Ορμώμενοι από το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αμφιβληστροειδούς που κάνει λόγο για την «εφαρμογή της γενετικής διάγνωσης ως πρότυπο φροντίδας για άτομα που ζουν με Κληρονομικές- Εκφυλιστικές Παθήσεις του Αμφιβληστροειδούς» θα επικεντρωθούμε στη συχνότερη πάθηση του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή στην αποκόλληση του χιτώνα.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας χιτώνας ο οποίος καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του οπτικού σήματος σε ηλεκτρικό, το οποίο στη συνέχεια θα το επεξεργαστεί ο εγκέφαλος ώστε να μετατραπεί σε εικόνα. Τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για αυτή τη μετατροπή είναι οι φωτοϋποδοχείς. Αυτά είναι ουσιαστικά φωτοευαίσθητα κύτταρα, υπεύθυνα για την αντίληψη των χρωμάτων και την ένταση του φωτός. Υπάρχουν δύο τύποι φωτοϋποδοχέων στα ανθρώπινα μάτια – τα ραβδία και τα κωνία.

Τα ραβδία βρίσκονται σε όλο τον αμφιβληστροειδή. Ανιχνεύουν την κίνηση και λειτουργούν καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα κωνία είναι υπεύθυνα για την κεντρική και την έγχρωμη όραση και λειτουργούν καλύτερα σε μεσαίο και έντονο φως. Βρίσκονται κυρίως συγκεντρωμένα σε μια μικρή κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα.

Η αποκόλληση του αμφιβληστρεοειδούς είναι η  οφθαλμική κατάσταση στην οποία αποκολλάται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας από τον χοριοειδή χιτώνα (τοίχωμα του οφθαλμού). Συνέπεια της αποκόλλησης είναι η θολή όραση, ακριβώς όπως μια φωτογραφία είναι θολή αν το φιλμ δεν είναι σε σωστή θέση μέσα στη κάμερα.  Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και σχεδόν πάντοτε προκαλεί τύφλωση εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

Συχνά της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς προηγείται εκείνη του υαλοειδούς – το υαλοειδές βρίσκεται στην εσωτερική κοιλότητα του ματιού, μεταξύ του κρυσταλλοειδούς φακού και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, πρόκειται για ένα διαυγές ζελέ το οποίο δίνει σχήμα στο βολβό του ματιού. Εάν το υαλοειδές σώμα αποκολληθεί πλήρως από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για αποκόλληση του ίδιου του αμφιβληστροειδούς με κίνδυνο απώλειας της όρασης.

Υπάρχουν παράγοντες που «παίζουν» ιδιαίτερο ρόλο στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς όπως η μυωπία, το ιστορικό εγχείρησης καταρράκτη, το ιστορικό τραύματος, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλληση είναι οι οφθαλμικές φλεγμονές, οι αγγειοπάθειες, ο διαβήτης κ.α.

Τα είδη της αποκόλλησης είναι τρία. Πιο συχνή είναι η ρηγματογενής που μπορεί να συμβεί λόγω ηλικίας, τραυματισμού ή λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης. Αυτό που στην ουσία συμβαίνει είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς ζελέ του βολβού των ματιών από τον αμφιβληστροειδή. Η ελκτική αποκόλληση είναι εκείνη που συμβαίνει κατά βάσει σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη κατά την οποία ο διαβήτης καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού. Η εξιδρωτική, συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά δεν υπάρχει διέξοδος για το υγρό αυτό και έτσι, «σπρώχνει» τον χιτώνα μακριά από τον ιστό που βρίσκεται πίσω του.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως αιφνίδια και είναι σημαντικό να οδηγήσουν τον πάσχοντα άμεσα στον  οφθαλμίατρο, ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να διατηρήσει την όρασή του. Τα κύρια συμπτώματα είναι οι λάμψεις στα μάτια και μυγάκια (μυοψίες).  Με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα όπως θολή όραση και απώλεια της περιφερικής όρασης.

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Με την επέμβαση ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα σφραγίσει τις οπές και θα επανασυγκολλήσει τον αμφιβληστροειδή. Υπάρχουν τρεις τρόποι θεραπείας: η υαλοειδεκτομή ή βιτρεκτομή, η τοποθέτηση σκληρικού μοσχεύματος και η πνευματική ρετινοπηξία με τοποθέτηση φυσαλίδας αερίου μέσα στο μάτι.

Ασφαλιστικές καλύψεις

Η χειρουργική επέμβαση «Αποκόλλησης Αμφιβληστροειδούς» αναφέρεται στον Πίνακα Κατάταξης Βαρύτητας Χειρουργικών Επεμβάσεων των συμβολαίων υγείας όλων των εταιρειών συνήθως ως μια Μεγάλη Βαριά Επέμβαση, γεγονός που σημαίνει ότι καλύπτεται αναλόγως συμβολαίου.

Σε επίπεδο διαγνωστικών εξετάσεων, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν ετήσιο οφθαλμολογικό check up και δίνεται αποζημίωση για γυαλιά οράσεως καθώς επίσης καλύπτεται και η επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία. Τα ατυχήματα καλύπτονται σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες από την πρώτη ημέρα, ενώ για τις ασθένειες ισχύει η χρονική αναμονή 30 ημερών.

Αν κάποιος στην σύναψη του συμβολαίου του αποκαλύψει ότι έχει πάθηση στον αμφιβληστροειδή που οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη, τότε είναι πολύ πιθανό να δοθεί μια μεγάλη χρονική αναμονή συνήθως 5ετίας προτού ενεργοποιηθούν οι καλύψεις για τυχόν προβλήματα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Στην περίπτωση που κατά τη σύναψη του νοσοκομειακού προγράμματος ο ασφαλισμένος δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του, αλλά με την πάροδο του χρόνου εμφανίσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, μπορεί να εισαχθεί σε συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα βάσει συμβολαίου.

Αν το νοσοκομειακό του πρόγραμμα τον καλύπτει 100% σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, κατά την εισαγωγή του, το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσει ότι θα κάνει χρήση  της ιδιωτικής του ασφάλειας, αναφέροντας τον αριθμό του συμβολαίου του. Έπειτα ακολουθεί η επέμβαση και η παραμονή στο νοσοκομείο μέχρι το απόγευμα.

Βάσει συμβολαίου εάν η αιτία νοσηλείας δεν υπάγεται σε κάποια εξαίρεση ή χρονική αναμονή, τότε ο ασφαλισμένος θα καλυφθεί πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποταθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ο οποίος θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τις ασφαλιστικές σας καλύψεις αναλόγως του συμβολαίου και θα σας ενημερώσει για τα βήματα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Γιατρός στο σπίτι: Πώς καλύπτουν τα ασφαλιστήρια την κατ’ οίκον εξέταση

Ακράτεια Ούρων: Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης – Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση