Αναπόσπαστο στοιχείο κάθε ασφαλιστηρίου νοσοκομειακής περίθαλψης είναι οι εξαιρέσεις, οι περιπτώσεις δηλαδή για τις οποίες η εταιρεία δεν θα αναλάβει να καλύψει τον ασφαλισμένο. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται χρόνιες παθήσεις, λοιμώξεις, διάφορες διαταραχές, διαγνωστικές εξετάσεις ανεξάρτητες της νοσηλείας, δραστηριότητες και χόμπι όπως και προληπτικές πράξεις υγείας μεταξύ άλλων, αφενός γιατί πολλαπλασιάζουν τον ασφαλιστικό κίνδυνο, αφετέρου δε γιατί ορισμένες είναι εξόχως δαπανηρές.

Με τα σύγχρονα νοσοκομειακά προγράμματα έχουν σημειωθεί αλλαγές στο τι μπορεί να καλύψει ή όχι μια εταιρεία. Όπως έχουν επισημάνει στο ygeiamou έμπειρα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, με μια καλή αναζήτηση στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστικά προϊόντα υγείας, μπορεί να εντοπίσει κανείς εταιρείες που καλύπτουν σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους όπως π.χ. η ανοσοθεραπεία.

Σε όλα τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής φροντίδας, δεν προβλέπεται κάλυψη για νοσηλεία ή οποιαδήποτε δαπάνη όπως και παροχές άλλου είδους για:

  • Ασθένειες, ατυχήματα, κληρονομικές, συγγενείς παθήσεις και σωματικές ανωμαλίες που
    προϋπήρχαν της ασφαλιστικής σύμβασης και, μολονότι ο ασφαλισμένος ή ο συμβαλλόμενος είχαν γνώση περί αυτών, δεν τα δήλωσε στην αίτησή του για ασφάλιση.
  • Παθήσεις ή ατυχήματα λόγω απόπειρας αυτοκτονίας και η αυτοκτονία.
  • Περιστατικά από συμμετοχή του ασφαλισμένου σε παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες
  • Συμμετοχή σε επικίνδυνα σπορ και δραστηριότητες (διαβάστε αναλυτικά εδώ)
  • Χρήση ναρκωτικών ή παραισθησιογόνων ουσιών ή αλκοόλ πάνω από τα όριο που θεσπίζουν οι ισχύοντες νόμοι καθώς και συνέπειες από την κατάχρηση αλκοόλ όπως η αλκοολική ηπατοπάθεια.
  • Θεραπεία ή νοσηλεία από ατύχημα είτε πάθηση του ασφαλισμένου κατά τη συμμετοχή σε στρατιωτικά γυμνάσια ενόπλων δυνάμεων οποιασδήποτε χώρας ή οργανισμού (διαβάστε εδώ τι μπορεί να αλλάξει στην περίπτωση στρατιωτικής θητείας)
  • Κάλυψη επιληψίας και άλλων νευρολογικών διαταραχών
  • Αισθητικές επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με ιατρικούς λόγους.
  • Συμμετοχή σε πόλεμο, επαναστάσεις, στάσεις ή σε στρατιωτικές και πολιτικές ταραχές πραξικόπημα κ.ο.κ.
  • Επιδράσεις ατομικής ή πυρηνικής ενέργειας και χημικής μόλυνσης ή ιονίζουσας ακτινοβολίας.
  • Πειραματικές και μη αναγνωρισμένες ή αναπόδεικτες για την αποτελεσματικότητά τους θεραπείες υγείας.
  • Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS).
  • Θεραπείες για υπογονιμότητα, εξωσωματική γονιμοποίηση και για αντισύλληψη.
  • Συντηρητική θεραπεία για κληρονομικές και συγγενείς παθήσεις νευρικού και μυοσκελετικού καθώς και χρόνιες παθήσεις.

Στον αντίποδα, με σωστή καθοδήγηση και την αρωγή ενός ασφαλιστικού συμβούλου ή διαμεσολαβητή που γνωρίζει εις βάθος την αγορά, μπορείτε να βρείτε ασφαλιστήρια που παρέχουν κάλυψη για περιπτώσεις που μπορεί να εντοπίζονται στις εξαιρέσεις ή τις παροχές μιας εταιρείας, αναλόγως την πολιτική της, όπως:

  1. Οδοντιατρική ή χειρουργική θεραπεία στα δόντια, φατνία και ούλα που οι περισσότερες εταιρείες εξαιρούν αλλά άλλες καλύπτουν εφόσον απαιτείται για την αποκατάσταση συνεπειών καλυπτόμενου ατυχήματος ή κακοήθειας της γνάθου.
  2. Κάλυψη συγγενών παθήσεων μετά από χρονική αναμονή.
  3. Κάλυψη νοσογόνου παχυσαρκίας, με κάποιες εταιρείες να δίνουν μια έκπτωση για βαριατρικές επεμβάσεις η αφήνουν «παραθυράκια» (διαβάστε σχετικά εδώ).
  4. Κάλυψη ψυχιατρικών παθήσεων (κοινή εξαίρεση στα συμβόλαια, με λίγη καλή αναζήτηση μπορεί να εντοπιστεί πρόγραμμα που καλύπτει νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική για συγκεκριμένο αριθμό ημερών και έως ενός ποσού).
  5. Αν και σε πολλά ασφαλιστήρια, τεχνητά προσθετικά μέλη όπως τεχνητό χέρι υπάγονται στις εξαιρέσεις με «αστερίσκο» για άλλα εμφυτεύματα/μοσχεύματα που καλύπτονται όπως βηματοδότης, απεινιδωτής, κερατοειδής, ενδοφακός και υλικών οστεοσύνθεσης, υπάρχουν συμβόλαια που θα καλύψουν (περισσότερα εδώ).
  6. Περιστατικά υγείας από επιδημίες και πανδημίες.
  7. Κάλυψη τοκετού, επιπλοκών κύησης και νεογνού, για τα  οποία κάποιες εταιρείες μεριμνούν με επίδομα, άλλες καθόλου και άλλες θα καλύψουν -τις επιπλοκές τουλάχιστον- με αυστηρές προϋποθέσεις.
  8. Προληπτική μαστεκτομή και αποκατάσταση στήθους μετά από καρκίνο.
  9. Φροντίδα χρόνιων παθήσεων για τις οποίες συνήθως οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει το πρόγραμμα «Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών».

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Ασφαλιστήρια Υγείας: Ποια έξοδα νοσηλείας καλύπτουν

Μεταμοσχεύσεις οργάνων: Οι δαπάνες που καλύπτει το συμβόλαιο υγείας