Αν η πρώτη σκέψη σας διαβάζοντας τον τίτλο ήταν ένα ασφαλιστήριο για το κατοικίδιό σας, μάλλον το ζώο που έχετε επιλέξει να κάνετε οικογένειά σας είναι τυχερό ή είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα. Καθώς η ευσυνειδησία είναι ένα από τα τρία χαρακτηριστικά του ιδανικού κηδεμόνα σκύλων, σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του ygeiamou, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο δώρο για τον τετράποδο φίλο από ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα καλύψει νοσηλευτικές και άλλες δαπάνες από ένα ατύχημα ή ασθένεια και επισκέψεις στον κτηνίατρο, προσφέροντας επιπλέον προαιρετικές καλύψεις για την περιποίησή του.

Στις καλύψεις των προγραμμάτων αυτών περιλαμβάνεται ακόμη η αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη του κατοικιδίου για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές έναντι τρίτων. Αν όμως ο «τρίτος» ήσασταν εσείς και η βόλτα με τον σκύλο σας γινόταν αφορμή να βρεθείτε με κάταγμα στα επείγοντα, θα σκεφτόσασταν να αιτηθείτε αποζημίωση; Το σενάριο φαίνεται μάλλον ακραίο και πιθανώς θυμίζει την ιστορία του άνδρα που πέταξε ένα μπούμερανγκ, το άφησε να τον χτυπήσει στο κεφάλι κατά την επιστροφή και κέρδισε την αγωγή εναντίον του εαυτού του.

Πράγματι, η ιστορία του άνδρα από το Κεντάκι ήταν προϊόν φαντασίας και είναι μάλλον βέβαιο ότι οι όροι του συμβολαίου θα αποκλείουν να είστε εσείς ο τρίτος σε ένα ατύχημα. Αυτό που είναι πέρα ως πέρα αληθινό, είναι ότι τα κατοικίδια μπορεί να γίνουν αιτία να βρεθείτε στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι ή χέρι είτε και εγκεφαλικό τραύμα.

Το 2010, μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στο Journal of Safety Research αποκάλυψε ότι οι τραυματισμοί από πτώση με εμπλοκή του κατοικιδίου είναι σχετικά συχνοί. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι σκύλοι και οι γάτες ευθύνονταν για 86.629 περίπου τραυματισμούς από πτώσεις κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 2001 – 2006, κατά 7,5 φορές περισσότερο με υπαιτιότητα σκύλου. Επρόκειτο κυρίως για κατάγματα, μώλωπες και εκδορές ενώ η συνηθέστερη αιτία ήταν το μπλέξιμο του κατοικιδίου στα πόδια. Παρά τη μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες 75 ετών και άνω, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα κατοικίδια αποτελούσαν κίνδυνο πτώσης για κάθε ηλικία.

Πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, επέκτεινε κατά 14 χρόνια την περίοδο παρακολούθησης (2020) και διαπίστωσε ότι:

  • 422.659 ενήλικες χρειάστηκαν περίθαλψη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ για τραυματισμούς που προέκυψαν από τη βόλτα με το σκύλο με λουρί
  • οι μισοί σχεδόν αφορούσαν ηλικίες 40 έως 64 ετών
  • το 75% των ασθενών ήταν γυναίκες
  • οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονταν σε πτώση μετά από τράβηγμα, μπέρδεμα ή παραπάτημα από την αλυσίδα/οδηγό του λουριού
  • συχνότερες βλάβες στον γενικό πληθυσμό ήταν το κάταγμα δακτύλου, η τραυματική εγκεφαλική βλάβη και το διάστρεμμα ή το τράβηγμα ώμου, ενώ το κάταγμα ισχίου και η κρανιοεγκεφαλική κάκωση κυρίως στις ηλικίες 65 ετών και άνω.

Ασφαλιστικές λύσεις για να πέσετε στα μαλακά

Αν έχετε κατοικίδιο ή σκέφτεστε να αποκτήσετε, τότε υπάρχει ένας ακόμη λόγος να αποκτήσετε την οικονομική λύση ενός προγράμματος ασφάλισης για ατύχημα. Θα σας καλύψει για δαπάνες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, από ράμματα σε εξωτερικό ιατρείο έως νοσηλεία για χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, με μια συμπληρωματική κάλυψη για την απώλεια εισοδήματοςθα μπορέσετε να αντισταθμίσετε τα χρήματα που χάνετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης και αποκατάστασης.

Τέτοιου τύπου ασφαλιστικά συμβόλαια προκρίνονται για πιο νεαρές ηλικίες –και όχι μόνο γιατί θα έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα. Αν έχετε ξεπεράσει τα 65 έτη αλλά το κατοικίδιό σας είναι στη νιότη του και άκρως ζωηρό, τα ασφαλιστήρια προσωπικού ατυχήματος μάλλον δεν αποτελέσουν ιδανική λύση. Αφενός, τα ηλικιακά όρια εισόδου κυμαίνονται μεταξύ 65 και 69 ετών, με τα σχετικά συμβόλαια να λήγουν όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει τα 70 έτη. Συνεπώς, μόνο με ένα βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορείτε να χαίρεστε τη συντροφιά του κατοικιδίου, χωρίς άγχος για κάποιο πιθανό ατύχημα.

Ο κίνδυνος μπορεί να φαίνεται αμελητέος, όπως όμως σημειώνει η Christine Kistler, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γηριατρικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, «για τους ηλικιωμένους, η πτώση είναι ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει ή και τερματίσει ακόμα τη ζωή τους». Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τα επόμενα 30 χρόνια, θα υπάρξει αύξηση 40% στις επεμβάσεις για την αποκατάσταση του ισχίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν ήδη τα κατάγματα ισχίου στους ηλικιωμένους, με σημαντικό κόστος για την ίδια την επιβίωση των ασθενών. Κάθε χρόνο καταγράφονται 1,3-1,6 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως -εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν έως το 2040-, 500.000 νέα περιστατικά στην Ευρώπη και 20.000 στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ατύχημα: Τι να προσθέσετε στο συμβόλαιο για να είστε 100% καλυμμένοι

Ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος: Πέντε λόγοι για να την αποκτήσετε

Ατύχημα στο χέρι: Ο παράγοντας που επηρεάζει την αποζημίωση της ασφαλιστικής