Μια πτώση, ένα ατύχημα κατά το παιχνίδι ή μια αθλητική δραστηριότητα, ένα τροχαίο ή μια απλή απροσεξία είναι από τις βασικές αιτίες τραυματισμού ενός ή περισσότερων δοντιών για 1 στους 4 ανηλίκους και 1 στους 3 ενήλικες, σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη. Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου έπειτα αποτελεί τον έβδομο συχνότερο καρκίνο στην Ευρώπη, με τα στατιστικά να αποτυπώνουν αυξητικές τάσεις.

Ένα κοινό στοιχείο των τραυματισμών που επηρεάζουν την οδοντοστοιχία, τη γνάθο κ.ο.κ. με τους στοματικούς καρκίνους είναι προφανώς οι επιπτώσεις που έχουν στη στοματική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των ούλων, των οστών της γνάθου και των φατνίων. Ένα επιπλέον κοινό τους χαρακτηριστικό, είναι ότι αποτελούν καλυπτόμενους κινδύνους σε μια κοινή εξαίρεση για όλα τα νοσοκομειακά ασφαλιστήρια: τις οδοντιατρικές θεραπείες και γναθοπροσωποχειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με τα δόντια. Σε κάποια συμβόλαια οι οδοντιατρικές επεμβάσεις αναγράφονται και στους χειρουργικούς πίνακες και σημείωση ότι καλύπτονται ως μικρής βαρύτητας όταν οφείλονται σε ατύχημα.

Ειδικότερα, οι εν λόγω καλύψεις ενεργοποιούνται για περιπτώσεις κατάγματος ή κακοήθειας της γνάθου, εφόσον οι περιπτώσεις υπάγονται στις περιπτώσεις που καλύπτει το συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. τα σπασμένα δόντια οφείλονται σε ατύχημα κατά τη συμμετοχή σε επικίνδυνο σπορ, η εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την κάλυψη (Διαβάστε εδώ γιατί). Εντούτοις, ενώ για την περίπτωση ατυχήματος τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, στην περίπτωση καρκίνου το πεδίο «θολώνει».

Καρκίνος επιπλοκές από τη θεραπεία

Οι καρκίνοι καλύπτονται από τα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης κατόπιν αναμονής 6 μηνών συνήθως. Οι καρκίνοι της γνάθου αποτελούν μια σπάνια περίπτωση κακοήθειας κεφαλής-τραχήλου που, πέραν για την αφαίρεσης του όγκου και πέραν αυτής, θα χρειαστούν οστικό μόσχευμα κάτω γνάθου με διόρθωση χείλους – διαφράγματος, ολική ή μερική γναθεκτομή ή αποκατάσταση της συνέχειας της κάτω γνάθου, ιατρικές πράξεις που καλύπτουν τα νοσοκομειακά προγράμματα.

Ο καρκίνος της κάτω γνάθου δεν συνιστά ωστόσο τη μοναδική απειλή για τα δόντια, τα φατνία και τα ούλα αλλά οι περισσότεροι καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου θα πλήξουν τη στοματική υγεία λόγω της αναγκαίας χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, παράγοντες κινδύνου για σειρά επιπλοκών όπως ξηροστομία και στοματικές λοιμώξεις -οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εκτεταμένες τερηδόνες και περιοδοντίτιδα- έως την οστεονέκρωση των γνάθων, μια σπάνια επιπλοκή που σχετίζεται και με άλλους τύπους καρκίνου και αφορά τη διακοπή αιμάτωσης των οστών της γνάθου.

Στο πλαίσιο των επιπλοκών της χημειοθεραπείας/ακτινοθεραπείας που απαιτούν οδοντιατρικές θεραπείες και επεμβάσεις, οι ασφαλισμένοι θα καλυφθούν από την εταιρεία. Κάποια προγράμματα καλύπτουν και τη διόρθωση των ούλων μετά την αντιμετώπιση της νόσου ή ενός κατάγματος.

Τι ισχύει για τις προληπτικές παρεμβάσεις

Η αντιμετώπιση τέτοιων καρκίνων απαιτεί συνεργασία πολλών ειδικοτήτων (ακτινοθεραπευτής, ογκολόγου, γναθοπροσωπικού χειρουργού, στοματολόγου, οδοντιάτρου, περιοδοντολόγου κ.α.). Σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, εφόσον ο ακτινοθεραπευτής το κρίνει απαραίτητο, οι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε πλήρη οδοντοστοματολογικό έλεγχο και ακτινογραφική εξέταση και να δεχθούν προληπτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις (αποφυγή παραγόντων τραυματισμού π.χ. με λείανση οξύαιχμων φυμάτων δοντιών, εμφράξεις των δοντιών με καλή πρόγνωση, εξαγωγή δοντιών που δεν μπορούν να αποκατασταθούν έχουν βαριά περιοδοντική νόσο) με στόχο τη μείωση κινδύνου οστεονέκρωσης.

Οι ειδήμονες των ασφαλίσεων υγείας εν προκειμένω, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενημέρωσης της εταιρείας με τη γνωμάτευση του θεράποντος ώστε να λάβουν την έγκριση. Μολονότι στους όρους των ασφαλιστηρίων νοσοκομειακής φροντίδας προβλέπονται παροχές για τα αναγκαία προνοσηλευτικά έξοδα, οι θεραπείες δοντιών παραμένουν ένα λεπτό ζήτημα. Αρκεί να σκεφτούμε το παράδειγμα της περιοδοντικής νόσου ως προϋπάρχουσα ασθένεια (πιθανή εξαίρεση) και πάθηση των δοντιών (βέβαιη εξαίρεση).

Μειώστε τον κίνδυνο με ένα ασφαλιστήριο

Η κακή στοματική υγεία, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες, σπασμένα δόντια και οι πολλές οδοντικές κοιλότητες έχουν συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες καρκίνο του στόματος. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν την οδοντιατρική περίθαλψη προσφέροντας προγράμματα είτε ως συμπλήρωμα σε ένα συμβόλαιο υγείας είτε και ξεχωριστά. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Σιελογόνοι αδένες: Οι παθήσεις που καλύπτει το συμβόλαιο υγείας

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Χάνετε τη φωνή σας; Πώς θα σας φανεί χρήσιμο το ασφαλιστήριο