Η Παγκόσμια ημέρα κατά του Kαρκίνου, που έχει καθιερωθεί την 4η Φεβρουαρίου, αποτελεί ευκαιρία να τονιστεί για ακόμα μια φορά η ανάγκη για πρόληψη, πρώιμη διάγνωση αλλά και θεραπεία της νόσου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσούν 8.900 συνάνθρωποι μας από καρκίνο του πνεύμονα και άλλες 7.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.

Χάρη στην έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση αλλά και σύγχρονων μορφών θεραπείας που ακολουθούνται πια στην ογκολογική περίθαλψη, έχει επιτευχθεί αύξηση των ποσοστών της επιβίωσης. Εκείνοι λοιπόν που έδωσαν τη μάχη απέναντι στον καρκίνο με σθένος και αναδείχτηκαν τελικά νικητές, επιστρέφουν στην καθημερινότητα, διεκδικώντας το δικαίωμα στη λήθη ώστε να αντιμετωπίζονται ως ίσοι απέναντι σε ίσους.

Τον Φεβρουάριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα το οποίο καλεί τα κράτη-μέλη να εναρμονιστούν πλήρως μέχρι το 2025 και να εφαρμόσουν το «Δικαίωμα στη Λήθη», ώστε να αποφεύγονται διακρίσεις και να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση των πρώην καρκινοπαθών σε ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ήδη κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες τροποποίησαν τη νομοθεσία τους υπέρ της συγκεκριμένης θέσης, η Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2022 έχει ψηφίσει σχετική νομοθεσία όπως άλλωστε και η Ιταλία. Την ίδια πορεία ακολούθησαν Ρουμανία και Λουξεμβούργο περιλαμβάνοντας σχετικές ρυθμίσεις στη νομοθεσία τους.

Πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Κύπρου όπου ομόφωνα εγκρίθηκε πρόταση νόμου βάσει της οποίας οι ασφαλιστικές εταιρίες στο πλαίσιο σύναψης ασφάλισης προσώπου με  ιστορικό καρκίνου δεν θα το λαμβάνουν υπόψιν, δεδομένου πως η ασφαλιστική κάλυψη δεν θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ και πως θα έχουν παρέλθει δέκα χρόνια από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Επίσης, στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση γίνεται αναφορά και στην περίπτωση που κάποιος νοσήσει σε νεαρή ηλικία, αν δηλαδή το πρόσωπο που είχε νοσήσει με καρκίνο πριν την ηλικία των 21 ετών, θα πρέπει να έχουν παρέλθει πέντε έτη από την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) θέτει σαν άμεσο στόχο την αναγνώριση του δικαιώματος στη λήθη. Μιλώντας στο ygeiamou.gr, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν για ακόμα μια φορά πως « το ιατρικό ιστορικό κάποιου που έτυχε να νοσήσει από καρκίνο, δεν γίνεται να συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο στη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.» Επίσης ανέφεραν «πως έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με το υπουργείο Υγείας και με εκπροσώπους του ασφαλιστικού κλάδου και έχουν στόχο να ανοίξει ο διάλογος για την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων με στόχο την ομαλή επανένταξη των ατόμων που νόσησαν με καρκίνο στην εργασία και το κοινωνικό σύνολο».

Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι θετικές στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών για την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων των καρκινοπαθών αναφορικά με την αγορά χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών προϊόντων. Παράλληλα υποστηρίζουν τη διαμόρφωση ενός Κώδικα Δεοντολογίας από την Ευρωπαϊκή επιτροπή που θα προσφέρει μια λύση τόσο για την προστασία της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων όσο και για τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιριών να συνεχίσουν τo δικό τους έργο.

Η πολιτική που ακολουθείται έως σήμερα από τις ασφαλιστικές εταιρίες, στην περίπτωση που κάποιος έχει νοσήσει κατά το παρελθόν από καρκίνο, περιλαμβάνει τα εξής: Η εταιρία δίνει μια χρονική αναμονή που μπορεί να φτάσει τα πέντε χρόνια και στη συνέχεια ζητάει από τον ασφαλισμένο να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι θετικά, τότε η ασφαλιστική θα προχωρήσει σε κάλυψη όπως θα έκανε με οποιονδήποτε άλλον συμβαλλόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, η καλή διάθεση όλων των πλευρών για ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο και αρωγό βέβαια την Πολιτεία, μέσα από το νομοθετικό της έργο, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε εκείνους που δοκιμάστηκαν από τη νόσο και σιγουριά στις ασφαλιστικές εταιρίες να σχεδιάζουν προγράμματα και να παρέχουν δυνατότητες για όλους όσοι ενδιαφέρονται να ασφαλιστούν.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήριο – Αντικαρκινική θεραπεία: Καλύψεις και αποζημιώσεις για τους ογκολογικούς ασθενείς

Καρκίνος του μαστού: Οι ασφαλιστικές καλύψεις και παροχές που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Καρκίνος πνεύμονα – Βρογχοσκόπηση: Οι καλύψεις για την πολύτιμη εξέταση