Δύο χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο ανακοινώθηκε η επιβολή απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας. Η 22η Μαρτίου 2020 και το πρώτο lockdown σηματοδότησαν τη νέα πραγματικότητα που έφερε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Η πανδημία της COVID-19 λύγισε το εθνικό σύστημα υγείας, επιδεινώνοντας τη χαίνουσα πληγή της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής φροντίδας. Προγραμματισμένα χειρουργεία μπήκαν στον «πάγο», ασθενείς αμέλησαν τον τακτικό τους έλεγχο εξαιτίας του φόβου του ιού, ενός φόβου που «φρέναρε» και τυπικές ακόμα υποχρεώσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας όπως η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Καθώς η δημόσια υγεία επωμίστηκε το βάρος της πανδημίας, πολύς κόσμος στράφηκε στην ιδιωτική και επί τούτω μερίμνησε να αποκτήσει συμβόλαιο υγείας. Δεν είναι τυχαίο πως το 2021, σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ο τζίρος της ασφαλιστικής αγοράς στην οποία κυριαρχεί ο κλάδος υγείας έφτασε τα 4,26 δισ. ευρώ με αύξηση €7,7% στην παραγωγή ασφαλίστρων.

Από την άλλη, τα αυστηρά lockdown για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού άφησαν βαθύ σημάδι στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ένα πεδίο που παραμένει στις εξαιρέσεις των ασφαλιστηρίων υγείας. Στις εξαιρέσεις όμως των επίμαχων συμβολαίων συμπεριλαμβάνονται και σημαντικές διαταραχές της υγείας με ψυχολογικό συχνά υπόβαθρο που πολλαπλασιάστηκαν κατά τα συνεχή lockdown, από την παχυσαρκία έως τις καταχρήσεις ουσιών (αλκοόλ, προϊόντων καπνού, ναρκωτικών) που «καίνε» τον ασφαλισμένο αν αποκαλυφθεί η αλήθεια τους.

Η αύξηση προβλημάτων από την ψυχική σφαίρα πέτυχε το σπάσιμο του «ταμπού» για πλήθος ανθρώπων που αποφάσισαν ότι η ψυχοθεραπεία αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπισή τους. Μολονότι τα συμβόλαια υγείας αποκλείουν ρητώς την κάλυψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να ανακουφίσουν από το οικονομικό κόστος τους.

Πότε καλύπτεται η ψυχολογική υποστήριξη

Ψυχολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις καθώς και τα έξοδα αντιμετώπισής τους αποτελούν βασικές εξαιρέσεις σε όλα τα εγχώρια συμβόλαια υγείας. Η ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη που παρέχεται από ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζεται μόνο για ειδικές περιπτώσεις, όπως στο πλαίσιο μιας θεραπείας κατόπιν ατυχήματος ή ασθένειας.

Επί παραδείγματι, υπάρχει ασφαλιστήριο που προβέπει την παροχή για καρκινοπαθείς, ορίζοντας συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων και ύψος κάλυψης ανά έτος σε πιστοποιημένο ψυχολόγο/ψυχίατρο της επιλογής τους εφόσον η πάθηση εκδηλώθηκε μετά τη σύναψη της ασφάλισης. Η ενεργοποίηση της παροχής ενδέχεται και για περιπτώσεις ασθενών τελικού σταδίου, όπου ορίζεται ένα συγκεκριμένο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο όπως 3.000€ για ανακουφιστική φροντίδα και κατ’ οίκον νοσηλεία, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ψυχολογική αρωγή από εγκεκριμένους ειδικούς.

Εκτός από την υγεία, η ψυχολογική υποστήριξη για τον ασφαλισμένο και την οικογένειά του μπορεί να εντοπιστεί και στις προαιρετικές καλύψεις ασφαλιστηρίων κατοικίας, μετά από ολική ζημιά από καλυπτόμενο κίνδυνο ή κλοπής/διάρρηξη στην ασφαλισμένη κατοικία.

