Η κατοχή ενός κατοικίδιου έχει συνδεθεί ήδη με τη μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης και τώρα οι επιστήμονες λένε ότι τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να μας προστατέψουν από την απώλεια μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Διαπιστώθηκε λοιπόν πως οι ιδιοκτήτες ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών και των κουνελιών, διατήρησαν περισσότερες από τις γνωστικές τους ικανότητες όταν παρακολουθήθηκαν επί έξι χρόνια.

Για τη μελέτη μάλιστα οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 1.300 άτομα με μέση ηλικία τα 65 έτη. Το 53% αυτών είχε κατοικίδια ζώα και σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της ομάδας είχε το κατοικίδιό του για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν έναν κατάλογο δέκα λέξεων τόσο αμέσως όσο και μετά από πέντε λεπτά. Τους ζητήθηκε να μετρήσουν αντίστροφα από το 20 και αντίστροφα από το 100 αφαιρώντας επτά από κάθε αριθμό.

Η μελέτη διαπίστωσε πως μετά από έξι χρόνια, οι ιδιοκτήτες ζώων σημείωσαν μικρότερη πτώση της μέσης βαθμολογίας τους σε αυτά τα τεστ σε σχέση με όσους δεν είχαν κατοικίδια ζώα.

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση και οι ειδικοί θεωρούν πως τα κατοικίδια μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε πνευματικά σε εγρήγορση, μειώνοντας το άγχος.

Όσοι μάλιστα έχουν σκύλο, επωφελούνται από τις τακτικές βόλτες καθώς η άσκηση συνδέεται με έναν πιο υγιή εγκέφαλο.

Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν επιπλέον πως οι άνθρωποι με καλύτερες δεξιότητες σκέψης μπορεί απλώς να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατοικίδια αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήθος απαιτήσεων των μικρών τετράποδων.

Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η Δρ. Tiffany Braley, επικεφαλής της μελέτης τόνισε πως “τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ιδιοκτησία κατοικιδίων μπορεί επίσης να μας προστατέψει από τη γνωστική παρακμή”.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Οι σκύλοι μπορούν να θρηνούν μετά τον θάνατο του συντρόφου τους

Αδέσποτα σε καταφύγια: Πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε

Κουτάβι: Ξεπερνάει τους φόβους του καθώς μεγαλώνει ή ζει για πάντα μαζί τους;