Δυσάρεστα τα νέα για όσους και όσες ξεκίνησαν το κάπνισμα με στόχο την απώλεια βάρους, καταλήγοντας εν τέλει συστηματικοί καπνιστές. Σύμφωνα με δημοσίευση ερευνητών από το Κέντρο Βασικής Μεταβολικής Έρευνας NNF του Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στο Addiction, ακόμα και αν η ζυγαριά δείχνει ότι ο στόχος επετεύχθη ή η σιλουέτα φαίνεται λεπτή, η επιβλαβής συνήθεια έχει πιθανότητα οδηγήσει σε αύξηση του κοιλιακού λίπους και δη του σπλαχνικού, βασικού παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.

Κάπνισμα και επίπεδη κοιλιά

Οι ερευνητές επιχείρησαν να ρίξουν φως στους αθέατους κινδύνους της επίπεδης κοιλιάς των καπνιστών και πώς το κάπνισμα σχετίζεται με τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους, παρά το χαμηλότερο συνήθως σωματικό βάρος τους συγκριτικά με όσους δεν καπνίζουν.

Βασικό εργαλείο τους αποτέλεσε η τυχαιοποίηση του Μέντελ, ερευνητική μέθοδος που συνδυάζει τα αποτελέσματα από διάφορες γονιδιακές μελέτες για να αναζητήσει αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της έκθεσης σε κάποιον παράγοντα, το κάπνισμα εν προκειμένω, και του αποτελέσματος, την αύξηση του κοιλιακού λίπους αντιστοίχως.

Αναφορικά με τα δεδομένα, συνδυάστηκαν πολλαπλά αποτελέσματα από προηγούμενες ευρωπαϊκές γονιδιακές μελέτες σχετικά με το κάπνισμα -για πάνω από 1,2 εκατομμύρια νέους καπνιστές και περισσότερους από 450.000 δια βίου καπνιστές- και τιμές από μετρήσεις για την κατανομή του σωματικού λίπους όπως η αναλογία μέσης-ισχίων και η περιφέρεια μέσης και ισχίων -πάνω από 600.000 άτομα.

Σε πρώτο στάδιο, επιχειρήθηκε ο εντοπισμός των γονιδίων που σχετίζονται με το κάπνισμα και την κατανομή του λίπους. Με βάση αυτά, διερευνήθηκε σε δεύτερο στάδιο αν τα άτομα με τα γονίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα έχουν διαφορετική κατανομή λίπους και, τέλος, συνεκτιμήθηκαν άλλοι επιδραστικοί παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής τους στη σχέση καπνίσματος-αυξημένου κοιλιακού βάρους.

Photo: Shutterstock

Γονιδιακή υπόθεση η κοιλίτσα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπερβάλλον κοιλιακό λίπος στους καπνιστές ήταν κυρίως σπλαχνικό μελετώντας τον τρόπο που οι παραλλαγές του DNA που συνδέονται με τις συνήθειες του καπνίσματος και το λίπος της κοιλιάς σχετίζονται με τις λιπαποθήκες στο σώμα. Το βασικό εύρημα ήταν ότι αυτοί οι γενετικοί παράγοντες παρουσιάζουν ισχυρότερη συσχέτιση με τον αυξημένο σπλαχνικό λιπώδη ιστό -το λίπος βαθιά στο σώμα που περιβάλλει τα κοιλιακά όργανα- παρά με το υποδόριο λίπος, αυτό που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα.

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έναρξη του καπνίσματος και το δια βίου κάπνισμα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του κοιλιακού λίπους, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις του λόγου μέσης προς ισχίο. Σε περαιτέρω ανάλυση, διαπιστώσαμε επίσης ότι η αύξηση αφορά πιθανότερα το σπλαχνικό λίπος, παρά το υποδόριο» σχολίασε ο Δρ Germán D. Carrasquilla.

«Οι προηγούμενες μελέτες κατέληγαν συνήθως σε συγκεχυμένα συμπεράσματα, όπως συμβαίνει όταν μια ανεξάρτητη μεταβλητή επηρεάζει τα αποτελέσματα. Επειδή ο σχεδιασμός της μελέτης μας χρησιμοποιεί γονιδιακές παραλλαγές, είναι πιο αποτελεσματικός στη μείωση ή στον έλεγχο αυτών των μεταβλητών. Η επίδραση του καπνίσματος στο κοιλιακό λίπος φαίνεται πως δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η χρήση αλκοόλ, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δρ Carrasquilla, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας για την ελάττωση του καπνίσματος, ώστε «η μείωση ενός μείζονος κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού να μειώσει, έμμεσα, έναν άλλο μείζονα κίνδυνο για την υγεία».|

Διαβάστε επίσης:

Θεριακλήδες 4 στους 10 Έλληνες – Πώς κόβουν το κάπνισμα – Η μαρτυρία της Σίας Κοσιώνη

Η «αθώα» συνήθεια που θολώνει το μυαλό

Ο σιωπηλός κίνδυνος που απειλεί τους καπνιστές όταν κοιμούνται