Διανύουμε τον τελευταίο μήνα ενός ακόμα καλοκαιριού που τη χαρά και ξεγνοιασιά επισκίασαν οι απώλειες ανθρώπων στη θάλασσα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα για την πενταετία 2017-2021, 342 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες στα ελληνικά ύδατα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό στον πλανήτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που εκτιμά ότι αποτελεί το 7% όλων των σχετιζόμενων με τραυματισμούς θανάτων. Παράλληλα, τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Παιδιά έως πέντε ετών και ηλικιωμένοι αποτελούν τις ηλικιακές ομάδες μετα συχνότερα θύματα αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ανμαφέρει πως τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Όπως η θάλασσα, οι πισίνες θα αποδειχθούν περιβάλλον κινδύνου για τους ανήλικους κολυμβητές όπως το εξάχρονο αγόρι στην Πάτρα.

Νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των θυμάτων πνιγμού που καταφέρνουν μετά τις πρώτες βοήθειες να φτάσουν στο νοσοκομείο για την οριστική νοσοκομειακή φροντίδα, επιβιώνουν. Κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να συνεχίζεται η χορήγηση οξυγόνου 100% όπως και οι προσπάθειες καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης (CARPA) με ιδιαίτερη προσοχή στη σοβαρή υποξία και οξέωση, καταστάσεις που επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες όπως οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Tα θύματα πνιγμού, αναλόγως της βαρύτητας του επεισοδίου, μπορεί να εμφανίσουν και άλλες επιπλοκές όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και το εγκεφαλικό οίδημα.

Εφόσον υπάρχει συνοδός του θύματος όπως π.χ. ο/η σύζυγος που γνωρίζει την ύπαρξη του ασφαλιστηρίου υγεία, μπορεί να καλέσει την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα αποστείλει το ιδιωτικό ασθενοφόρο για τη διακομιδή του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο, όπου θα λάβει την απαραίτη ιατρονοσηλευτική φροντίδα, κάλυψη για τη διασωλήνωση ή τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εφόσον χρειαστεί κ.ο.κ..

Ποιος αποζημιώνει; Σε περίπτωση που το περιστατικό πνιγμού συνέβη στη θάλασσα ή στην ιδιόκτητη πισίνα του ασφαλισμένου, ο ασφαλισμένος καλύπτεται κανονικά από το νοσοκομειακό του πρόγραμμα (εφόσον περιλαμβάνει την περίπτωση ατυχήματος). Αν συνέβη σε ξένη ιδιοκτησία, όπως η πισίνα ενός ξενοδοχείου και οι ιδιοκτήτες του οποίου οφείλουν να έχουν ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων -στο οποίο προβλέπεται κεφάλαιο για βλάβη στους πελατες- θα λάβει αποζημίωση για τις νοσηλευτικές δαπάνες είτε από την ασφαλιστική του εταιρεία είτε από την εταιρεία ασφάλισης των ξενοδόχων, όχι όμως και από τις δύο, αφού για την καταβολή της αποζημίωσης ο πάροχος της ασφάλισης απαιτεί πρωτότυπες αποδείξεις των νοσηλίων οι οποίες είναι μοναδικές.

Θάνατος από πνιγμό

Σε περίπτωση απώλειας ατόμου με ασφάλιση ζωής, οι δικαιούχοι θα λάβουν ως αποζημίωση το κεφάλαιο που προβλέπεται από τους όρους του συμβολαίου. Το αντίστοιχο θα συμβεί και μέσα από το ασφαλιστήριο προσωπικού ατυχήματος, το οποίο περιλαμβάνει στους καλυπτόμενους κινδύνους «την απώλεια ζωής ή οι σωματικές βλάβες από ασφυξία ή έναρξη ασφυξίας, ως αποτέλεσμα παραμονής μέσα σε νερό».

Ποιος αποζημιώνει; Οι δικαιούχοι θα λάβουν κανονικά το ασφάλισμα στην περίπτωση πνιγμού στη θάλασσα ή την ιδιόκτητη πισίνα, στην περίπτωση όμως που το μοιραίο ατύχημα έλαβε χώρα στην πισίνα κάποιου ξενοδοχείου, για να επικαλεστούμε το προηγούμενο παράδειγμα, η αποζημίωση μπορεί να είναι διπλή. Ούτως ειπείν, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν και το ασφάλισμα από το συμβόλαιο ζωής του θανόντος και το ποσό που προβλέπει η ασφάλιση αστικής ευθύνης του ξενοχόδου για θάνατο πελάτη.

Τα παραπάνω ως συνέπεια extreme sports

Στα ασφαλιστήρια υγείας και ζωής υπάρχουν κόκκινες γραμμές αναφορικά με τα σπορ αλλά και τα χόμπι που θα εξαιρεθούν από τις καλύψεις είτε θα συμπεριληφθούν ίσως έναντι όμως επασφαλίστρου. Για το λόγο αυτό, στους όρους των συμβολαίων αναγράφεται η υποχρέωση του ασφαλισμένου να ενημερώσει με πρόσθετη πράξη την εταιρεία εάν αποφασίσει να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα όπως και να την πληροφορήσει προσυμβατικά να ασκεί ήδη κάποιο από αυτά.

Έτσι, θαλάσσιο σκι, υποβρύχιο ψάρεμα με μπουκάλες οξυγόνου, συμμετοχή σε καταδύσεις -ακόμη και επαγγελματικά κατά τη ρητή διευκρίνιση σε συμβόλαια ζωής- και επιπλοκές εξαιτίας της όπως η νόσος δυτών, υποξία και βαροτραύμα ωτός, αποτελούν κάποιες από τις περιπτώσεις που δεν θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρεία.

Συνεπώς, για την κάλυψη των νοσηλευτικών δαπανών ή την αποζημίωση των δικαιούχων σε περίπτωση θανάτου βασικό ρόλο θα διαδραματίσει αν η εταιρεία είχε αποδεχθεί την κάλυψη κινδύνων από τα extreme sports ή τα είχε εξαιρέσει. Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με υδάτινες δραστηριότητες όπως τα θαλάσσια σπορ, υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, οι παθόντες μπορούν να αιτηθούν αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης:

Πνιγμός: Γιατί συμβαίνει συχνότερα σε ηλικιωμένους – 10+1 Συμβουλές για ασφαλές κολύμπι

Πνιγμός: Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να μειωθούν οι θάνατοι

Χειμερινά σπορ – Ατυχήματα: Πώς καλύπτονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο