Δεν χρειάζεται να συντρέχουν σημαντικοί λόγοι ώστε η ερχόμενη όπως και οποιαδήποτε επόμενη χρονιά να μη στιγματιστεί από μια επίσκεψη στο νοσοκομείο ή σε κάποιο εξωτερικό ιατρείο λόγω τροφικής δηλητηρίασης, όπως συνέβη με πάνω από 20 καλεσμένους ενός γάμου στο Ηράκλειο ή 200 περίπου άτομα με σαλμονέλα στην Κομοτηνή το 2022. Ιδίως στην περίπτωση της σαλμονέλας, το κακό δεν είναι δύσκολο να συμβεί.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι δεν βρίσκονται μόνο στα κόκκινα και ανεπαρκώς ψημένα κομμάτια κοτόπουλου αλλά και σε επιφάνειες που σπάνια θα υποπτευθεί κανείς, με τα βακτήρια της σαλμονέλας να εντοπίζονται:

  • στο 48% των δοχείων με τα μπαχαρικά
  • στο 20% των δοχείων σαπουνιού
  • και σε υψηλά ακόμα ποσοστά στις λαβές του ψυγείου, τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων και τα ξύλα κοπής.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις τους Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο, 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως θα πάθει τροφική δηλητηρίαση και πάνω από 420.000 θα καταλήξουν λόγω αυτής. Τα παιδιά δε πλήττονται δυσανάλογα, με 1 σχεδόν στους 3 θανάτους (125.000 ή 29%) να αφορά ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων και δη με ζεστό καιρό όπως φέτος, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και όχι μόνο λόγω της θερμοκρασίας περιβάλλοντος ή της μισοψημένης γαλοπούλας. Οι ιδανικές συνθήκες για τροφική δηλητηρίαση προετοιμάζονται από μια σειρά παραγόντων που περιλαμβάνουν:

  • την υπερφόρτωση του ψυγείου αφού μαγειρεύουμε για περισσότερους ανθρώπους από ό,τι συνήθως καθώς και ότι οι οικιακές κουζίνες δεν έχουν σχεδιαστεί για «μαζική εστίαση»,
  • το φαγητό που φέρνουν συχνά οι καλεσμένοι και μένει εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, περισσότερες από τις συνιστώμενες με συνέπεια τα βακτήρια να βρίσκουν χρόνο να πολλαπλασιαστούν,
  • το φαγητό που μαγειρεύουμε πριν φύγουμε για μια επίσκεψη και δεν προετοιμάζεται ούτε συντηρείται άμεσα κατά τις οδηγίες ασφαλείας.

Σε περίπτωση λοιπόν που το ατυχές συμβάν δεν περιορίσει τον παθόντα στο σπίτι για αντιμετώπιση της κατάστασης με άφθονα υγρά αλλά προκαλέσει επίμονη διάρροια και εμετό για πάνω από δύο ημέρες, υψηλό πυρετό, κοιλιακό άλγος, ζάλη, αίμα στις διαρροϊκές κενώσεις, αφυδάτωση, υπόταση, αρθραλγίες, πονοκέφαλο ή σύγχυση, είτε πάλι ο παθών ανήκει σε ευπαθή ομάδα (π.χ. ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά κ.α.) τότε θα χρειαστεί άμεση ιατρική παρέμβαση και μετάβαση στο νοσοκομείο.

Ποιο συμβόλαιο υγείας θα σας καλύψει

Ο κλάδος της υγείας στην ασφάλιση περιλαμβάνει την ασθένεια και το ατύχημα. Για πολλούς και δη νεότερους σε ηλικία, οπότε η ανάγκη νοσηλείας λόγω ασθένειας φαντάζει απίθανη, ένα ασφαλιστήριο αποκλειστικά για ατυχήματα θα ήταν ιδανική επιλογή καθώς:

  • είναι οικονομικότερο ως προς το ασφάλιστρο συγκριτικά με ένα ολοκληρωμένο νοσοκομειακό πρόγραμμα (π.χ. μόλις 25€ τον χρόνο),
  • προσφέρει ικανοποιητικό ασφαλισμένο κεφάλαιο (π.χ. πάνω από 1.000€ για ιατροφαρμακευτικά έξοδα, από 1.5000 έως 20.000€ για νοσηλεία κ.ο.κ.),
  • προβλέπει κάλυψη για ιατρικές αμοιβές, αποκλειστική νοσοκόμα, εξετάσεις, έξοδα αγοράς και τοποθέτησης τεχνητών προσθετικών τμημάτων, χρήση ασθενοφόρου, έξοδα φυσικοθεραπειών κ.α. πάντα σύμφωνα με τις παροχές του προγράμματος.

Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι τα ασφαλιστήρια προσωπικού ατυχήματος δεν καλύπτουν την τροφική δηλητηρίαση. Μάλιστα, η περίπτωση αναφέρεται ρητώς στις εξαιρέσεις των περιγραμμάτων μαζί με άλλες περιπτώσεις όπως η ηλίαση, η ψύξη ή κρυοπαγήματα και δερματικές ασθένειες κ.α.. Σύμφωνα με τους ασφαλιστές, παρά τον αιφνίδιο χαρακτήρα της και τις επιπτώσεις στην υγεία, η τροφική δηλητηρίαση δεν λογίζεται ως ατύχημα. Δεν ισχύει το ίδιο για τη χημική.

Υπάρχουν συμβόλαια που διευκρινίζουν ότι η χημική δηλητηρίαση αντιμετωπίζεται ως ατύχημα, σωματική βλάβη δηλαδή που οφείλεται σε αιτία εξωτερική, βίαιη και ξαφνική, χωρίς την πρόθεση του ασφαλισμένου. Παραδείγματα χημικής δηλητηρίασης αποτελεί η δηλητηρίαση από φάρμακα, από νικοτίνη, ουσίες ή αλκοόλ, από καυστικές ουσίες, από γεωργικά φάρμακα, καλλυντικά κ.λπ..

Συνεπώς, για όποιον επιθυμεί να είναι πλήρως καλυμμένος από τα ατυχήματα των ημερών, το νοσοκομειακό πρόγραμμα είναι η λύση αφού η νοσηλεία από τροφική δηλητηρίαση δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις και, μάλιστα, συνδέεται με ασθένεια. Χαρακτηριστικά, για την περίπτωση της σαλμονέλλωσης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι «είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων».

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος: Πέντε λόγοι για να την αποκτήσετε

Ασφάλιση: Τέσσερις σημαντικοί λόγοι να συνάψετε συμβόλαιο σε νεαρή ηλικία

Ατύχημα στο χέρι: Ο παράγοντας που επηρεάζει την αποζημίωση της ασφαλιστικής