Το ygeiamou.gr φροντίζει για την υγεία σας και, όπως κάθε χρόνο, τη Τσικνοπέμπτη προσφέρει πολύτιμες συμβουλές τόσο για τσίκνισμα με λιγότερες κατά το δυνατόν θερμίδες, όσο και για το σωστό ψήσιμο που θα ελαχιστοποιήσει την έκθεση στους σχετιζόμενους με αυτό κινδύνους. Ωστόσο, η ημέρα ορόσημο της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της «Κρεατινής», που φέρνει κοντά οικογένειες και φίλους, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί από ευκαιρία χαράς σε… αιτία συμφορών που θα καταλήξουν έως και στο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών κάποιου νοσοκομείου.

Εγκαύματα από τη σχάρα και τον εξοπλισμό, κοψίματα ή εκδορές κατά τη χρήση μαχαιριών και άλλων σκευών είναι μερικά από τα αναμενόμενα πιθανά ατυχήματα, σύμφωνα με όλα τα εγχειρίδια του καλού ψήστη. Σπανιότερα ωστόσο, οι ψήστες ή οι απλοί συνδαιτημόνες μπορεί να κινδυνεύσουν από σοβαρότερες καταστάσεις όπως δηλητηρίαση από την εισπνοή αναθυμιάσεων μονοξειδίου του άνθρακα -ιδιαίτερα επικίνυνη για άτομα με καρδιαγγειακό ιατρικό ιστορικό, παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους κ.α.-, πνιγμό ως απόρροια δυσφαγίας ή και τροφική δηλητηρίαση, οπότε δεν θα περιοριστούν στην πρωτοβάθμια φορντίδα υγείας. Ας μην ξεχνάμε πως, το όχι και τόσο μακρινό μας 2017, 20 άτομα στη Μεσσηνία κατέληξαν στα επείγοντα του νοσοκομείου μετά την κατανάλωση γουρνοπούλας.

Τι προβλέπεται λοιπόν από τα συμβόλαια υγείας για αυτές τις περιπτώσεις;

Επείγονται και έκτακτα περιστατικά

Ως έκτακτο χαρακτηρίζεται ένα περιστατικό που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης και εξετάσεων. Επείγον περιστατικό από την άλλη χαρακτηρίζεται η απρόβλεπτη και αιφνίδια διαταραχή της υγείας του ασφαλισμένου εξαιτίας ασθένειας ή ατυχήματος που μπορεί δυνητικά να στοιχίσει τη ζωή του παθόντα είτε να επιδεινώσει βραχυπρόθεσμα την υγεία του εάν δεν λάβει άμεσα ιατρική ή χειρουργική θεραπεία σε νοσοκομείο.

Τα παραπάνω παραδείγματα πληρούν τα κριτήρια σύμφωνα με τους όρους συμβολαίου που είτε τα περιλαμβάνουν ρητά στις καλύψεις είτε δεν αναφέρονται στις εξαιρέσεις. Γενικά, έκτακτο/επείγον μπορεί να χαρακτηριστεί ένα τροχαίο ατύχημα, ένα έγκαυμα, μια παθολογική οντότητα με οξέα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, έμετος και εντερικές διαταραχές -εντοπίζονται συχνά στις δηλητηριάσεις-, ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.

Ιδίως για τις περιπτώσεις ατυχημάτων, στα περισσότερα συμβόλαια ορίζονται ως σωματικές βλάβες από αίτια εξωτερικά, βίαια, ξαφνικά για τις οποίες δεν είχε πρόθεση ο ασφαλισμένος και αναφέρονται ενδεικτικά τα εγκαύματα και οι τραυματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων, όπως και η χημική δηλητηρίαση. Αντιθέτως η τροφική δηλητηρίαση συνήθως συγκαταλέγεται στις εξαιρέσεις των συμβολαίων, γι’αυτό και συνιστάται να συμβουλεύεστε σχετικά τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για τη συγκεκριμένη κάλυψη.

Πώς αποζημιώνονται

Όπως υπογραμμίζεται στα επίμαχα σημεία των συμβολαίων, η περίθαλψη για τις ως άνω περιπτώσεις, τα αίτια και τα συμπτώματα, πρέπει να τεκμαίρονται με ιατρικά και αντικειμενικά κριτήρια, να επιτρέπουν τη διάγνωση και να χρήζουν θεραπείας. Ο ιατρικός έλεγχος μπορεί να συμπεράνει την ανάγκη νοσηλείας του ασφαλισμένου είτε απλώς την παροχή πρώτων βοηθειών όπως φαρμακευτική αγωγή και σχετικές οδηγίες για την κατ΄οίκον φροντίδα.

Σύμφωνα με τους επαΐοντες του ασφαλιστικού κλάδου, η κάλυψη περιστατικών έκακτου ή επείγοντος χαρακτήρα περιλαμβάνεται κατά το σύνηθες στις βασικές καλύψεις των νοσοκομειακών προγραμμάτων. Έπειτα, ως ατυχήματα μπορούν να καλυφθούν από τα σχετικά ατομικά συμβόλαια προσωπικού ατυχήματος ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημασία της (αυτόνομης ή προαιρετικής) κάλυψης για «ιατροφαρμακευτικά έξοδα», -από τα 70€ έως τα 1.000€ ετησίως- για περιστατικά όπου δεν απαιτείται νοσηλεία.

Σήμερα, δεδομένης της αιφνίδιας φύσης των περιστατικών, τα περισσότερα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης καλύπτουν τις δαπάνες που θα προκύψουν από αυτό έως ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού (π.χ. 300€, 500€ ή 800€), ενώ θέτουν ως προαπαιτούμενο την αντιμετώπισή του σε συμβεβλημένο νοσοκομείο.

Τι πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος

Μια έξυπνη κίνηση, κατά τους ειδικούς, που μπορεί να αποβεί σωτήρια για την τσέπη του ασφαλισμένου, είναι να ειδοποιήσει το νοσηλευτήριο προορισμού σχετικά με το περιστατικό και να μάθει το κόστος αντιμετώπισής του, ώστε να μπορέσει έτσι να υπολογίσει τη δαπάνη που θα επωμιστεί ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι είναι χρήσιμο να ενημερώσετε το συντονιστικό κέντρο της ασφαλιστικής σας εταιρείας και, εφόσον επιλέξετε μια συμβεβλημένη κλινική, να έχετε μαζί σας:

  • την προσωπική κάρτα όπου αναγράφεται ο αριθμός συμβολαίου
  • το βιβλιάριο υγείας (εφόσον συνυπάρχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης)
  • την αστυνομική ταυτότητα

Μπορείτε πάντα να επιλέξετε και ένα μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, ωστόσο η διαδικασία αποζημίωσης θα είναι περίπλοκη. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Νοσηλεία σε συμβεβλημένο ή μη συμβεβλημένο θεραπευτήριο: Μάθετε τη διαφορά

Τι κερδίζετε με τη νοσηλεία του παιδιού σε συμβεβλημένη παιδιατρική κλινική

Πως θα τεστάρετε τον ασφαλιστή σας – Τι να τον ρωτήσετε