Οι εκτιμήσεις σχετικά με τα περιστατικά καρκίνου και το ποσοστό των εκτιμώμενων μελλοντικών διαγνώσεων καρκίνου στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης δεν είναι ευοίωνες.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία ο επιπολασμός της νόσου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο (ECIS), τα νέα περιστατικά καρκίνου αυξήθηκαν κατά 2,3 % το 2022 σε σύγκριση με το 2020, για να φθάσουν τα 2,74 εκατομμύρια το 2022.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το 2022 για τα κράτη μέλη της ΕΕ, το 31% των ανδρών και το 25% των γυναικών αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο πριν φτάσουν στην ηλικία των 75 ετών. Πιο ευάλωτοι θεωρούνται οι άντρες, καθώς το 53% των νέων περιπτώσεων καρκίνου και το 55% των θανάτων από καρκίνο αφορούν στο ανδρικό φύλο.

Το καταφύγιο της ιδιωτικής ασφάλισης

Στην Ελλάδα, τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα παρέχουν σημαντική στήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδίως μετά την πανδημία.

Η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών υπηρεσιών για τους ογκολογικούς ασθενείς από προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις έως την αντιμετώπιση της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων της ακτινοθεραπείας, της ορμονοθεραπείας, της χημειοθεραπείας και των χειρουργικών επεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι η νόσος δεν πρέπει να προϋπήρχε της ασφαλιστικής σύμβασης ή οι ασφαλισμένοι να μην είχαν αποδεδειγμένα γνώση της ύπαρξής της.

Η αξία του νοσοκομειακού προγράμματος

Στην περίπτωση των ογκολογικών ασθενών ένα ολοκληρωμένο νοσοκομειακό πρόγραμμα θα φανεί χρήσιμο και θα τους διευκολύνει όσον αφορά τη θεραπευτική αγωγή διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα ζωής τους.

Στην περίπτωση των νεοπλασματικών ασθενειών η ισχύς της κάλυψης ενεργοποιείται μετά από χρονική αναμονή 6 μηνών.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο χωρίς διανυκτέρευση σε περιπτώσεις χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας.

Σε περίπτωση επέμβασης το νοσοκομειακό πρόγραμμα αποζημιώνει για έξοδα δωματίου, τροφής, αμοιβής χειρουργού και αναισθησιολόγου. Σε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος, του μαστού και των όρχεων, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες αναγνωρίζουν και αμοιβές πλαστικού χειρουργού για την αισθητική αποκατάσταση σύμφωνες με τις συμβάσεις με τα νοσοκομεία.

Παράλληλα οι εταιρίες καλύπτουν τα έξοδα που αντιστοιχούν στη συμμετοχή του ασφαλισμένου στις ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενες διαγνωστικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της νεοπλασίας. Εφόσον η νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε συνεργαζόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα, τότε η ασφαλιστική πληρώνει απευθείας. Στην περίπτωση που η νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, η αποζημίωση δίνεται απολογιστικά. Αυτό σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα καλύψει το ποσό και στη συνέχεια, αφού προσκομίσει στην εταιρία το έντυπο αναγγελίας, το ενημερωτικό σημείωμα νοσηλείας και τα πρακτικά του χειρουργείου θα λάβει το σχετικό ποσό.

Επιπροσθέτως, ένας ογκολογικός ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από μια σειρά επιδομάτων βάσει των όρων του συμβολαίου του.

Επίδομα σοβαρών ασθενειών
Οι νεοπλασματικές ασθένειες ανήκουν στην κατηγορία αυτή και εφόσον ο ασφαλισμένος την έχει συμπεριλάβει ως παροχή, τότε θα λάβει ένα εφάπαξ ποσό το οποίο κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ, αναλόγως του συμβολαίου.

 Νοσοκομειακό Επίδομα
Αποζημιώνει τον ασφαλισμένο που διατηρεί συμβόλαιο με ένα ημερήσιο χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα παραμονής στο νοσοκομείο. Η καταβολή της αποζημίωσης επεκτείνεται και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος μετά τη νοσηλεία του παραμείνει για ανάρρωση στο σπίτι κατόπιν σχετικής σύστασης του ιατρού και για συγκεκριμένο διάστημα. Η ημερήσια αποζημίωση μπορεί να ξεκινήσει από 15 ευρώ και να φτάσει τα 170 αναλόγως την εταιρία.

Χειρουργικό Επίδομα
Δίνεται ως εφάπαξ αποζημίωση, μπορεί να είναι αυτόνομο πρόγραμμα ή μέρος ενός νοσοκομειακού προγράμματος. Το ποσό που θα λάβει ο ασφαλισμένος ως επίδομα καθορίζεται από τον πίνακα βαρύτητας των χειρουργικών επεμβάσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Τα ασφαλιστικά προγράμματα που ανακουφίζουν τους ογκολογικούς ασθενείς

Ασφαλιστήριο: Πώς προφυλάσσει από την κορυφαία επιπλοκή-δολοφόνο

Καρκίνος πνεύμονα – Βρογχοσκόπηση: Οι καλύψεις για την πολύτιμη εξέταση