Το ygeiamou έχει ενημερώσει σχετικά με τον πίνακα επεμβάσεων ή ιατρικών αμοιβών στον οποίο αναγράφονται τα όρια που θέτει κάθε εταιρεία για τις αμοιβές χειρουργών και αναισθησιολόγων ή βοηθών, ώστε ο ασφαλισμένος να γνωρίζει μέχρι ποιο σημείο καλύπτεται από την εταιρεία και τι μέρος του κόστους του χειρουργείου θα πρέπει ενδεχομένως να επωμιστεί ο ίδιος. Τι συμβαίνει ωστόσο όταν για ιατρικούς ή προσωπικούς λόγους ο ασφαλισμένος πρέπει να υποβληθεί σε ταυτόχρονα πολλαπλά χειρουργεία;

Η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας και επιστήμης επιτρέπουν πλέον τη διενέργεια περισσότερων της μίας χειρουργικής επέμβασης, εξυπηρετώντας έτσι ασθενείς που δεν έχουν δυνατότητα ή χρόνο για πολλαπλές νοσηλείες είτε περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιεμετώπισης. Έτσι, μπορεί ένας ασθενής να υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαµψη ταυτόχρονα με καρωτιδική ενδαρτηρεκτοµή από καρδιοχειρουργό και αγγειοχειρουργό αντίστοιχα, είτε αποκατάσταση βουβωνοκήλης συνδυαστικά με θυρεοειδεκτομή από γενικό χειρουργό. Έπειτα, εξηγούν οι ειδήμονες της ασφάλισης, ως δύο διαφορετικές λογίζονται επεμβάσεις σε διπλά όργανα όπως π.χ. αρθροπλαστική στα δύο ισχία ή εγχείρηση καταρράκτη στα δύο μάτια.

Για τα παραπάνω περιστατικά, η πολιτική που ακολουθείται για την κάλυψη είναι σχεδόν κοινή και προβλέπει ότι:

  • Δύο ή περισσότερες ταυτόχρονες χειρουργικές επεµβάσεις από τον ίδιο χειρουργό στο πλαίσιο µιας νοσηλείας θα θεωρούνται µία επέµβαση και το ανώτατο όριο για την αµοιβή χειρουργού θα αντιστοιχεί σε αυτό που αναγράφει ο πίνακας για τη βαρύτερη επέµβαση που έγινε. Κάποιες εταιρείες ωστόσο θα αποζημιώσουν κατά ένα ποσοστό όπως 20%, 35% ή 40% και τις υπόλοιπες επεμβάσεις πλην της βαρύτερης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον πίνακα και μέχρι ενός ορίου όπως δύο ή τρεις επεμβάσεις.
  • Δύο ή περισσότερες ταυτόχρονες χειρουργικές επεµβάσεις από διαφορετικές ειδικότητες θεωρούνται ανεξάρτητες και έτσι θα καλυφθούν 100% βάσει του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές, θέτοντας συχνά έναν αριθμητικό περιορισμό (π.χ. έως τρεις επεμβάσεις). Υπάρχουν εντούτοις και εταιρείες που θα καλύψουν πλήρως τη βαρύτερη επέμβαση και κατά το ήμισυ τις υπόλοιπες.

Είναι γεγονός πως τα ασφαλιστικά προϊόντα προσαρμόζονται διαρκώς ώστε να ακολουθήσουν τις ιατρικές εξελίξεις και να προσφέρουν εξειδικευμένες παροχές στους πελάτες τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν κάποια ασφαλιστήρια υγείας που συγκεκριμενοποιούν ακόμα περισσότερο τις καλύψεις για τις επεμβάσεις και, με κριτήριο την τομή της εγχείρησης, ορίζουν ότι περισσότερες από μια εγχειρήσεις από την ίδια τομή θα αποζημιώνονται κατά το άθροισμα της βαρύτερης επέμβασης και ενός ποσοστού (π.χ. 40%) για την επόμενη, όπως μπορεί να συμβεί στην περίπτωση ολικής μαστεκτομής λόγω καρκίνου που, πλην της αφαίρεσης του μαστού, πραγματοποιείται επέμβαση και στη μασχάλη για λεμφαδενικό καθαρισμό από την ίδια τομή. Έπειτα, προβλέπουν καλύψεις και για μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία κατά 100% για τον χειρουργό της πρώτης επέμβασης και διαδοχικώς φθίνοντα ποσοστά για τις επόμενες.