Αυτή τη χρονιά στην ανταλλαγή δώρων, δεν πρέπει να ξεχάσετε ένα πολύτιμο μέλος της οικογένειας που έχει ανάγκη αγάπη, φροντίδα και κυρίως ασφάλεια. Έτσι, πέρα από τα επτά σημεία SOS για να φροντίσετε το κατοικίδιό σας τώρα που ενσκήπτει ο χιονιάς και το θερμόμετρο δείχνει τις χαμηλότερες τιμές του, ίσως θα έπρεπε να προνοήσετε για την προστασία του προσφέροντάς του ένα ασφαλιστήριο για κατοικίδια ζώα.

Τα εδξειδικευμένα προγράμματα για τους τετράποδους φίλους προσφέρονται συνήθως για σκύλους συντροφιάς αλλά και ειδικών κατηγοριών (ανιχνευτές, κυνηγετικοί, οδηγοί κλπ) ανεξαρτήτως ράτσας, ορίζοντας ένα ηλικιακό πλαφόν συνήθως στα 10 έτη με δυνατότητα επέκτασης.

Οι βασικές καλύψεις που περιλαμβάνουν όλα τα ασφαλιστικά πακέτα για κατοικίδια ζώα περιλαμβάνουν:

  • ασφάλιση υγείας για όλα τα έξοδα νοσηλείας ή χειρουργικής επέμβασης από ατύχημα συνήθως καθώς και τις αναγκαίες ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, ενώ ορισμένα συμβόλαια προβλέπουν και κάλυψη για ετήσιο προληπτικό έλεγχο (Check Up), κτηνιατρικές επισκέψεις, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις χωρίς περιορισμό ενίοτε. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο σκύλου (συντροφιάς ή ειδική κατηγορία) όπως και στην περίπτωση ατυχήματος (απλό ή τροχαίο). Ενδεικτικά η κάλυψη μπορεί να αγγίξει το 100% και να φτάσει έως τα 2.000€
  • ασφάλιση ζωής για απώλεια του σκύλου συνεπεία ατυχήματος, με όριο έως τα 1.000-2.000€
  • αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη του σκύλου έναντι τρίτων, για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το σκύλο σε τρίτα πρόσωπα, με «ταβάνι» ξανά τα 1.000-2.000€.

Στην αγορά κυκλοφορούν και διακριτά προγράμματα ασφάλισης για ατυχήματα που λαβάνουν χώρα στο σπίτι ή την επιχείριση αφενός και το αυτοκίνητο αφετέρου, ως συνδυασμός με ασφαλιστήριο κατοικίας ή/και επιχειρήσεων και αυτοκινήτου αντίστοιχα.

Έξτρα καλύψεις

Σε αντίθεση με τον καλλωπισμό των ανθρώπων που δεν προβλέπεται στις καλύψεις των ασφαλιστηρίων, για τους τετράποδους φίλους υπάρχουν ειδικά προγράμματα που αποζημιώνουν για δαπάνες σε συμβεβλημένα κέντρα περιποίησης και καλλωπισμού ως αναπόσπαστο στοιχείο της σωματικής και ψυχικής ευεξίας του ζώου, εξασφαλίζοντας ενδεικτικά συγκεκριμένο αριθμό ανά έτος για περιποιήσεις που περιλαμβάνουν από κόψιμο νυχιών έως καθαρισμό αυτιών και εκπτώσεις σε διάφορες υπηρεσίες.

Έπειτα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει συμβόλαια που μεριμνούν για την εκπαίδευση του σκύλου παρέχοντας έναν αριθμό δωρεάν ή συνολικά με έκπτωση εκπαιδεύσεις σε συμβεβλημένα εκπαιδευτικά κέντρα, ώστε να βοηθηθεί στην κοινωνικοποίηση και υγιή συμπεριφορά του.

Τέλος, μια κάλυψη μεγάλης σημασίας για τις ημέρες των γιορτών που πολλοί επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν μπορούν να έχουν μαζί το κατοικίδιο, είναι η πρόβλεψη για δαπάνες διαμονής σε συνεργαζόμενα κέντρα φιλοξενίας κατοικίδιων συντροφιάς, με χαμηλή τιμή για την ημερήσια διαμονή συμπεριλαμβανομένης της τροφής.

Κόστος και ειδικοί όροι

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν καθοδήγηση από τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο για την επιλογή του ιδανικού προγράμματος. Τα ετήσια ασφάλιστρα κυμαίνονται συνήθως στα 110-160€, ωστόσο σημειώνεται ότι προβλέπονται περιορισμένες παροχές για αστυνομικούς σκύλους και εξαιρέσεις για σκύλους που χρησιμοποιούνται σε αγώνες και σε θεάματα.

Γνωρίζατε ότι:

  • Το πρώτο ασφαλιστήριο για ζώα συντάχθηκε από τον ιδρυτή της σουηδικής Lansforsakrings Alliance, Claes Virgin; Δεν αφορούσε ακριβώς κατοικίδια αλλά οικόσιτα όπως άλογα, βοοειδή και λοιπά ζώα φάρμας.
  • Το 1924 εμφανίστηκε και η πρώτη ασφάλιση για σκύλους ξανά στη Σουηδία, η οποία γνώρισε τεράστια απήχηση; Για πάνω από τους μισούς σχεδόν υιοθετημένους σκύλους στη χώρα της Σκανδιναβίας, οι κηδεμόνες τους έχουν προνοήσει για την κάλυψή τους με ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  • Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στη μείωση του άγχους σε παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος; Διαβάστε τη σχετική μελέτη εδώ.
  • Οι κηδεμόνες σκύλων με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οι ίδιοι σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2; Δείτε εδώ τα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Διαβάστε επίσης

Αυτισμός: Το κατοικίδιο που κάνει τα παιδιά να νιώθουν καλύτερα

Ασφάλιση: Πλήρης οδηγός για ξέγνοιαστα Χριστούγεννα