Το καλοκαίρι της ανεμελιάς θα φέρει μαζί του και αρκετούς απρόσκλητους επισκέπτες. Όσο και αν οι ημέρες που ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη προσφέρονται για ραστώνη και πολύωρο παιχνίδι σε πισίνες, θάλασσες και άμμο με την οικογένεια ή την παρέα, η ραθυμία μπορεί να έχει πικρές συνέπειες. Έχουμε αναφέρει προηγουμένως πώς τα ασφαλιστήρια υγείας μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια σε περίπτωση που η ηλιακή ακτινοβολία και ο καύσωνας κοστίσουν στην όραση και καρδιαγγειακή υγεία. Έφτασε η στιγμή να ελέγξουμε τι προβλέπεται για τη συχνότερη λοίμωξη του καλοκαιριού.

Το βρεγμένο μαγιό για πολλές ώρες, η παραμονή στην άμμο και το κολύμπι σε βρόμικες πισίνες ή θάλασσες, η άμμος, οι αυξημένες σεξουαλικές συνευρέσεις από την καλοκαιρινή κορύφωση της ερωτικής επιθυμίας, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, το «δίκοπο μαχαίρι» της χρήση κοινόχρηστων τουαλετών ή συγκράτησης των ούρων προς αποφυγή χρήσης τους και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία που ευνοούν την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικροβίων, θα γίνουν πρόσφορο έδαφος για ουρολοιμώξεις.

Η ουρολοίμωξη, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνουν οι ειδικοί στο ygeiamou, αποτελεί τη μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από κάποιο μικρόβιο, με συχνότερη στους άνδρες την προστατίτιδα και στις γυναίκες την κυστίτιδα. Οι τελευταίες βέβαια θα αποτελέσουν την ευάλωτη ομάδα, καθώς μια στις πέντε περίπου γυναίκες ή και παραπάνω θα ταλαιπωρηθεί από ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της.

Οι ουρολοιμώξεις που θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), τα συμπτώματα ποικίλλουν ανά φύλο και ηλικία. Νεότερες γυναίκες θα παρουσιάσουν συχνουρία, καύσο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά κατά την ούρηση συχνά με παρουσία αίματος, ενώ ηλικιωμένες γυναίκες και οι άνδρες πιο συχνά αδυναμία, τρόμο και κοιλιακό άλγος, ιδίως όταν συνυπάρχει πυρετός. Κοινό σύμπτωμα αποτελούν τα θολά, σκούρα ή δύσοσμα ούρα.

Το βασικό μικρόβιο που ενοχοποιείται για τις ουρολοιμώξεις είναι το Escherichia coli (E.coli) και τα συχνότερα περιστατικά αφορούν τη λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος όπως κυστίτιδα και ουρηθρικό σύνδροµο στις γυναίκες, ουρηθρίτιδα και προστατίτιδα στους άνδρες. Στις περιπτώσεις αυτές, όσοι και όσες κατέχουν ένα ασφαλιστήριο διαγνωστικών εξετάσεων μπορούν να επωφεληθούν στη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, δηλαδή γενική και καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Ωστόσο, εάν η μόλυνση περάσει στο ανώτερο ουροποιητικό (νεφροί και ουρητήρες) και προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις όπως η πυελονεφρίτιδα, ενδονεφρικό απόστηµα και η νεκρωτική θηλίτιδα. Η πλέον ακραία επιπλοκή μιας ουρολοίμωξης είναι η ουροσήψη. Σύμφωνα με τους ουρολόγους, οι ουρολοιμώξεις αποτελούν εκ των συχνότερων αιτιών σήψης και τα ετήσια βαριά περιστατικά σήψης στην Ελλάδα που θα συντελέσουν έως και στο θάνατο εκτιμώνται σε πάνω από 80.000.

Στις περιπτώσεις αυτές που η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί και θα οδηγήσουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αγωγή, παρεντερική χορήγηση αντιβιοτικών, ενυδάτωση ή επεμβατικές πράξεις, οι αναγκαίες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης, αξονική τομογραφία, η γενική και καλλιέργεια αίματος, ο έλεγχος των ηλεκτρολυτών, της νεφρικής λειτουργίας κ.α. πραγματοποιούνται συνήθως στο πλαίσιο της νοσηλείας, οπότε θα καλυφθούν από το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα, όπως και η ενδοσκοπική μέθοδος της κυστεοσκόπησης/ουρηθροκυστεοσκόπησης που εντοπίζεται στις μικρές συνήθως επεμβάσεις του σχετικού πίνακα. Αντίστοιχα, στους πίνακες ιατρικών αμοιβών εντοπίζονται και οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση περιπτώσεων όπως η οξεία επιδιδυμίτιδα και η πυελονεφρίτιδα. Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε σχετικά από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή την εταιρεία.

Συγγενείς παθήσεις ουροποιητικού

Οι επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις που αφορούν κυρίως άνδρες και συχνά υποτροπιάζουν σχετίζονται με ανατομικές είτε λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες οφείλονται σε συγγενείς συνήθως παθήσεις και σπανιότερα επίκτητα αίτια. Μια μια ουρητηροκήλη ή ένας έκτοπος ουρητήρας που θα προκαλέσουν κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, νεφρικές ανωµαλίες όπως η υδρονέφρωση, η συγγενής διάταση των νεφρών και η συγγενής στένωση στην πυελοουρητηρική συμβολή, αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για ουρολοιμώξεις που θα αντιμετωπιστούν συντηρητικά ή συχνά -για σίγουρα αποτελέσματα- χειρουργικά και μάλιστα στην παιδική ακόμα ηλικία.

Οι συγγενείς παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας, κατόπιν όμως χρονικής αναμονής όπως ένα ή δύο έτη αναλόγως την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση