Όσες οι χαρές του καλοκαιριού, τόσοι και οι κίνδυνοί του θα μπορούσε κάποιος να πει, όχι γιατί τον υπόλοιπο χρόνο μας περιβάλλει ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας αλλά γιατί, πέραν των φυσικών απειλών από τις καιρικές συνθήκες, η χαλάρωση και η υπερβάλλουσα ανεμελιά γίνονται οδηγοί για πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Στο ygeiamou έχουμε αναφερθεί στο πλήθος κινδύνων που μπορεί να καλύψει ένα ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας, από τις οφθαλμοπάθειες του ήλιου, τα καρδιαγγειακά συμβάματα του καύσωνα και τις ουρολοιμώξεις, έως τα ατυχήματα με μηχανή, τον πνιγμό και άλλα απρόοπτα που μπορεί να τύχουν στις διακοπές.

Πέραν όλων των παραπάνω, η χαλαρότητα, το αλκοόλ που καταναλώνεται άνευ μέτρου, η ηλιοφάνεια που αυξάνει την ερωτική διάθεση και εξαφανίζει τις αναστολές, εκθέτουν πολλούς και πολλές στον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και κυρίως κονδυλωμάτων μετά το καλοκαίρι. Πρόκειται για δερματικές αλλοιώσεις που παρουσιάζονται συνήθως στο αιδοίο, τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό καθώς και σε βλεννογόνους όπως ο τράχηλος ή το ορθό και οφείλονται στον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), με τον οποίο το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσμού θα έρθει σε επαφή κάποια στιγμή στη ζωή του, όπως εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί.

Η θεραπεία στα ασφαλιστήρια υγείας 

Στην αγορά υπάρχουν ομαδικά συμβόλαια υγείας και πακέτα εξωνοσοκομειακής κάλυψης που προβλέπουν διαγνωστικούς ελέγχους για διάφορες παθήσεις, με τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες να τίθενται υπό τον ευρύτερο όρο των Παθήσεων Γεννητικών Οργάνων, ωστόσο μπορεί να απαντηθούν και ως «Check up για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα».

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεσή τους με διαθερμία, laser ή κρυοπηξία, χειρουργικές μεθόδους που δίνουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Στα νοσοκομειακά προγράμματα εντοπίζονται η χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης ως «εκτομή κονδυλωμάτων» (μεσαία γενική χειρουργική επέμβαση) και η ηλεκτροχειρουργική ή κρυοχειρουργική αφαίρεση κονδυλώµατος (πολύ μικρή δερματολογική επέμβαση). Η χρονική αναμονή για την ενεργοποίηση της κάλυψης είναι συνήθως το ένα (1) ασφαλιστικό έτος.

Μπορεί πολλοί να σκέφτονται ότι θεραπεία για τα κονδυλώματα μπορεί να γίνει απλώς στο ιατρείο του δερματολόγου. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι αξιοποιώντας τις ασφαλιστικές καλύψεις βγαίνουν κερδισμένοι καθώς:

  • κονδυλώματα σε βλεννογόνο θα χρειαστούν χειρουργική αφαίρεση
  • ο αριθμός των βλαβών επηρεάζει το κόστος· άτομο με πολλές βλάβες HPV ενδεχομένως να πληρώσει τριψήφιο ποσό ακόμα και για μια απλή κρυοπηξία.

 

Διαβάστε επίσης:

Πότε διπλασιάζονται οι πιθανότητες να κάνουμε σεξ χωρίς προφυλάξεις

Προφυλακτικά: Η πιο παράξενη δικαιολογία για την αποφυγή τους

Κάλυψη ανικανότητας από το ομαδικό ασφαλιστήριο: Τι πρέπει να γνωρίζετε