Τα τελευταία χρόνια απέδειξαν με τον σκληρότερο συχνά τρόπο πόσο επισφαλής είναι η οικονομική μας κατάσταση, πώς διάφορες καταστάσεις έξω από τον έλεγχό μας μπορούν να εμπλακούν στην ευμάρεια και την δυσπραγία και να εισαγάγουν τη λέξη «περικοπή» σε κάθε νοικοκυριό. Περικοπές σε περιττά έξοδα, υπηρεσίες και αγαθά πολυτελείας αλλά και στην ασφάλιση υγείας, αφού δεν είναι λίγοι όσοι επέλεξαν να αρκεστούν σε όσα προσφέρει ο δημόσιος τομέας υγείας.

Η διακοπή του συμβολαίου μέσα από τη μη καταβολή δόσης ασφαλίστρου θα επιφέρει το τέλος του συμβολαίου -και πιθανότητες δικαστικών περιπετειών- θα έχει όμως και επιπλέον συνέπειες.

1. Ξεκινάτε από την αρχή

Υπάρχει το ενδεχόμενο κατά την επιστροφή σας στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία για κάποιο πρόγραμμα υγείας, να ζητήσει εκ νέου συμπληρωμένο έντυπο δήλωσης υγείας καθώς και τυχόν εξετάσεις προκειµένου να εκτιµηθεί η κατάσταση της υγείας σας. Εάν όμως το «σπάσιμο» του συμβολαίου δεν υπερβεί την «περίοδο χάριτος» που συνήθως δίνουν οι εταιρείες (π.χ. τρεις μήνες), τότε θα γίνει αυτόματη επαναφορά χωρίς επανέλεγχο της υγείας.

2. Περισσότερα προβλήματα στο νέο συμβόλαιο

Για τη σύναψη ενός ασφαλιστηρίου υγείας, θα δώσετε άδεια στην εταιρεία να έχει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες όπως ο Α.Μ.Κ.Α., από τον οποίο μπορεί να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με ιατρικές εξετάσεις και πράξεις ή φάρμακα που έχετε λάβει. Σκεφτείτε τώρα ότι, ως ο πάροχος ασφάλισής σας έως πρότινος, θα γνωρίζει ακόμα και την παραμικρή αμυχή για την οποία αξιώσατε και λάβατε αποζημίωση και θα θέσει οποιαδήποτε κατάσταση σχετίζεται με αυτή στις εξαιρέσεις.

3. Οι προϋπάρχουσες παθήσεις θα μπουν ξανά στον «πάγο»

Αναλογιστείτε ότι περιμένατε 2 ή και παραπάνω χρόνια, αναλόγως την εταιρεία, μέχρι να ενεργοποιηθεί η κάλυψη για προϋπάρχουσες παθήσεις. Οι αναμονές λοιπόν, το χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένει ο ασφαλισμένος από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστηρίου υγείας του προκειμένου η εταιρεία να καλύψει τις δαπάνες νοσηλείας, θα πρέπει να σας προβληματίσουν πριν αποφασίσετε να μην εξυπηρετήσετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις ώστε να επέλθει η ακύρωση του συμβολαίου του.

Είναι στην ευχέρεια της εταιρείας αν θα δεχθεί την κάλυψη των αναμονών από το διάστημα που «έτρεχε» το ασφαλιστήριο ή αν θα υπολογιστούν από την συµφωνηθείσα ηµεροµηνία επαναφοράς. Σε περίπτωση δε που έχετε υπερβεί την προαναφερθείσα περίοδο χάριτος, δεν τίθεται ζήτημα αναγνώρισης των προηγούμενων αναμονών από την εταιρεία.

4. Η νέα εταιρεία θα εξαιρέσει τρέχοντα προβλήματα υγείας

Σε περίπτωση ιστορικού υγείας, μεγάλης χρήσης των καλύψεων του προηγούμενου συμβολαίου, παρατεταμένων νοσηλειών, μιας εν εξελίξει θεραπείας ή εν αναμονή μη επείγουσας – προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης κ.α., κινδυνεύετε να μείνετε χωρίς νέα ασφαλιστική στέγη, αφού οι εταιρείες θα αρνηθούν την ασφάλιση, θα εξαιρέσουν τις επίμαχες καταστάσεις υγείας ή θα θέσουν μεγάλες χρονικές αναμονές.

5. Ίσως χάσετε σημαντικές καλύψεις

Προτού εμπιστευτείτε την υγεία σας σε νέα ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως οι καλύψεις του νέου συμβολαίου δεν θα υστερούν συγκριτικά με το προηγούμενο. Ειδικότερα, το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας θα μελετήσει εμβριθώς τους όρους και προϋποθέσεις του εν ενεργεία συμβολαίου και οποιαδήποτε περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνεται στις καλύψεις της ίδιας, θα εξαιρεθεί και θα αναγραφεί ρητώς στους ειδικούς όρους/εξαιρέσεις της νέας σύμβασης. Επί παραδείγματι, ασφαλισμένος προσκόμισε το συμβόλαιο υγείας του στη νέα εταιρεία, το οποίο κάλυπτε και τον -σπάνιο σε άνδρες- καρκίνο του μαστού, εντούτοις η εταιρεία το εξαίρεσε από τη σύμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Τι μπορεί να αλλάξει στους όρους και τα πρόσωπα του συμβολαίου – Ενημερωθείτε

Kρύψατε χρόνια από τον ασφαλιστή – Και άλλες 3 ψευδείς δηλώσεις που σας «καίνε»

Λήξη ασφαλιστηρίου: Τι ισχύει για την ανανέωση και για τα εξαρτώμενα μέλη