Οι γυναίκες ηλικίας έως 50 ετών που είναι ασφαλισμένες στον ΕΟΠΥΥ έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης δαπανών ιατρικής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού οφείλουν να αποδίδουν τις δαπάνες για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στις ασφαλισμένες που υποβλήθηκαν σε αυτή, είτε η διαδικασία διενεργήθηκε σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική.

Σε αυτή την απόφαση λήφθηκαν υπόψιν:

1.το άρθρο 38 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898/Β΄/1-11-2018), το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, «αποζημιώνονται δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες, αφού συμπληρωθεί τετράμηνο από την προηγούμενη προσπάθεια».
2. Τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με την υποχρέωση του Οργανισμού περί ισότιμης και ισόνομης αντιμετώπισης των ασφαλισμένων γυναικών, οι οποίες έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
3. Την απουσία ικανοποιητικού δικτύου συμβεβλημένων παρόχων για τη διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.
4. Τo Π.Δ. 157/1991 σύμφωνα με το οποίο κοστολογείται με 352,32 ευρώ η εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς ωστόσο να περιγράφεται η μέθοδος.
5. Την καλύτερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων γυναικών.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται είναι τα εξής:
α) Απόφαση της Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
β) Βεβαίωση θεράποντα ιατρού με την οποία θα βεβαιώνονται αφενός οι φάσεις που πραγματοποιήθηκαν (ωοληψία και εμβρυομεταφορά), αφετέρου οι ημερομηνίες πραγματοποίησης αυτών.
γ) Εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών στην οποία θα αναγράφονται τόσο η μέθοδος όσο και οι πραγματοποιηθείσες φάσεις (ωολοηψία, εμβρυομεταφορά).
δ) Βεβαίωση του Φορέα του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, ότι η συγκεκριμένη δαπάνη δεν έχει υποβληθεί στον Οργανισμό (κωδικοί υποβολής δαπανών 190000001 και 190000013). Η βεβαίωση δεν θα χορηγείται σε περίπτωση υποβολής δαπανών εξωσωματικής στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση διενέργειας μίας εκ των δύο φάσεων (ωοληψία ή εμβρυομεταφορά), αποδίδεται το μισό του κρατικού τιμολογίου, δηλαδή το ποσό των 176,08 ευρώ.