Το βαρύ φορτίο των καταγμάτων σηκώνουν οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, σε αντίθεση με τους άντρες, για τους οποίους ισχύει το ακριβώς αντίθετο: οι ελλιποβαρείς άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα. Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου).

Για να διερευνήσουν περισσότερο πώς διαφέρουν οι πιθανότητες της φθοράς των οστών ανάμεσα στα φύλα, οι Καναδοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περίπου 20.000 ατόμων ηλικίας 40-70 ετών από το Κεμπέκ του Καναδά, μέρος της μελέτης CARTaGENE, τη χρονική περίοδο 2009 με 2010. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μία φορά στο αρχικό στάδιο της μελέτης και ακολούθως παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2016.

Οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα ήταν αξιοσημείωτες. Για τις γυναίκες, η μεγαλύτερη περιφέρεια της μέσης και ο υψηλότερος ΔΜΣ ήταν παράγοντες που αύξαναν τον κίνδυνο κατάγματος. Για κάθε αύξηση στην περιφέρεια της μέσης κατά 5 εκατοστά, αυξανόταν και ο κίνδυνος κατάγματος κατά 3% σε οποιοδήποτε σημείο και κατά 7% στο περιφερικό τμήμα των κάτω άκρων. Από την άλλη, ο αυξάνων ΔΜΣ παρουσίασε διακυμάνσεις αναφορικά με την επικινδυνότητα. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις γυναίκες με ΔΜΣ 25 (kg/m²), εκείνες με ΔΜΣ 27,5-40 εμφάνισαν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων του περιφερικού τμήματος των κάτω άκρων. Η αύξηση του κινδύνου αυξήθηκε γραμμικά από 5% σε άτομα με ΔΜΣ 27,5 kg/m² και σε 40% σε άτομα με ΔΜΣ 40 kg/m².

Αντιστρόφως ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα για τους άντρες, καθώς οι αύξησεις στην περιφέρεια της μέσης και στον ΔΜΣ δεν έφεραν περαιτέρω αυξήσεις στα ποσοστά των καταγμάτων. Ωστόσο, οι άντρες με ΔΜΣ ≤17,5 (ελλιποβαρείς) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάταγμα του άνω άκρου σε σχέση με τους άνδρες με ΔΜΣ 25 .

Οι ερευνητές σχολιάζουν τα αποτελέσματα αυτά λέγοντας ότι «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καταγμάτων είναι περίπλοκη και ποικίλλει ανάλογα με το φύλο. Στις γυναίκες, υπήρχε μια γραμμική σχέση μεταξύ της περιφέρειας της μέσης και της συχνότητας του κατάγματος σε οποιοδήποτε σημείο και στο κάτω άκρο, ιδιαίτερα στον αστράγαλο».

Διαβάστε επίσης

Οστά: Κάθε 3 δευτερόλεπτα και ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στον πλανήτη

Απροσδόκητο: Η βιταμίνη που αντί να μειώσει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων