Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής περιλαμβάνονται μέσα στις παροχές όλων των συμβολαίων υγείας με την προϋπόθεση της αναγκαιότητας έπειτα από μια ασθένεια ή ένα ατύχημα του ασφαλισμένου και σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Καλύπτονται οι επεμβάσεις κλασικής αποκατάστασης με διατατήρες, ενθέματα και δερματικά μοσχεύματα που γίνονται από πλαστικούς χειρουργούς και είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση συνεπειών ατυχήματος, η καρκίνου μαστού και δέρματος που έγιναν κατά τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και καλύπτονται από αυτό.

Τα ασφαλιστήρια υγείας καλύπτουν φυσικά και την αποκατάσταση εγκαυμάτων που είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της αισθητικής επανορθωτικής χειρουργικής. Θεωρούνται βαριές κακώσεις του δέρματος και των βλεννογόνων που προκαλούνται από επίδραση θερμικών, χημικών, κ.α. αιτιών και η αντιμετώπιση τους απαιτεί ειδικές τεχνικές τόσο για την προσέγγιση φυσιολογικής εμφάνισης όσο και για την αποφυγή λειτουργικών ανωμαλιών ιδιαίτερα στα άκρα,  και στο πρόσωπο.

 Στις περιπτώσεις αυτές θα καταβάλλεται αμοιβή για πλαστικό χειρουργό ανάλογα με τη βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης σύμφωνα με τον πίνακα αμοιβών χειρουργών και αναισθησιολόγων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κάλυψη είναι να έχει ελεγχθεί προηγουμένως το περιστατικό από γιατρό που θα ορίσει η εταιρία και να δοθεί προέγκριση.

Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για λόγους αισθητικής π.χ. λιποαναρρόφηση, botox, ωτοπλαστική, μύτης, λαιμού, αύξηση/μείωση στήθους κτλ. περιλαμβάνονται στις Γενικές Εξαιρέσεις όλων των συμβολαίων υπό την βάση ότι δεν αποτελούν αποτέλεσμα ενός ιατρικού συμβάντος του ασφαλισμένου γεγονός για το οποίο συνάπτεται ένα συμβόλαιο υγείας αλλά πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή του κάθε ανθρώπου για προσωπικούς λόγους αισθητικής .

Ωστόσο οι επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής που αναγνωρίζονται ως επιβεβλημένες από όλες τις εταιρείες για λόγους ψυχολογικούς και κοινωνικούς είναι η επανορθωτική αποκατάσταση σωματικών βλαβών κατόπιν ατυχήματος του ασφαλισμένου και η επανορθωτική αποκατάσταση κατόπιν ορισμένων σοβαρών ασθενειών, θεραπειών κακοήθειας και αφαίρεσης μαστού για τις γυναίκες που θα νοσήσουν. Σημαντικός ο ρόλος του ασφαλιστικού συμβούλου σε αυτήν την ευαίσθητη ιατρικά και ασφαλιστικά περίπτωση ώστε να ενημερώνει  με ιδιαίτερη προσοχή για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις αποζημίωσης για αυτά τα είδη των επεμβάσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Αισθητικές επεμβάσεις και τεχνητή γονιμοποίηση: Τι προβλέπουν τα ασφαλιστήρια υγείας

Σε ποιες περιπτώσεις το συμβόλαιο υγείας καλύπτει τις αισθητικές επεμβάσεις