Ασφαλίσεις για λιγότερα έξοδα ψυχοθεραπείας

Μια λύση για όσους επιθυμούν οικονομικότερες ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες είναι τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα που προσφέρουν κάποιες εταιρείες, με την παροχή ωστόσο να διαφέρει ενδεχομένως ανά εταιρεία. Μπορεί το συμβόλαιο να εξασφαλίζει απεριόριστες συνεδρίες στο δίκτυο συμβεβλημένων ψυχολόγων/ψυχιάτρων με συμμετοχή όπως 25€ ή 30€ ανά συνεδρία ή ποσοστιαίες εκπτώσεις.

Το ετήσιο κόστος για τον κυρίως ασφαλισμένο μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 50-70€ και να αυξηθεί κατά 50€ περίπου για το πρώτο εξαρτώμενο μέλος με καθοδική αύξηση για κάθε επιπλέον μέλος όπως 30€ για το δεύτερο και 20€ για κάθε εξαρτώμενο μέλος που θα ακολουθήσει. Οι ενδιαφέρομενοι θα πρέπει να ζητήσουν καθοδήγηση από τον ασφαλιστή/εταιρεία τους και να αναζητήσουν λεπτομερή πληροφόρηση καθώς ορισμένες εταιρείες προσφέρουν τα εν λόγω προγράμματα έναντι προνομιακών τιμών για πολυμελείς οικογένειες.

Μια άλλη επιλογή για την εξασφάλιση κάλυψης υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, τσουχτερή ωστόσο και δυσπρόσιτη για τη μέση ελληνική οικογένεια, είναι τα προγράμματα διεθνούς ασφάλισης υγείας. Στα συγκεκριμένα συμβόλαια οι παροχές υγείας είναι σημαντικά διευρυμένες συγκριτικά με αυτές ενός εγχώριου ασφαλιστηρίου και καλύπτουν πέραν των συνεδριών με ψυχολόγο/ψυχίατρο και περιστατικά ψυχικής/ ψυχιατρικής νοσηλείας. Προσφέρονται από διεθνείς εταιρείες και τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η ηλικία του ασφαλισμένου ή των ασφαλισμένων, ο αριθμός των μελών που εντάσσονται στο ασφαλιστήριο και η γεωγραφική κάλυψη που υπάρχει στο εκάστοτε συμβόλαιο, καθώς σε οι διαφορές στις δαπάνες υγείας ανά χώρα είναι μεγάλες.

Η ειρωνεία της επιδημίας και ένας επιπλέον λόγος ασφάλισης

  • «Η ζήτηση για επεμβάσεις Πλαστικής-Αισθητικής Χειρουργικής αυξάνεται σταδιακά και στη χώρα μας και υποκινείται συχνά από ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν λύσεις προκειμένου να ξεφύγουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και του εγκλεισμού» ανέφερε πέρυσι σε άρθρο της στο ygeiamou η Δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Η ειρωνία της επιδημίας και των lockdown βέβαια είναι ότι, πέρα από τα προβλήματα ψυχικής φύσης, στις εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας περιλαμβάνεται και η «λύση» των αισθητικών επεμβάσεων.
  • Μπορεί τα ψυχικά/ψυχιατρικά περιστατικά να μην καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας, έχετε όμως κάθε λόγο να αποκτήσετε ένα. Σύμφωνα με μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2019, οι αγχώδεις διαταραχές που πυροδοτούνται από στρεσογόνα και τραυματικά γεγονότα της ζωής -και, εν προκειμένω, η αναπάντεχη πανδημία-, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανακοπής και γενικότερα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, περιπτώσεις που υπάγονται στις βασικές καλύψεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβάθμια περίθαλψη: Τι προσφέρουν οι καλύψεις του ασφαλιστηρίου υγείας

Ασφάλιση – Ατυχήματα: Τι ισχύει στις περιπτώσεις αυτοτραυματισμού

Νοσηλεία: Δύο tips για να επισπεύσετε την καταβολή αποζημίωσης