Όσο μακρινό κι αν σας φαίνεται ένα ασφαλιστήριο υγείας , όσο και αν η ηλικία σας σάς επιτρέπει να μην ασχολείστε με την υγεία σας, είναι πολύ πιθανό την κρίσιμη στιγμή που θα χρειαστείτε επείγουσα ή μη  ιατρική φροντίδα να βρεθείτε σε ένα νέο και άγνωστο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό πριν τα προβλήματα χτυπήσουν την πόρτα σας να έχετε φροντίσει να θωρακίσετε τον εαυτό σας με την απόκτηση ενός ασφαλιστηρίου υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και θα απομακρύνει τους φόβους και τις ανασφάλειες σας.

Η απόφαση για την σύναψη ενός ασφαλιστηρίου υγείας δεν είναι απλή υπόθεση. Θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα μέσα από προγράμματα που διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, να αντλήσετε πληροφορίες από το διαδίκτυο και βέβαια το πιο σημαντικό είναι να έρθετε σε επαφή με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο ο οποίος θα σας ακούσει και με τη σειρά του θα σας κατευθύνει προς το ιδανικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για σας ή/ και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Σε όλα τα συμβόλαια ασφάλισης όπως και στα προγράμματα υγείας υπάρχουν κάποιοι όροι στους οποίους θα πρέπει να δώσετε προσοχή καθώς είναι εκείνοι που διαμορφώνουν τις ευθύνες των ενδιαφερομένων μερών, όπως επίσης και το πλαίσιο των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Τρείς βασικοί όροι περιέχονται σε κάθε ασφαλιστήριο υγείας που θα πρέπει να τύχουν της προσοχής σας. Οι όροι αφορούν την  απαλλαγή, τις εξαιρέσεις καθώς και το ατομικό ιστορικό υγείας.

Στα ασφαλιστήρια υγείας η απαλλαγή αναφέρεται στο ποσό με το οποίο ο ασφαλισμένος συμμετέχει στο κόστος της νοσηλείας ή των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας μας ορίζει απαλλαγή των 500 ευρώ και χρειαστεί να κάνουμε μία επέμβαση με κόστος 2.000 ευρώ, η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει τα 1.500 ευρώ. Η λογική είναι ότι αν δεν μπορείτε  να πληρώσετε υψηλά ασφάλιστρα μπορείτε να τα μειώσετε αυξάνοντας όμως τη συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είτε αυτά είναι χειρουργεία είτε επισκέψεις σε γιατρούς είτε εξετάσεις.

Το ατομικό ιστορικό υγείας εφόσον υπάρχει, πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένο και ακριβές όταν αποφασίσετε να αιτηθείτε μια ασφάλιση υγείας. Η απόκρυψη πληροφοριών εγκυμονεί άρνηση της ασφαλιστικής εταιρείας στη κάλυψη νοσηλείας. Οι ασφαλιστικές εταιρίες  καλύπτουν στην ασφάλεια υγείας ό,τι ιατρικό περιστατικό δεν προϋπάρχει και διαχειρίζονται με εξαίρεση, υψηλότερο ασφάλιστρο ή κάλυψη με χρονική αναμονή όποια πάθηση είναι προϋπάρχουσα. Ειναι προφανές πως δεν οδηγεί πουθενά να αποκρύψετε στοιχεία από το ατομικό ιστορικό σας. Αντιθέτως θα σας βάλει σε περιπέτειες όπως  άρνηση κάλυψης από την ασφαλιστική εταιρεία ή ακύρωση συμβολαίου υγείας από μέρους της ασφαλιστικής για ψευδή δήλωση.

Ίσως το κυριότερο μέρος ενός συμβολαίου ασφάλισης υγείας είναι οι εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις είναι οι ασθένειες και παθήσεις για τις οποίες δεν θα υπάρξει κάλυψη.   Κατά κανόνα όσο λιγότερες και πιο συγκεκριμένες είναι οι εξαιρέσεις τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν τριών ειδών εξαιρέσεις που συναντάμε σε ένα ασφαλιστήριο υγείας:

  • Ισόβια εξαίρεση σε προϋπάρχουσες παθήσεις.
  • Χρονικές εξαιρέσεις σε προϋπάρχουσες  ασθένειες μπορούν να εξαιρεθούν ή να δοθεί παράταση εξαίρεσης συνήθως για πέντε χρόνια και στη συνέχεια η κάλυψη να ισχύσει κανονικά.
  • Εξαίρεση με επανεξέταση,  η οποία δίνεται συνήθως για δύο χρόνια, στη συνέχεια ακολουθεί επανεξέταση με κόστος που επιβαρύνει τον πελάτη και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά τότε η κάλυψη θα ισχύει.

Για τους λόγους αυτούς,  η καλύτερη επιλογή είναι αυτή του προσωπικού σας επαγγελματία ασφαλιστή και αυτό γιατί έχει την εμπειρία να αναλύσει τις ανάγκες σας και να διαμορφώσετε μαζί ένα σύγχρονο ασφαλιστήριο ζωής για εσάς ή/και  για τα αγαπημένα σας πρόσωπα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο