Σημαντική βοήθεια μπορεί να αποτελέσει η ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου ατυχήματος ενισχυμένου με την παροχή για Μερική Μόνιμη Ανικανότητα. Τα ανεξάρτητα συμβόλαια ατυχημάτων είναι συνήθως η ασφάλιση αυτοκινήτου και προσωπικού ατυχήματος, οι οποίες παρέχουν συγκεκριμένες βασικές καλύψεις: αστικής ευθύνης του οδηγού η πρώτη, θάνατο και μόνιμη ολική ανικανότητα η δεύτερη. Έπειτα, είναι στην ευχέρεια του ενδιαφερόμενου να αυξήσει την προστασία του βάσει των οικονομικών του δυνατοτήτων και των αναγκών του.

Στην ασφαλιστική γλώσσα, ως μόνιμη μερική ανικανότητα ορίζεται η ουσιαστικά μειωμένη ικανότητα του ασφαλισµένου προς εργασία για όλη τη διάρκεια της ζωής του και η οποία θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία είτε άμεσα, εφόσον προκύπτει και από τη γνωμάτευση του δημόσιου φορέα (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας – ΚΕΠΑ) είτε κατόπιν ενός έτους συνήθως μετά το ατύχημα. Όπως προβλέπεται, ο ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί κατά το ποσοστό επί του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου για την περίπτωση (μερική/ολική απώλεια χεριού/ποδιού κ.ο.κ.), ενώ σε περίπτωση ανατομικής ή λειτουργικής απώλειας σε περισσότερα από ένα όργανα ή μέλη, η αποζημίωση υπολογίζεται προσθέτοντας τα ποσοστά που αναλογούν σε κάθε βλάβη κατά τον πίνακα της εταιρεία, με ανώτατο όριο όπως 70% ή 100% του ασφαλισμένου κεφαλαίου.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τη συμπληρωματική κάλυψη είναι ότι προσυμβατικά θα ερωτηθούν αν είναι δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες, καθώς η μόνιμη μερική ανικανότητα που αφορά τα άνω άκρα αφού θα αποζημιωθεί διαφορετικά για το «καλό» χέρι σε αντίθεση με την μόνιμη ολική απώλεια που περιλαμβάνει αμφότερα τα άκρα όπως ολική απώλεια της λειτουργίας των δύο βραχιόνων ή δύο χεριών. Έτσι, για έναν δεξιόχειρα η ολική απώλεια του δεξιού βραχίονα ή χεριού θα αποζημιώνόταν κατά 60% και του αριστερού κατά 50%, 25% και 20% αντίστοιχα για την απώλεια της κίνησης του ώμου, 30% και 25% για απώλεια δείκτη ή αντίχειρα κ.λπ. ενώ για την περίπτωση που ο συμβαλλόμενος είναι αριστερόχειρας, τα ποσοστά ανικανότητας για το αριστερό ή το δεξί χέρι εφαρμόζονται αντίστροφα.

Συνεπώς, ενημερώνουν οι ειδήμονες περί την ασφάλιση, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο ο υποψήφιος θα ερωτηθεί «μήπως είστε αριστερόχειρας;», αφού οι ερωτήσεις διαμορφώνονται βάσει στατιστικών δεδομένων. Στο σημείο αυτό ενδεχομένως να «μπλοκάρουν» οι αμφιδέξιοι υποψήφιοι, για την περίπτωση των οποίων η εταιρεία θα ζητήσει να επιλέξουν ποιο χέρι θα καταχωρισθεί ως το καλό τους, επιλογή βάσει της οποίας θα αποζημιώνονται σε καλυπτόμενο περιστατικό για όσο χρόνο διαρκεί το συμβόλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πώς οι κληρονόμοι θα γλυτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις

Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;