Τα άτομα που επιβιώνουν από τον καρκίνο είναι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο όλο και περισσότερα, χάρη στις νέες θεραπευτικές επιλογές που είναι πλέον διαθέσιμες για την αντιμετώπισή του, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η έγκαιρη διάγνωση. Η Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, που τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γιορτάζει αυτή τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στην επιβίωση, ενθαρρύνει και εμπνέει εκείνους που νοσούν από καρκίνο και ταυτόχρονα τιμά τη μνήμη των ατόμων που έφυγαν από τη ζωή.

Στόχος της, μεταξύ άλλων, είναι να υπενθυμίσει τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της ισότιμης πρόσβασης στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα. Είναι, παράλληλα, μία αφορμή για ορατότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιβιώσαντες, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου, σε σωματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, μία πρόσκληση για επένδυση στην έρευνα και για ευαισθητοποίηση, με στόχο τη βελτίωση της επιβίωσης από τον καρκίνο.

Με αφορμή την Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο και αναγνωρίζοντας την ευεργετική και θεραπευτική επίδραση της άσκησης στην ευεξία και την
ποιότητα της ζωής των ασθενών και των ατόμων με εμπειρία καρκίνου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ προάγει με την πρωτοβουλία “Κίνηση για Ζωή” τη συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα ήπιας άσκησης, με στόχο την  ενδυνάμωση και την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

Η πρωτοβουλία “Κίνηση για Ζωή” περιλαμβάνει μία σειρά από προγράμματα διαδικτυακών συνεδριών ήπιας άσκησης Γιόγκα, Πιλάτες και Τσι Γκονγκ, που υλοποιούνται από εξειδικευμένους συνεργαζόμενους φορείς και είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες ασθενών και ατόμων με εμπειρία καρκίνου. Καθώς το πρόγραμμα “Κίνηση για Ζωή” διεξάγεται διαδικτυακά, σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν άτομα από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Στόχος της ΕΛΛΟΚ είναι να ενθαρρύνει τους ασθενείς και τα άτομα με εμπειρία καρκίνου να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα “Κίνηση για Ζωή” στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ: https://ellok.org/kinisi-gia-zoi-program/