Συνηθίζουμε να ταυτίζουμε τα ασφαλιστικά προγράμματα και ιδίως τα νοσοκομειακά με τις καλύψεις που προσφέρουν σε περίπτωση ασθένειας. Υπάρχει, ωστόσο, και μια ακόμη μεγάλη κατηγορία περιπτώσεων που μπορεί να μας οδηγήσουν εκτάκτως στο νοσοκομείο. Ο λόγος για τα ατυχήματα. Ας δούμε τι μπορεί να καλύψει το ασφαλιστικό πρόγραμμα σε περίπτωση ατυχήματος και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Σε περίπτωση ατυχήματος λοιπόν και εφόσον είστε κάτοχος συμβολαίου υγείας που περιλαμβάνει νοσοκομειακό πρόγραμμα, μπορείτε να προσέλθετε σε συμβεβλημένο ή μη νοσηλευτικό ίδρυμα. Μπορείτε να κάνετε χρήση του συμβολαίου σε εξετάσεις εντός του νοσοκομείου ή και σε νοσηλεία αν χρειαστεί. Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν νοσοκομειακά προγράμματα που καλύπτουν όλα τα έξοδα νοσηλείας, αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου.

Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα υγείας που συμπεριλαμβάνουν ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα. Η συγκεκριμένη κάλυψη αποζημιώνει τον ασφαλισμένο κατά την επίσκεψη του σε έναν ορθοπεδικό ή σε ένα διαγνωστικό κέντρο για μια απεικονιστική εξέταση. Προσκομίζοντας τις αποδείξεις στην ασφαλιστική εταιρία θα λάβει απολογιστικά την αποζημίωση. Υπάρχουν εταιρίες που παρέχουν την συγκεκριμένη κάλυψη σε ένα ποσοστό 100% και άλλες στο 85%.

Η κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών εξόδων από ατύχημα εφόσον συμπεριλαμβάνεται στο νοσοκομειακό πρόγραμμα, απαλλάσσει τον ασφαλισμένο από την ορισθείσα βάσει συμβολαίου απαλλαγή. Επομένως σε περίπτωση νοσηλείας, εάν βάσει συμβολαίου έχει οριστεί απαλλαγή 1.000 ευρώ, ο ασφαλισμένος μπορεί να απαλλαχθεί από την υποχρέωση να καλύψει ο ίδιος το ποσό, αν έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα και μέχρι του ποσοστού που έχει συμφωνηθεί.

Καλό είναι να γνωρίζουμε τι ισχύει σε περίπτωση που χρειαστεί χειρουργική επέμβαση μετά από ατύχημα. Στην περίπτωση που το νοσοκομειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει χειρουργικό επίδομα ή το διαθέτει ως αυτόνομο, ο ασφαλισμένος θα λάβει μια εφάπαξ αποζημίωση. Το πόσο του επιδόματος εξαρτάται από την βαρύτητα της επέμβασης όπως αυτή καθορίζεται στον αντίστοιχο πίνακα της ασφαλιστικής εταιρίας.

Τέλος, η ασφαλιστική εταιρία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στον ασφαλισμένο επίδομα νοσηλείας, αν εκείνος δεν κάνει χρήση του συμβολαίου του.

Πρόγραμμα Προσωπικού Ατυχήματος

Το ασφαλιστήριο Προσωπικών Ατυχημάτων καλύπτει όλα τα Ιατροφαρμακευτικά Έξοδα που προκύπτουν από ένα ατύχημα εντός ή εκτός νοσοκομείου, χωρίς την δέσμευση χρήσης συμβεβλημένου ιατρικού δικτύου, απολογιστικά (δηλαδή ο ασφαλισμένος πληρώνει και στη συνέχεια προσκομίζει τις αποδείξεις στην ασφαλιστική του που τον αποζημιώνει εντός των επόμενων ημερών). Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί σε ήδη υπάρχον συμβόλαιο υγείας ή να αποκτηθεί ως αυτόνομο.

Επιπροσθέτως καλύπτει περιπτώσεις μόνιμης ανικανότητας από ατύχημα, μόνιμης μερικής ανικανότητας, ασφάλιση θανάτου από ατύχημα, αμοιβές γιατρών, φάρμακα, φυσικοθεραπείες καθώς και έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ειδήμονες του ασφαλιστικού κλάδου θεωρούν πως είναι χρήσιμο γιατί ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει πρόγραμμα υγείας χωρίς απαλλαγή, δεν καλύπτει φυσικοθεραπείες ή τις καλύπτει μερικώς μετά από νοσηλεία.

 

Διαβάστε επίσης

Τα προγράμματα που παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος – Ενημερωθείτε

Aποζημίωση για ασθένεια από ασφαλιστήριο για ατύχημα: Πότε μπορεί να συμβεί

Ατύχημα: Τι να προσθέσετε στο συμβόλαιο για να είστε 100% καλυμμένοι