Η περιπέτεια της πανδημίας COVID-19 συνέβαλε δραματικά στην κόπωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), εξαντλώντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, αποτρέποντας παράλληλα ένα στα τέσσερα άτομα από την αναζήτηση αναγκαίων υπηρεσιών υγείας κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες της επιδημίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το Προφίλ Υγείας 2021 που καταλήγει στην παραπάνω διαπίστωση, το υψηλό κόστος, η μεγάλη απόσταση από τις δομές υγείας και οι λίστες αναμονής αποτέλεσαν τα βασικά αίτια. Επειτα, η πίεση από τα περιστατικά υγείας δεν είναι η μόνη φθοροποιός δύναμη που ασκείται στο ΕΣΥ. Ο χρόνος εξασθενίζει τις δομές του, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και τις δυνατότητες αντιμετώπισης περιστατικών με εξελιγμένες μεθόδους.

Για την υπέρβαση των παραπάνω εμποδίων, χείρα βοηθείας τείνει ο ιδιωτικός τομέας μέσα από τη συνεργασία του με το δημόσιο, με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μέσω των ΣΔΙΤ μπορούν να ικανοποιηθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου που δεν επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, να επιτευχθεί καλύτερη οικονομική διαχείριση και, κυρίως, να αποκτήσει το δημόσιο σύστημα υγείας πρόσβαση σε νέα τεχνογνωσία και υπερσύγχρονο εξοπλισμό ώστε να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία ενός πληθυσμού που ζει πλέον περισσότερο και αποκτά νέες ανάγκες. Νέες ασθένειες, η μεγαλύτερη συχνότητα σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων από νεαρότερη ηλικία, προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με το γήρας αυξάνουν τη ζήτηση και τη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων που ακριβαίνουν όσο εξελίσσονται.

Σεβασμός του δικαιώματος στην αξιοπρεπή νοσηλεία

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας προσφέρει λύσεις, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος των υπηρεσιών υγείας, για την παροχή των οποίων συνεργάζεται με κορυφαία θεραπευτήρια και νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί θα στρέψουν την πλάτη στην ασφάλεια των ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας, εξαιτίας κυρίως της «θολής» εικόνας που έχουν γι’ αυτήν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το δυσπρόσιτο κόστος, η υποτίμηση της αναγκαιότητας ενός συμβολαίου υγείας και η δυσκολία κατανόησης του ασφαλιστηρίου αποτελούν τους βασικούς λόγους για την απουσία ενός συμβολαίου υγείας στους ενηλίκους 18-64 ετών. Ωστόσο, τέτοιες δυσκολίες ή παρανοήσεις δεν περιορίζονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού παρά εκτείνονται παγκοσμίως και εντοπίζονται, αναπόδραστα, και στη χώρα μας.

Η μεγαλύτερη ίσως προσφορά της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ο σεβασμός του δικαιώματος των ασθενών στην αξιοπρεπή νοσηλεία, ένα δικαίωμα που απωλέσθηκε τα περασμένα χρόνια σε πλείστες περιπτώσεις -δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης του κορωνοϊού που εξώθησε στα όριά του ο δημόσιο σύστημα υγείας- αλλά μπορεί να ανακτηθεί μέσα από το ιδανικό ασφαλιστικό πακέτο. Η ιδιωτική ασφάλιση, επομένως, ενισχύει τη δημόσια και φέρνει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, σεβόμενη την ανάγκη του για διαχείριση του προβλήματος υγείας του:

1. Άμεσα, χωρίς λίστες αναμονής: Αγνωστες λέξεις αποτελούν οι «λίστες αναμονής» για τους κατόχους ασφαλιστηρίου υγείας, ιδίως στην περίπτωση που θα επιλέξουν κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο από το δίκτυο υγείας της εταιρείας. Στην περίπτωση μιας ασθένειας ή ενός ατυχήματος που θα επιφέρει την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ο ασφαλισμένος αρκεί να γνωστοποιήσει τη νοσηλεία στην ασφαλιστική εταιρεία μέσω του ασφαλιστικού συμβούλου ή επικοινωνώντας με το τηλεφωνικό κέντρο, και να καλυφθεί έπειτα:

  • άμεσα, χωρίς δική του εμπλοκή, εφόσον επελέγη συμβεβλημένο με την εταιρεία νοσοκομείο και η τελευταία θα αναλάβει απευθείας την αποπληρωμή των νοσηλίων, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου.
  • απολογιστικά, δηλαδή ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τα νοσήλια και η εταιρεία θα αποζημιώσει τις δαπάνες μετά, για την περίπτωση επιλογής δημόσιας δομής υγείας. Η διαδικασία εν προκειμένω περιπλέκεται και προβλέπει την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων, του ιατρικού φακέλου με τα αιτία εισαγωγής, το ιστορικό νοσηλείας κ.ο.κ. καθώς και πρωτότυπων τιμολογίων και παραστατικών νοσηλείας όπως αποδείξεις ιατρών και λοιπά έξοδα.

2. Ταχύτερα, με βραχύτερες νοσηλείες: Εχει παρατηρηθεί, σημειώνουν οι επαΐοντες, ότι η νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο σχετίζεται με ταχύτερη ίαση, ενδεχομένως λόγω της επισταμένης φροντίδας που λαμβάνει ο νοσηλευόμενος χάρη στον μικρότερο όγκο περιστατικών και την επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ετσι, εξασφαλίζεται η ταχύτερη επιστροφή του νοσηλευόμενου στην κανονική ζωή και το κοινωνικό πλέγμα σχέσεων που περιλαμβάνουν την οικογένεια, τους φίλους, την εργασία και κάθε δραστηριότητα που προάγει την καλή ψυχική υγεία.

