Ο Ιούνιος αφιερώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα υπογονιμότητας ενώ η 15η ημέρα του καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), υπογόνιμο θα θεωρηθεί ένα ζευγάρι που δεν θα έχει επιτύχει τη σύλληψη έπειτα από ένα έτος συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η υπογονιμότητα είναι μια διαταραχή της υγείας που χρήζει αντιμετώπισης και η οποία, αναφέρει σε μια 98σέλιδη έκθεσή του, αφορά έναν στους έξι ανθρώπους, περίπου το 17,5% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού δηλαδή.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση θα γίνει επιλογή για πολλά ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Η κοινωνική ασφάλιση προβλέπει αποζημίωση για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τη σπερματέγχυση, τη συντήρηση ωαρίων ή τη χορήγηση θεραπείας για ανδρική υπογονιμότητα (γοναδοτροπίνες), κατόπιν σχετικής διαδικασίας και μέχρι ενός συγκεκριμένου αριθμού προσπαθειών όπως τέσσερις συνολικά (και ανά τετράμηνο τουλάχιστον) για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας ή/και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στον αντίποδα, η ιδιωτική ασφάλιση δεν προβλέπει κάλυψη για την περίπτωση της υπογονιμότητας καθώς στο σύνολο σχεδόν των νοσοκομειακών προγραμμάτων υγείας κάθε εταιρείας οι διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες ή/και χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας/στειρότητας και στα δυο φύλα υπάγονται στις γενικές εξαιρέσεις, μαζί με άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό όπως απόξεση κυήματος, διακοπή κύησης (με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις όπως το σύνδρομο Down), λοχεία κ.ο.κ.

Αποκτώντας ένα ασφαλιστήριο υγείας ωστόσο, οι ασφαλισμένες και οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν συνήθως μια σειρά προνομίων που τους προσφέρουν οι εταιρείες και στα οποία περιλαμβάνονται ειδικές τιμές σε συγκεκριμένα και συνεργαζόμενα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Από την άλλη, μπορούν να εξασφαλίσουν με την ιδιωτική ασφάλισή τους να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα και καταστάσεις υγείας που έχουν ενοχοποιηθεί για την υπογονιμότητα όπως:

  • κιρσοκήλη, ένα οίδημα που προκαλεί φλεβική ανεπάρκεια στους όρχεις, το οποίο εντοπίζεται στο 15% του ανδρικού πληθυσμού και στο 40% υπογόνιμων ανδρών. Η χειρουργική της αντιμετώπιση προβλέπεται αναγράφεται στους σχετικούς πίνακες επεμβάσεων των συμβολαίων, στις μεσαίες συνήθως επεμβάσεις
  • κρυψορχία, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και δεν αποτελεί κοινό τόπο για τα ασφαλιστήρια υγείας αφού κάποια θα το συμπεριλάβουν στις εξαιρέσεις μαζί με συγγενή νοσήματα ενώ σε άλλες θα αποτελεί καλυπτόμενο κίνδυνο. Ενδεικτικά, σε «τρέχον» συμβόλαιο προβλέπεται νοσοκομειακή κάλυψη για «Συστροφή όρχεως – ορχεοπηξία, διόρθωση κρυψορχίας, ορχεκτοµή» στις μεσαίες επεμβάσεις
  • ενδομητρίωση, η οποία μπορεί να συντελέσει στην υπογονιμότητα των γυναικών μέσω διάφορων μηχανισμών όπως η διαταραχή της κινητικότητας και της δομής των σαλπίγγων ή ο σχηματισμός συμφύσεων στην πύελο. Μετά από μια χρονική αναμονή όπως 6 μήνες η αντιμετώπιση με καυτηρίαση του ενδομητρίου καλύπτεται από το συμβόλαιο ως μικρή επέμβαση
  • ινομυώματα που μαζί με τους πολύποδες της μήτρας ευθύνονται για το 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Στις μεγάλες επεμβάσεις συνήθως των συμβολαίων προβλέπεται η εκπυρήνηση ινοµυώµατος µήτρας και αφαίρεση ινοµυώµατος. Αντίστοιχα στις επεμβάσεις συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση ενδοπυελικών συμφύσεων με τη λαπαροσκοπική λύση συµφύσεων σαλπίγγων
  • σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια. Οι φλεγμονές από χλαμύδια ή γονόρροια( βλεννόρροια) είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανδρική γονιμότητα, ενώ πολλές γυναίκες με λοίμωξη από χλαμύδια θα εκδηλώσουν σαλπιγγίτιδα ή γενικευμένη πυελική φλεγμονή με αποτέλεσμα τη στειρότητα. Στην αγορά υπάρχουν ατομικά και ομαδικά συμβόλαια υγείας που προβλέπουν διαγνωστικούς ελέγχους για διάφορες παθήσεις, με τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες να τίθενται υπό τον ευρύτερο όρο των Παθήσεων Γεννητικών Οργάνων, ωστόσο μπορεί να απαντηθεί και ως «Check up για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα».
  • παχυσαρκία, κατά την οποία υπάρχει υπερπαραγωγή του οιστρογόνου «οιστρόνη», η οποία επιδρά στον φυσιολογικό κύκλο παραγωγής οιστρογόνων από την ωοθήκη με συνέπεια να μπλοκάρει την ωορρηξία και να οδηγεί σε υπογονιμότητα ή ακόμα και στειρότητα. Κάποιες εταιρείες αναφέρουν ότι θα την καλύψουν μόνο εφόσον ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι άνω του 40 με αποδεδειγμένες συννοσηρότητες ή κίνδυνο εκδήλωσής τους εξαιτίας της νοσογόνου παχυσαρκίας, με την προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει ειδικό έγγραφο από εγκεκριμένα κέντρα που να πιστοποιεί ότι επιχείρησε την απώλεια βάρους χωρίς ιατρική παρέμβαση και απέτυχε, ενώ σε σύγχρονα προγράμματα εντοπίζονται η γαστροπλαστική για κακοήθη παχυσαρκία καθώς και κάλυψη για αγορά και τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου.

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις. Η διόρθωση τέτοιων προβλημάτων δεν πρέπει να θεωρούνται προσπάθεια θεραπείας της υπογονιμότητας, εξαίρεσης δηλαδή τους ασφαλιστηρίου υγείας, αλλά μια λύση για καταστάσεις που διαταράσσουν την καθημερινότητα του ατόμου. Ενδεικτικά, οι ενδομητρικοί πολύποδες η αφαίρεση των οποίων αναγράφεται στις λίστες των γυναικολογικών επεμβάσεων- δεν είναι μόνο πιθανό αίτιο υπογονιμότητας αλλά και πρωτίστως ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλεί κολπική αιμορραγία εκτός περιόδου μεγάλη απώλεια αίματος στην έμμηνο ρήση (μηνορραγία), έντονο πόνο στην περίοδο (δυσμηνόρροια) και αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.

Η ενημέρωση από τον ασφαλιστικό σύμβουλο και μια ιατρική καθοδήγηση ενδεχομένως μπορούν να οδηγήσει στην καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Η πάθηση που αφορά 1 στις 10 γυναίκες – Πώς καλύπτεται από το ασφαλιστήριο