Νοσήματα των αυτιών είναι συχνότατα στην παιδική και προσχολική ηλικία, κάποιες φορές δε θα συνοδεύσουν τον ασθενή στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή με επιπτώσεις στην ομιλία και ισορροπία ή την ακοή μεταξύ άλλων. Ένα εξ αυτών και η εκκριτική ωτίτιδα, η συγκέντρωση δηλαδή υγρού στο στο αυτί που μπορεί να οφείλεται σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή του μέσου ωτός, υπερτροφία από τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις), ανατομικούς λόγους είτε αλλεργική ρινίτιδα, η οποία θα οδηγήσει σε επεισόδιο οξείας ωτίτιδας στο 50% των περιπτώσεων.

Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία με αντιβιοτικά και άλλες φαρμακευτικές αγωγές αποτύχουν, συνυπάρχει άλλη διαγνωσμένη βαρηκοΐα, υπερτροφία αμυγδαλών ή/και αδενοειδών εκβλαστήσεων είτε συγγενείς ανωμαλίες π.χ. ανεπάρκεια της υπερώας και η συλλογή υγρού εμμένει, η παρακέντηση τυμπάνου για την αφαίρεση του υγρού ή άλλος τύπος τυμπανοπλαστικής με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού -επιτρέπουν τη διατήρηση της επικοινωνίας του έξω με το μέσο ους ώστε να επιτυγχάνεται ο επαρκής αερισμός του μέσου ωτός-, θα δώσουν τη λύση.

Τα συμβόλαια υγείας περιλαμβάνουν στη λίστα με τις ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις τεχνικές που επιλέγονται για την αντιμετώπιση οξείας και χρόνιας ωτίτιδας και καλύπτονται βάσει της βαρύτητας που αποδίδει η εκάστοτε εταιρεία στη χειρουργική πράξη. Έτσι, στις μικρές επεμβάσεις (άρα χαμηλότερο όριο κάλυψης για αμοιβές ιατρού χειρουργού και αναισθησιολόγου) εντοπίζονται η «παρακέντηση τυμπάνου» με ή χωρίς «τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού», στις μεσαίες η «τυμπανοτομή», στις μεγάλες η «μυριγγοπλαστική» ή τυμπανοπλαστική τύπου Ι (διάτρηση τυμπάνου) στις μεγάλες ενώ οι υπόλοιποι τύποι τυμπανοπλαστικών στις βαριές. Ο εξειδικευμένος χειρουργός-ωτορινολαρρυγολόγος είναι αυτός που θα καταλήξει στον τύπο επέμβασης που πρέπει να διενεργηθεί. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία μπορεί να ζητήσει εξέταση του ασθενούς και από δικό της γιατρό με τη σχετική δαπάνη εξ ολοκλήρου δική της.

Ταυτόχρονη επέμβαση για κρεατάκια

Είναι σύνηθες η τυμπανοπλαστική στα παιδιά να συνοδεύεται από αδενοειδεκτομή (ή αδενοτομή) για τα κρεατάκια ή και αμυγδαλεκτομή (σπανιότερα). Ειδικότερα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι εφόσον έλεγχος των αδενοειδών εκβλαστήσεων υποδείξει πρόβλημα, είθισται να αφαιρούνται συνδυαστικά ώστε να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής της εκκριτικής ωτίτιδας σε περίπτωση τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού.

Στο ygeiamou έχουμε αναφερθεί στην κάλυψη της επέμβασης για αμυγδαλές και κρεατάκια σχετικά με τα έξοδα της νοσηλείας και του χειρουργείου καθώς και τις δαπάνες που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν της επέμβασης. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η απουσία της παθολογικής κατάστασης πριν τη σύναψη του ασφαλιστηρίου είτε η αποδεδειγμένη άγνοια του γονέα/συμβαλλόμενου για πιθανή βλάβη των αμυγδαλών.

Εν προκειμένω εντούτοις, η πλέον σημαντική πληροφορία αφορά τον τρόπο που θα αποζημιωθούν για τον συνδυασμό επεμβάσεων σε ένα χειρουργείο. Η πολιτική που ακολουθείται για την κάλυψη είναι σχεδόν κοινή και προβλέπει ότι:

  • Δύο ή περισσότερες ταυτόχρονες χειρουργικές επεµβάσεις από τον ίδιο χειρουργό στο πλαίσιο μίας νοσηλείας θα θεωρούνται µία επέµβαση και το ανώτατο όριο για την αµοιβή χειρουργού θα αντιστοιχεί σε αυτό που αναγράφει ο πίνακας για τη βαρύτερη επέµβαση που έγινε. Κάποιες εταιρείες ωστόσο θα αποζημιώσουν κατά ένα ποσοστό όπως 20%, 35% ή 40% και τις υπόλοιπες επεμβάσεις πλην της βαρύτερης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον πίνακα και μέχρι ενός ορίου όπως δύο ή τρεις επεμβάσεις.
  • Δύο ή περισσότερες ταυτόχρονες χειρουργικές επεµβάσεις από διαφορετικές ειδικότητες θεωρούνται ανεξάρτητες και έτσι θα καλυφθούν 100% βάσει του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές, θέτοντας συχνά έναν αριθμητικό περιορισμό (π.χ. έως τρεις επεμβάσεις). Υπάρχουν εντούτοις και εταιρείες που θα καλύψουν πλήρως τη βαρύτερη επέμβαση και κατά το ήμισυ τις υπόλοιπες.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις ταυτόχρονες επεμβάσεις εδώ.

Προσοχή: Η επικοινωνία με την ασφαλιστική εταιρεία ή τον διαμεσολαβητή είναι απαραίτητη, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η κάλυψη θα ενεργοποιηθεί. Αν η εταιρεία δεν αναλαμβάνει συγγενείς ανωμαλίες όπως η σχιστία υπερώας ή το σύνδρομο Down (βασική εξαίρεση των συμβολαίων υγείας), ενδεχομένως να μην καλύψει τη, συχνή σε αυτές τις περιπτώσεις, επίμονη και υποτροπιάζουσα εκκριτική ωτίτιδα, για την οποία προβλέπεται συνήθως η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μακράς διάρκειας παραμονής.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Νοσηλεία: Ετήσιο όριο κάλυψης ή ανά περιστατικό; Τι σας συμφέρει

Ατύχημα στο χέρι: Ο παράγοντας που επηρεάζει την αποζημίωση της ασφαλιστικής