3. Άνετα, με δικαίωμα επιλογής κλίνης: Ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία προσφέρουν δωμάτια δύο ή τριών κλινών στους ασθενείς -βασικό σχήμα των ιδιωτικών-, επισημαίνουν οι ειδικοί, με τις πολλαπλές κλίνες -που αποτελούν και τον κανόνα- να επιβαρύνουν συχνά την ψυχική υγεία του νοσηλευόμενου και να επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη σωματική, όπως στην περίπτωση ενός λοιμώδους νοσήματος που μεταδίδεται αερογενώς.

Στα συμβόλαια υγείας ο αριθμός κλινών προσδιορίζεται από τη «θέση νοσηλείας» και αφορά την κατηγορία δωματίου και υπηρεσιών που προβλέπεται σε περίπτωση εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η θέση νοσηλείας προεπιλέγεται από τον ασφαλισμένο κατά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου υγείας, εκτός αν έχει επιλέξει κάποιο νοσοκομειακό πρόγραμμα που επιτρέπει προσαρμογή απαλλαγής και κατ’ επέκταση θέσης ανά περιστατικό. Τα συμβόλαια υγείας επιτρέπουν στον ασφαλισμένο να επιλέξει μεταξύ Α’ Θέσης (μονόκλινο), Β’ Θέσης (δίκλινο), Γ’ Θέσης (τρίκλινο) ή Lux- Σουίτα (πολυτελές μονόκλινο δωμάτιο με επιπλέον ανέσεις και παροχές).

Τα συμβόλαια υγείας επιτρέπουν την αναβάθμιση θέσης νοσηλείας, κάτι που θα επιβαρύνει βέβαια των ασφαλισμένο καθώς η αποζημίωση από την εταιρεία θα παραμείνει ίδια και τη διαφορά στο κόστος θα κληθεί να αναλάβει ο νοσηλευόμενος. Πέραν της θέσης νοσηλείας, καίριο ρόλο θα διαδραματίσει η επιλογή θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου, καθώς η αναβάθμιση σε δωμάτιο υψηλότερων προδιαγραφών σε μη συμβεβλημένη δομή υγείας μπορεί να στοιχίσει τη διπλάσια συμμετοχή στις δαπάνες νοσηλείας συγκριτικά με αλλαγή σε συμβεβλημένη.
Εν αντιθέσει, η νοσηλεία σε χαμηλότερη θέση από υπαιτιότητα του νοσοκομείου μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα αναλόγως του συμβολαίου. Ενώ για τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα δεν θα αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης, κάποια προβλέπουν μείωση στη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα νοσηλείας αυτομάτως, είτε ένα επίδομα όπως €100 ημερησίως για δέκα ημέρες.

4. Με την παρουσία των οικείων: Την ευεργετική για τον νοσηλευόμενο παρουσία των συγγενών του εξασφαλίζει η ιδιωτική ασφάλιση μέσα από βασικές ή συμπληρωματικές παροχές προς συγγενικά και οικεία πρόσωπα, όπως έξοδα μετακίνησης και διαμονής για στενό συγγενή σε περίπτωση νοσηλείας του ασφαλισμένου στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Διευκολύνεται δε η παραμονή των συγγενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία με τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, υπόθεση δύσκολη για τα δημόσια λόγω του συνωστισμού.

Πόσο κοστίζει το ιδανικό πακέτο

Η ηλικία του υποψηφίου προς ασφάλιση, το ιατρικό ιστορικό, ο ιατρικός πληθωρισμός σχετικά με το κόστος διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας καθώς και οι επιπλέον παροχές που ενδεχομένως ζητηθούν θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ασφαλίστρου.

Ενα άτομο 30 ετών, χωρίς ιστορικό υγείας, μπορεί να εξασφαλίσει έναντι €250, €500 ή €700 ετησίως βάσει του συμβολαίου, ένα ικανοποιητικό βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας με απαλλαγή στα €500, τα χρήματα δηλαδή που θα καταβάλει για τα νοσήλια προτού αναλάβει η εταιρεία. Αντίστοιχα, η διπλάσια απαλλαγή θα μειώσει στο μισό το κόστος. Για πλήρη κάλυψη υγείας, μπορεί να προσθέσει το πρόγραμμα εξωνοσοκομειακών παροχών έναντι €50 επιπλέον. Για ένα άτομο 45 ετών με κάποιο πρόβλημα υγείας όπως ελεγχόμενη υπέρταση, τα ετήσια ασφάλιστρα με απαλλαγή στα €750 θα ανέλθουν σε €450-480 το ελάχιστο. Εάν δεν συντρέχει ιστορικό υγείας, το ασφάλιστρο για τον παραπάνω υποψήφιο θα είναι περίπου κατά 15%μειωμένο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ασφαλιστικά στελέχη προκρίνουν τα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια έναντι των ισοβίων, καθώς επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση όρων και προϋποθέσεων κατά την ανανέωση, καλύπτουν συνήθως τις συγγενείς παθήσεις και (σπανιότερα) σύγχρονες ιατρικές μεθόδους όπως η ρομποτική χειρουργική και η ανοσοθεραπεία.

 

*Το θέμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 22/5/2022