τον ασφαλισμένο από την ταλαιπωρία, το χάσιμο χρόνου και τις λάθος εκτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ανάρρωση στο σπίτι: Όλες οι καλύψεις για την κατ’ οίκον νοσηλεία

Τα ασφαλιστικά προγράμματα που όλοι έχουμε ανάγκη σε περίπτωση ατυχήματος

Ασφάλεια και προστασία απέναντι στα έκτακτα περιστατικά