Στις 5 Απριλίου, πριν από 12 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Baruch S. Blumberg, ο Αμερικανός ιατρός που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για το έργο του στην έρευνα σχετικά με την προέλευση και μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων, μέγιστο επίτευγμα του οποίου ήταν η ταυτοποίηση του ιού της ηπατίτιδας B και η ανάπτυξη έπειτα διαγνωστικού τεστ και εμβολίου ένταντι της νόσου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο επιπολασμός για τη χρόνια ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα εκτιμάται σε 2.5-3% του πληθυσμού, με σημαντικότερες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία την αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών από την ηπατική νόσο και η διασπορά των ιών αυτών στο κοινωνικό περιβάλλον. Κάποιες από τις βασικές επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης είναι η κίρρωση του ήπατος, ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος (HCC) και η ηπατική ανεπάρκεια, με κατάληξη τον θάνατο του ασθενούς αν δεν τεθεί σε παρακολούθηση και δεν λάβει ειδική αντιική αγωγή.

Ο εµβολιασµός κατά της ηπατίτιδας Β αποτελεί το κύριο και ουσιαστικό όπλο για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Από την 1η Ιανουαρίου 1998, θεσπίστηκε σχετικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των βρεφών.

Καλύψεις και μία εξαίρεση

Στα ασφαλιστήρια υγείας, οι ρητές αναφορές στις παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ είναι ελάχιστες και, κυρίως, δεν εντοπίζονται στις εξαιρέσεις των συμβολαίων. Μοναδική περίπτωση -και κοινή για τα περισσότερα συμβόλαια αλλά και ζωής- αποτελεί η αλκοολική ηπατίτιδα ή ηπατοπάθεια, μια φλεγμονή ή οίδημα στο ήπαρ που σχετίζεται με καταστροφή των ηπατικών κυττάρων που οφείλεται στην υπερκατανάλωση αλκοόλ. Θα εκδηλωθεί απρόβλεπτα κατόπιν δεκαετιών κατάχρησης συνήθως -ένας περίπου στους πέντε με μέση ημερήσια κατανάλωση 100 γρ. αιθυλικής αλκοόλης-, στην ηλικία 40 έως 60 ετών.

Έτσι, πέραν της αλκοολικής ηπατίτιδας που υπάγεται στις εξαιρέσεις, καθώς και λοιπών ηπατικών νόσων που προϋπάρχουν και θα «φρενάρουν» τη σύναψη ασφαλιστικής σύμβασης, οι παροχές από τον ασφαλιστικό κλάδο υγείας αναφορικά με το ήπαρ είναι πολλές και εκτείνονται σε όλο το εύρος από τη διάγνωση έως την ύσταση λύση της μεταμόσχευσης, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει κάθε εταιρεία.

1. Διαγνωστικός έλεγχος

Σύμφωνα με επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς, αν ο ασφαλισμένος νιώσει οχλήσεις ή παρουσιάζει συμπτώματα από το ήπαρ, μπορεί να επωφεληθεί από ένα εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας ή και το βασικό νοσοκομειακό του εφόσον το ενισχύσει με την έξτρα παροχή για διαγνωστικές εξετάσεις, και να απευθυνθεί εφόσον εγκριθεί το ιατρικό παραπεμπτικό από σχετική ειδικότητα -π.χ. παθολόγος, ηπατολόγος κ.ο.κ) στα συμβμεβλημένα με την εταιρεία διαγνωστικά κέντρα.

2. Νοσηλεία

Ασφαλισμένοι που θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο συνεπεία κίρρωσης του ήπατος ή στο πλαίσιο μεταμόσχευσης του οργάνου καλύπτονται πλήρως από το συμβόλαιο υγείας αναφορικά με τα νοσήλια και δύνανται να λάβουν κανονικά το επίδομα νοσηλείας, κατόπιν χρονικής αναμονής πέντε ετών. Μεταξύ των επεμβατικών πράξεων που μπορεί να χρειαστούν άτομα με προβλήματα στο ήπαρ και απαντώνται σε συμβόλαια υγείας, συμπεριλαμβάνονται η λαπαροσκοπική βιοψία, η μεταµόσχευση ήπατος, η αφαίρεση εχινόκοκκου κύστεως ήπατος, η συρραφή τραύµατος ήπατος κ.α., που θα αποζημιωθούν σύμφωνα με τον πίνακα για τα όρια κάλυψης του κάθε συμβολαίου.

3. Επίδομα σοβαρών ασθενειών

Τα σχετικά ασφαλιστικά προγράμματα προβλέπουν άπαξ καταβολή υψηλού χρηματικού ποσού σε περίπτωση μεταμόσχευσης ήπατος, ακόμα και με την ένταξη του ασφαλισμένου ασθενούς σε επίσημη λίστα αναμονής για κάποιες εταιρείες, προσκομίζοντας τη σχετική ιατρική γνωμάτευση αιτιολόγησης και της βεβαίωση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων. Επιπλέον, η παροχή ενεργοποιείται και στην περίπτωση μη αντιρροπούμενης κίρρωσης ήπατος, σοβαρή κατάσταση που οδηγεί σε ηπατική νόσο τελικού σταδίου. Στις καλυπτόμενες περιπτώσεις διεθνούς ασφαλιστηρίου υγείας, τέλος, εντοπίζονται επιγραμματικά το «τελικό στάδιο ανεπάρκειας του ήπατος» όπως και «αιφνίδια ηπατίτιδα».

Διαβάστε επίσης

Ιδιωτική ασφάλιση: Τι πρέπει να προσέξει ένας 20αρης και τι ένας 50άρης

Ασφαλιστήρια Υγείας: Ποια έξοδα νοσηλείας καλύπτουν

Θέλετε να αλλάξετε το συμβόλαιό σας: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε