Η υπογονιμότητα αποτελεί μία σύγχρονη πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπα εκατοντάδες ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών αγγίζει το 18-20% του συνολικού πληθυσμού. «Ένα ζευγάρι θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας όταν δεν έχει οδηγηθεί σε εγκυμοσύνη μετά από 12 μήνες προσπάθειας, ενώ το διάστημα μειώνεται στους 6 μήνες για γυναίκες άνω των 40 ετών» μας ενημερώνει ο κ. Βασίλειος Κελλάρης  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Αντιπρόεδρος Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις.

«Εκτός από τις προεκτάσεις του προβλήματος στην ψυχολογία και τη διαμόρφωση της καθημερινότητας του ζευγαριού, σε επίπεδο πληθυσμού η υπογονιμότητα αποτελεί βασικό παράγοντα που ενισχύει την αδιαπραγμάτευτη συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού» συμπληρώνει ο ειδικός.

Αν η αδυναμία τεκνοποίησης οφείλεται σε ανδρική υπογονιμότητα λόγω προβλημάτων του σπέρματος, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί σύλληψη με την απλούστερη μορφή της σπερματέγχυσης. Σε περιπτώσεις που τα προβλήματα εντοπιστούν στην ποιότητα των ωαρίων λόγω ηλικίας ή άλλων ορμονολογικών προβλημάτων, τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μονόδρομος, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη του γιατρού.

Μέσω της κοινωνικής ασφάλισης ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει την τεχνητή γονιμοποίηση, εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Κάθε γυναίκα δικαιούται να υποβληθεί σε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρι 4 φορές συνολικά και ανά τετράμηνο τουλάχιστον. Συγκεκριμένα οι γυναίκες ηλικίας έως 50 ετών που είναι ασφαλισμένες στον ΕΟΠΥΥ έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης δαπανών ιατρικής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είτε η διαδικασία διενεργείται σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική.

Από την άλλη πλευρά, οι θεραπείες υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι σχετικές εξετάσεις και τα φάρμακα περιλαμβάνονται στις γενικές εξαιρέσεις των συμβολαίων όλων των ασφαλιστικών εταιριών. Υπάρχουν όμως κάποιες παθήσεις σε άνδρες και γυναίκες στις οποίες μπορεί να οφείλεται η υπογονιμότητα και για την αντιμετώπιση των οποίων προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη.

Η κιρσοκήλη και η κρυψορχία λόγου χάρη, είναι νοσήματα που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα και αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Για τους κατόχους ασφαλιστηρίου υγείας παρέχεται κάλυψη ως μεσαία επέμβαση, σύμφωνα πάντα με τους όρους του συμβολαίου.

Στις γυναίκες η ενδομητρίωση αποτελεί παράγοντα υπογονιμότητας μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως η διαταραχή της κινητικότητας και της δομής των σαλπίγγων ή ο σχηματισμός συμφύσεων στην πύελο. Στην περίπτωση αυτή οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν μια χρονική αναμονή 6 μηνών στις ασφαλισμένες και στην συνέχεια παρέχεται κάλυψη για θεραπευτική αντιμετώπιση (καυτηρίαση του ενδομητρίου).

Επίσης, τα ινομυώματα, μαζί με τους πολύποδες της μήτρας, ευθύνονται για το 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Όλες σχεδόν οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για αφαίρεση ινομυωμάτων.

Επιπρόσθετα οι κάτοχοι ασφαλιστηρίου υγείας απολαμβάνουν συνήθως μια σειρά προνομίων που τους προσφέρουν οι εταιρείες και στα οποία περιλαμβάνονται ειδικές τιμές σε συγκεκριμένα και συνεργαζόμενα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κρίνεται επομένως απαραίτητο να συμβουλευτείτε σχετικά τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ώστε να σας καθοδηγήσει βάσει του συμβολαίου σας.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Η πάθηση που αφορά 1 στις 10 γυναίκες – Πώς καλύπτεται από το ασφαλιστήριο