Νιώθετε πόνο κατά την ούρηση, σε συνδυασμό με ένα αίσθημα «καψίματος»; Αισθάνεστε συνεχή επιθυμία για ούρηση και, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, αποβάλλετε ελάχιστη ποσότητα ούρων;

Τότε είστε μάλλον στην αρχή μιας ουρολοίμωξης, πάθηση που είναι πολύ συχνή (ιδίως το καλοκαίρι) και προτιμά κυρίως τις γυναίκες. Η συχνή επαφή με τα μικρόβια (π.χ. στις πισίνες), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές φορές οι γυναίκες παραμένουν με το βρεγμένο μαγιό για ώρες, αποτελούν σημαντικές αφορμές για την εμφάνιση ουρολοίμωξης, ενώ έναν ακόμα σημαντικό λόγο αποτελεί η αποφυγή μιας κοινόχρηστης τουαλέτας και κατά συνέπεια το «κράτημα των ούρων» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τους δικούς του μηχανισμούς για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων, ωστόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία, ευνοούν την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικροβίων. Επιπλέον, η αφυδάτωση, και η ελαττωμένη παραγωγή ούρων λόγω της αποβολής του νερού μέσω της εφίδρωσης, συντηρούν την παρουσία και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις
Ως ουρολοίμωξη ονομάζουμε τη μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από κάποιο μικρόβιο. Ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται, παίρνει και το αντίστοιχο όνομα π.χ. πυελονεφρίτιδα, προστατίτιδα, κυστίτιδα κ.ο.κ.

Στις γυναίκες, η πιο συχνή ουρολοίμωξη είναι η κυστίτιδα, μια απλή σχετικά λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως, που σε πολλές περιπτώσεις έχει προκληθεί από σεξουαλική επαφή.
Στους άνδρες, η πιο συχνή ουρολοίμωξη είναι η προστατίτιδα, που συνήθως οφείλεται στην έξαρση μιας χρόνιας φλεγμονής του προστάτη, που προκλήθηκε από μικρόβιο που έχει ήδη εγκατασταθεί σ’ αυτόν.

Μια ιδιαίτερα ενοχλητική ουρολοίμωξη αποτελεί η ουρηθρίτιδα, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο καύσος στην ουρήθρα και η εκροή υγρού (πολλές φορές δύσοσμου) από το έξω στόμιό της.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Συμπτώματα, όπως ο καύσος (τσούξιμο) στην ούρηση, η συχνουρία, συνοδευόμενη ενδεχομένως και με επιτακτικότητα (αδυναμία αναβολής της ούρησης) αλλά με μικρή τελικά ποσότητα ούρων, το αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά, η αιματουρία, ή ένα απλό εμπύρετο με συνοδό άλγος στην περιοχή των νεφρών, απαιτούν άμεση επίσκεψη στον γιατρό.

Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης συνίσταται στη χορήγηση αντιβίωσης, η οποία καλό είναι να δίδεται κατόπιν καλλιέργειας και αντιβιογράμματος.

Συμβουλές
Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τις λοιμώξεις και να έχουμε ένα υγιές ουροποιητικό χωρίς ενοχλήσεις και προβλήματα, αρκεί να τηρήσουμε ορισμένους κανόνες:

  • Καταναλώνουμε αρκετά υγρά.
  • Επισκεπτόμαστε συχνά την τουαλέτα.
  • Αποφεύγουμε τους παράγοντες που μπορούν να ερεθίσουν τον προστάτη, όπως αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά και καυτερές τροφές.
  • Αλλάζουμε εσώρουχο καθημερινά, προτιμώντας τα βαμβακερά και αποφεύγοντας τα συνθετικά.
  • Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό σε όλη τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.
  • Αν είστε γυναίκα φροντίστε να αλλάζετε το υγρό μαγιό σας μετά το μπάνιο με στεγνό.
  • Επίσης, αν είστε γυναίκα, είναι σημαντικό να ουρείτε, αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Η καθαριότητα και το σκούπισμα στις γυναίκες, θα πρέπει να γίνεται πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω.
  • Αν υποφέρετε από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι καλό να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής με βάση τα κράνα (cranberries).
  • Αποφύγετε τη χρήση αντισηπτικών στον κόλπο.

Οι ουρολοιμώξεις σπάνια αποτελούν επικίνδυνες παθήσεις, αρκεί βέβαια να διαγιγνώσκονται και να θεραπεύονται έγκαιρα και σωστά. Σε αυτό, ενεργό ρόλο δεν παίζει μόνο ο γιατρός, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής.