Τον περασμένο Μάρτιο, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων υπουργών, μελών της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων του χώρου της αναπηρίας και νομικών, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την κατάρτιση ενός Σχεδίου Δράσης για τις Υπηρεσίες Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα περίπου 750 παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και περίπου 700 παιδιά με αναπηρία. «Επομένως, κάθε χρόνο, περίπου 8.700 παιδιά, ηλικίας 0 έως 6 ετών, και οι οικογένειές τους καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που δημιουργούνται από την αναπηρία και τις αναπτυξιακές διαταραχές».

Οι καινοτόμες δράσεις που προτείνει το Εθνικό Σχέδιο θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τις θεραπείες που λαμβάνει το παιδί, σύμφωνα με εξατομικευμένο πλάνο για τις ανάγκες του, και η ίδια η οικογένειά του λαμβάνει την απαραίτητη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση, με σκοπό την μέγιστη δυνατή ενδυνάμωση αυτής και του παιδιού. Ενδεικτικά, πρόκειται για υπηρεσίες από παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εκπαιδευτές κινητικότητας κ.ά..

Πολλές από τις παραπάνω ειδικότητες και υπηρεσίες καλύπτονται και από προγράμματα ασφάλισης υγείας. Σίγουρα, οι γονείς που ασφάλισαν το παιδί τους με κάποιον από τους διαθέσιμους τρόπους θα έχουν πρόσβαση σε παιδιάτρους, χωρίς μάλιστα να μπορεί να τους ψέξει κανείς για απόκρυψη νευροαναπτυξιακής διαταραχής του παιδιού. Η δυσκολία διάγνωσης του αυτισμού είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους επιστήμονες και προσπαθούν να επιλύσουν, καθώς το διάστημα που θα μεσολαβήσει για τον εντοπισμό της διαταραχής μπορεί να φτάσει τα δύο ή περισσότερα χρόνια.

Τι γίνεται όμως όταν ο αυτισμός του παιδιού είναι γνωστός στους γονείς;

Όπως εξηγούν έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, ο χρόνος εντοπισμού της διαταραχής, μετά την υπογραφή του συμβολαίου δηλαδή και χωρίς προηγούμενη γνώση των γονέων, είναι ο λόγος που πολλοί ασφαλισμένοι εξανίστανται στην άρνηση της εταιρείας να ασφαλίσει το παιδί. «Τοίχο» θα συναντήσουν όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων και όσοι γονείς επιθυμούν να ασφαλίσουν το παιδί τους με ατομικό συμβόλαιο ή ως εξαρτώμενο μέλος στο δικό τους ασφαλιστήριο υγείας, έχοντας διαγνωσμένη τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή.

Σύμφωνα με τους ειδήμονες του ασφαλιστικού κλάδου, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που πολλαπλασιάζει το ρίσκο της εταιρείας είναι ο βασικός λόγος εξαίρεσης των περιστατικών. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Πρόληψης (CDC)άγχος, επιθετικότητα και αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές αποτελούν μοτίβα που εντοπίζονται συχνά σε παιδιά με ΔΑΦ. Αν επί παραδείγματι ένα παιδί προκαλέσει τραυματισμό στο κεφάλι, η ασφαλιστική εταιρεία που ανέλαβε τον κίνδυνο δεν θα περιοριστεί στα έξοδα νοσηλείας αλλά, στην περίπτωση που το τραύμα αφήσει μόνιμη βλάβη, θα πρέπει να αποζημιώσει και τη μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα.

Έπειτα, καίτοι δεν απαντώνται ρητώς στα συμβόλαια υγείας, οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές υπάγονται στην κατηγορία των ψυχιατρικών διαταραχών στα ασφαλιστικά προγράμματα, οι οποίες εξαιρούνται από το σύνολο των επίμαχων συμβολαίων.

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι εξηγούν όμως και τι προβλέπεται για τη (σπάνια) περίπτωση που η εταιρεία θα καλύψει παιδί με ΔΑΦ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το αρμόδιο τμήμα θα ζητήσει από τους γονείς το αναπτυξιακό προφίλ του παιδιού για να συνεκτιμήσει τη βαρύτητα της διαταραχής. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από διεπιστημονικές ομάδες σε εξειδικευμένα δημόσια ή ιδιωτικά κυρίως, τα οποία βρίσκονται σε:
  • Ειδικά – Γενικά – Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Ειδικά Ιατρεία και Κέντρα
  • Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και Πολυδύναμα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα
  • Κέντρα Ψυχικής Υγείας
  • Διαγνωστικά Κέντρα Φυσικών ή Ν.Π.Ι.Δ., ιδιώτες επαγγελματίες και τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας.

Η μεγάλη αξία των διαγνωστικών εξετάσεων

Οι ΔΑΦ φέρουν πολυπαραγοντικό υπόβαθρο που σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα αφορά τα γονίδια, το περιβάλλον έως και το εντερικό μικροβίωμα. Μολονότι πολλοί γονείς ενδιαφέρονται να μάθουν αν ο προγεννητικός έλεγχος θα μπορούσε να αναδείξει τις πιθανότητες για ΔΑΦ, οι ειδικοί διευκρινίζουν πως ο κίνδυνος μπορεί να διαγνωστεί για μικρό μόνο πλήθος εμβρύων και μόνο για τις περιπτώσεις χρωμοσωματικών ανωμαλιών. Επί παραδείγματι, το σύνδρομο Rett (έλλειμμα στο χρωμόσωμα Χq28) μπορεί να ελεγχθεί προγεννητικά με μελέτη του DNA του εμβρύου, το οποίο απομονώνεται από κύτταρα τροφοβλάστης ή αμνιακού υγρού.

Έπειτα, οι γονείς με οικογενειακό ιστορικό μπορούν να προβούν σε προγεννητικό έλεγχο για άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τις ΔΑΦ όπως εξέταση χοριακής λάχνης ή μελέτη αμνιακού υγρού την 11η και 17η εβδομάδα αντίστοιχα για το σύνδρομο εύθραυστου Χ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές εξετάσεις που διενεργούνται κατά την εγκυμούνη για την έγκαιρη διάγνωση αναπτυξιακών ανωμαλιών και παθήσεων στο έμβρυο. Τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα παρέχουν πλήρη κάλυψη αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων, με εξαίρεση τον έλεγχο Β επιπέδου που αφορά το έμβρυο από την 21η εβδομάδα.

Προστασία για τα παιδιά με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος

Καταληκτικά, η κίνηση-κλειδί για κάθε γονέα που νοιάζεται για το μέλλον του παιδιού του με ΔΑΦ, είναι να του εξασφαλίσει την αναγκαία οικονομική προστασία μέσα από μια ασφάλεια ζωής. Αυτού του τύπου αποταμιευτικά προγράμματα εξασφαλίζουν στο παιδί την ποιότητα ζωής που είχε πριν την απευκταία απώλεια του ασφαλιζόμενου γονέα, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών ιατρικών εξόδων.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα νοσηλείας και ανάρρωσης: Ποιες καλύψεις προσφέρει – Γιατί να το επιλέξετε

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Νοσηλεία σε ΜΕΘ: Τι καλύψεις προσφέρουν τα ασφαλιστήρια υγείας