Μια περίπτωση για την οποία αμελούν συχνά να ρωτήσουν οι ενδιαφερόμενοι πριν την υπογραφή του ασφαλιστηρίου υγείας, περνά όμως και στα «ψιλά» από πολλούς ασφαλισμένους, αποτελούν οι ελάχιστα επεμβατικές και άλλες θεραπείες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση. Όπως άλλωστε θα σκεφτεί αβίαστα κάποιος, η ασφάλιση υγείας θα ενεργοποιηθεί μόνο για περιστατικά που απαιτούν εισαγωγή και παραμονή με διανυκτέρευση για μια ή περισσότερες ημέρες εντός νοσοκομείου, ώστε να υποβληθεί σε διάγνωση και θεραπεία.

Ωστόσο, όπως αναγράφουν τα συμβόλαια υγείας για τις καλυπτόμενες περιπτώσεις, ως νοσηλεία θα θεωρηθεί και η ιατρικώς αναγκαία εισαγωγή του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο για την απαιτούμενη «επιστημονικώς αναγνωρισμένη και επιβεβλημένη ιατρικώς», όπως διευκρινίζεται, θεραπεία έναντι βλαβών της υγείας, ακόμα και χωρίς διανυκτέρευση.

Μεταξύ των θεραπειών που εντοπίζονται στις περιπτώσεις κάλυψης αναλόγως του συμβολαίου υγείας, περιλαμβάνονται οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες, οι ραδιοθεραπείες, η μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων αίματος, οι αιμοκαθάρσεις, η ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων, οι εξωσωματικές λιθοτριψίες και οι θεραπείες ωχράς κηλίδας. Η εταιρεία θα αποζημιώσει για την αμοιβή θεράποντος γιατρού για την παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της ημερήσιας νοσηλείας, την αμοιβή χειρουργού και αναισθησιολόγου όπως και την αμοιβή γιατρού για καθορισμό, παρακολούθηση και εφαρμογή θεραπευτικών σχημάτων εντός του νοσοκομείου.

Περιορισμοί και προϋποθέσεις για την παροχή

Οι ως άνω θεραπείες καλύπτονται κατόπιν μια συγκεκριμένης χρονικής αναμονής όπως έξι ή δώδεκα μήνες, για συγκεκριμένο συνήθως χρόνος όπως 18 ή 48 μήνες από το εξιτήριο του ασφαλισμένου, με το ύψος της κάλυψης στα 30.000€ έως 50ο.οοο€ για τα ακριβότερα συμβόλαια, είτε μεμονομένα για κάθε θεραπεία με αποζημίωση όπως 400€ για μίας ημέρας ή 260€ ανά ημέρα εφόσον απαιτούν περισσότερο της μίας ημέρας χρόνο.

Έπειτα, σε συμβόλαια που αποζημιώνουν για την αιμοκάθαρση, μια θεραπεία που υπάγεται στις εξαιρέσεις των ασφαλιστικών συμβάσεων συνήθως, η κάλυψη θα ενεργοποιηθεί μόνο για απολύτως αναγκαία νοσηλεία και όχι για χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Η δαπάνες της αιμοκάθαρσης καλύπτονται συνολικά από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξαρτήτως αν διενεργείται σε κρατική ή ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού.

Τέλος, και πάντα αναλόγως την εταιρεία, θεραπείες που απαιτούν φάρμακα όπως έναντι της ωχράς κηλίδας ή χημειοθεραπείες συνοδεύονται από περαιτέρω διευκρινίσεις κατά τις οποίες η εταιρεία θα αναλάβει το κόστος μόνο για περιπτώσεις μη ενεργούς κάλυψης του ασφαλισμένου από φορέα κοινωνικής ασφάλισης κατά τον χρόνο της θεραπείας είτε, στον αντίποδα, μόνο εάν γίνει χρήση ταμείου κοινωνικής ασφάλισης, διαφορετίκα προβλέπεται συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό όπως 30%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του δύο σημαντικές κινήσεις-κλειδί για να μη βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη: την επιλογή συμβεβλημένου νοσοκομείου (ενημερωθείτε εδώ) και τη χρήση του ΕΟΠΥΥ (εδώ).

Διαδοχιές νοσηλείες και χειρουργικό επίδομα

Ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν χειρουργικές θεραπείες όπως λιθοτριψία θα συμπεριλάβουν την περίπτωση στις νοσηλείες που ενεργοποιούν το χειρουργικό επίδομα, παρότι δεν απαιτούν διανυκτέρευση.

Τέλος, θεραπείες όπως χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες για κακοήθειες, θα εξαιρεθούν του κανόνα των διαδοχικών νοσηλειών, δύο δηλαδή ή περισσότερων νοσηλειών που αποζημιώνονται ως μία, εφόσον οφείλονται στην ίδια αιτία ή επιπλοκές αυτής. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Έκτακτη νοσηλεία: Οι καλύψεις που φέρνουν κοντά σας τους συγγενείς σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται