Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι το αρχικό σημείο επαφής ενός ασθενούς με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σκοπός της είναι η βελτίωση της υγείας του κοινού παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως η πρωτοβάθμια περίθαλψη συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι νοσηλείες και η ανάγκη για παροχή δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Κάθε ασφαλιστική εταιρία έχει δημιουργήσει τα δικά της προγράμματα που μπορεί να έχουν αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές μεταξύ τους. Μέσα από ένα ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας δίνεται η δυνατότητα για πρόσβαση σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη βάσει πάντα των όρων του συμβολαίου και την πολιτικής της κάθε εταιρίας. Έτσι λοιπόν εξασφαλίζεται η κάλυψη δαπανών με ένα ανώτατο ετησίως ποσό κάλυψης. Άλλες εταιρίες θα συμπεριλάβουν τις διαγνωστικές εξετάσεις στα νοσοκομειακά τους προγράμματα ως συμπληρωματική παροχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις μέσα από το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα αφορούν μια επείγουσα κατάσταση, όχι για προγραμματισμό ραντεβού.

Τι καλύπτουν

Τα εν λόγω προγράμματα καλύπτουν διαγνωστικές εξετάσεις με παραπεμπτικό από εξωτερικό γιατρό ή γιατρό που είναι συμβεβλημένος με την ασφαλιστική εταιρία. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα απεριόριστων επισκέψεων με ή χωρίς συμμετοχή ανάλογα με την εταιρία και τους όρους του συμβολαίου.

Επιπλέον, κάποια προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εξασφαλίζουν επισκέψεις σε φυσικοθεραπευτές, οδοντιάτρους, διατροφολόγους με πολύ χαμηλό κόστος είτε δωρεάν για συγκεκριμένο ωστόσο αριθμό επισκέψεων.

Η ηλικία εισόδου στο πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει από 30 ημερών και να φτάσει ως 65 ετών. Η κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρία συνήθως μπορεί να φτάνει τις 2.000 ευρώ, με μια συμμετοχή του ασφαλισμένου που μπορεί να διαμορφωθεί στο 20%. Στην περίπτωση που το ετήσιο ανώτατο ποσό ξεπεραστεί, τότε το υπόλοιπο βαραίνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο και η καταβολή γίνεται απευθείας από εκείνον χωρίς την εμπλοκή της εταιρίας.

Σημεία προσοχής

Για τις διαγνωστικές εξετάσεις με χρήση έγκυρου παραπεμπτικού ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  του ΕΟΠΥΥ που διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα και διαγνωστικά κέντρα τα οποία είναι συμβεβλημένα με την ασφαλιστική εταιρία, η συμμετοχή του ασφαλισμένου μπορεί να φτάσει το 20%.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία, είτε για ελάχιστα επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους (π.χ. ενδοσκοπήσεις καθώς και εξειδικευμένες οφθαλμολογικές και γυναικολογικές εξετάσεις), οι οποίες πραγματοποιούνται είτε σε εξειδικευμένα εργαστήρια, είτε απαιτούν την παρουσία ιατρού και αναισθησιολόγου (νοσοκομειακό περιβάλλον), συνεπώς καλύπτονται επί το πλείστον από νοσοκομειακά προγράμματα.

Αποζημίωση και κόστος

Η αποζημίωση παρέχεται με δύο τρόπους. Εάν οι εξετάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο κέντρο, τότε η καταβολή πραγματοποιείται απευθείας από την ασφαλιστική εταιρία. Σε αντίθετη περίπτωση  η αποζημίωση πραγματοποιείται απολογιστικά, δηλαδή ο ασφαλισμένος αρχικά θα καταβάλει ο ίδιος το ποσό και στην συνέχεια θα προσκομίσει τις αποδείξεις στην ασφαλιστική εταιρία προκειμένου να του αποδοθούν τα έξοδα.

Το κόστος ενός εξωνοσοκομειακού προγράμματος εξαρτάται από παράγοντες όπως η συμμετοχή ή όχι του ασφαλισμένου στο κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων, η ηλικία, το ανώτατο όριο ιατρικών επισκέψεων καθώς και η δυνατότητα επιλογής ιατρού ή μόνο συμβεβλημένου.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή είναι απαραίτητη καθώς εκείνος θα πρέπει να κατευθύνει τον υποψήφιο ασφαλισμένο βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων του στο πρόγραμμα εκείνο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στο προφίλ και τις προσδοκίες του.

Διαβάστε επίσης:

Εξωνοσοκομειακά προγράμματα: Ποιες εξετάσεις καλύπτουν

Συμβόλαιο υγείας: Πέντε πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν το «σπάσετε»

Εξωνοσοκομειακά Προγράμματα: Τι καλύπτουν και πότε είναι απαραίτητα